Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега

Очаква се да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас
7 фев 2021 13:30, Ния Христова
142
Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега
Снимка: БГНЕС
"Очаквано е две до три седмици да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас". Това каза пред БНР проф. Борис Богов, директор на МБАЛ "Александровска", където днес започва ваксинация с ваксината на "АстраЗенека".
 
По думите на проф. Богов в "Александровска" болница все още не е отчетено покачване на броя на хоспитализираните пациенти с усложнения от коронавируса. 
 
"Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените", заяви той и добави, че е подготвена апаратурата за болнично лечение, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдение на лекуващите се в домовете им пациенти.
 
С мутиралия щам на COVID-19 се заразяват сравнително по-млади хора - около 50-годишна възраст, подчерта проф. Богов:
 
"Този вирус е по-прилепчив, което го прави много по-заразен, но пациентите, които се заразят, го преболедуват по-леко".
 
Директора на "Александровска" е на мнение, че мерките срещу епидемията не се спазват и "това ще ни изиграе лоша шега":
Още по темата
 
"Ако вълната от Западна Европа дойде със същата сила в България, ние отново няма да сме подготвени, защото болниците няма да могат да поемат този огромен поток от пациенти".
 
Той отправи призив да се спазват изискванията за носене на маски, за спазване на дистанция и дезинфекция и напомни, че ваксинираните хора също трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки, тъй като те са предпазени от заболяване, но могат да са носители на вируса и да го разпространяват сред околните.
 
Проф. Богов сподели, че вероятно недоверието на българите във ваксините е предимно заради бързото им разработване.
 
"Риск за ваксинираните няма, дали сме достигнали 70% ваксинация - това няма значение. Те са предпазени от боледуване или боледуват по-леко. До края на годината броят на ваксините ще е достатъчен за населението на страната, друг е въпросът колко хора ще изберат да се имунизират, но дори 50% да е покритието, има и преболедували - надявам се да се достигне общо около 65-70% до началото на следващата година".
 
Проф. Борис Богов, че не трябва да се смесват ваксини и призова да не се прави първа доза от една и втора - от друга ваксина. 
 
Той напомни, че от понеделник в "Александровска" болница започва програмата за постковид рехабилитация, която включва безплатни прегледи и консултации за пациенти, прекарали инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
15
 
! Отговори
Ъ.Йончев преди 3 години
Не може някакви докторчета да налагат поведение на суверена. Ако повечето хора не искат да спазват мерки, по правилата на демокрацията, ограничения не е редно да има.Който иска маска, да я носи по своя воля.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НанеАко се погледнеш в огледалото и ще видиш един от тях.
13
2
 
14
 
! Отговори
Пацак преди 3 години
Засега маски, а после ще има звънчета на носа като по лек вариант на маските!
12
11
 
25
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Аве откъде при толкоз малък Народ, толкоз много едеоти са навъдиха?!
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този да не е син божи-фамилията му е Бог ов???
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже,какъв ум,каква мисъл!Никога нямаше да се сетя.Казват го за първи път!
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да затворяъ границата с ЕС защото ако не го направят, ще трябва да затварят всичко в бг. Тировете на влакове, магистралата затваря, а бг работниците остават в ЕС докато короната умре.
8
35
 
28
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Понеже народа е безкрайно прocт и елементарен, не очаквайте от него доброволно да ги спазва. Единствения начин е строг контрол и солени глоби за нарушителите. Българина разбира само като му бръкнат в джоба!
7
1
 
13
 
! Отговори
97187 преди 3 години
Прочетете за събитие 201
6
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи му как е получил научни звания. Вече няма стойност званието у нас след като такива калинки ги получават и говорят не умни неща. Нямаме нужда от некадърните ви и безсмислени ""МЕРКИ""...
5
8
 
14
 
! Отговори
В преди 3 години
Като очаквате покачване, защо аджеба набутахте 8-ми и 12 клас присъствено?Особено в столицата, която винаги е на чело на класацията това е поредната *** идея.
4
27
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките се спазват от нормалните хора в България...За съжаление те са не повече от половината население на държавата ни.
3
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви спре парите от ЕС за усвояване по повод измисления грип. Повечето болници видяха парите и започнаха да пригласят . Вече други болести няма и всички *** от безобиден грип. Грипа е извинение за всичко. ""Мерки""", мерки може да бъде акция за разясняване на симптоми, изготвяне на общ протокол за профилактика и лечение , който да е при всички лични доктори , да тъпчете болниците с хора , които могат спокойно да се лекуват в къщи и да оставите на съдбата наистина болни от сериозни болести.
2
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната платена пропаганда, фалшива новина!
1
0
 
3
 
! Отговори
Пишван "журнали преди 3 години
"Проф. Борис Богов, че не трябва ..." Горката Ния, коло ли ѝ се е спало....