Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.

Спад има при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв.
11 фев 2021 08:55, Елка Василева
196
Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.
Снимка: архив, Dnes.bg

Всеки ден в страната се появява по още един човек с над 1 милион лева на депозит в банка. През последното тримесечие на 2020 г. влоговете на граждани с над 1 млн. лв. в тях са нараснали с 110 броя, показват данните на БНБ, цитирани от „Труд“. Така в края на годината милионерските депозити достигат абсолютен рекорд от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на граждани с над 1 млн. лв. във всеки от тях надминава 3 млрд. лв.

Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо. Само през последното тримесечие на миналата година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година натрупаните средства в тези влогове се увеличават с над 21%, или с близо 530 млн. лв.

Явно заради пандемията заможните българи са ограничили луксозните си покупки и екскурзии, което води до ръст на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на граждани. За година спестяванията на домакинствата в банките нарастват с 5,396 млрд. лв. или с 9,7%, показват данните на БНБ. На второ място по ръст след милионерските депозити са влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. За година те нарастват със 17% и достигат 2106 броя. А общата сума в тях се увеличава с 16%.

На следващите места по ръст с много близък резултат са влоговете със суми от 100 хил. до 200 хил. лв. и със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкова по-малко е увеличението на средствата в тях в рамките на година.

Само при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. има спад. За година те намаляват с 423 хил. броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лв. Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но освен това много хора са принудени да изтеглят малкото си спестявания, за да закърпят семейния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
19
 
! Отговори
Харизанов преди 3 години
Е, то и аз станах милионер за 24 часа. Просто нарязах тръбите за напояване в северна България и ги издадох за скрап.
57
7
 
18
 
! Отговори
... преди 3 години
значи 6 милион 1000 милионера значи 0.01% притежават парите на другите! Значи не знам, ама по бай- Тошово време не беше така! Там поне 10 да не кажа 20% от имаха доста пари! Еми така е при капитализъма! Едните не спът а КРАДЪТ милиони! А другите милиони се чудят какво да ядът веднъж дневно поне!
56
1
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Значи на година по 365 милионера. Чудесно - след макс. 16000 години ще ми дойде реда.
55
7
 
18
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Това изобщо не е добра новина. Означава единствено и само, че бизнеси се закриват и монетаризират панически бързо. Съответно все повече предприемачи отказват да правят бизнес в България.
54
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунистите - само фалити.При ГЕРБ- милионери и развитие на България.
53
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко добре управлява, за това е така.
52
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варна все още има много руснаци които живеят трайно у нас.Като ги питаш защо - ти отговарят че искат да живеят в ЕС и на спокойствие.Работят в магазини, таксиметрови водачи, шофьори на камиони..Казват ти - тук има всичко, чисто и спокойно е, живее се добре, имате много дружелюбни деца, които общуват с нашите, климата е супер.А вие тук мрънкяте колко бил кофти живота у нас ...?!
51
8
 
15
 
! Отговори
пецата преди 3 години
лекарите за 1 година станаха милионери, защото всеки като влезе в болницата дава по 5000 лв под масата да не го уморят
50
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извода е , че малка част около герб пълнят сметки/шкафчета от еврофондове предимно , за наша сметка , а другите беднеят.Правителството използва грипа за да спре малките бизнеси , за да получават евро фондове и да държи в мизерия и подчинение .
49
6
 
12
 
! Отговори
До Буржоа преди 3 години
И кое не ти харесва на теб ?!Отивай в Северна Корея или Венецуела, Куба, Китай и си живей с бедните щастливо и доволно :)
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
Нека да има и такива бе,а не като при БСП-то всичси с по 5$ долара заплата освен другарите разбира се - те си имаха куфарчета от преди това.
47
6
 
14
 
! Отговори
Балама преди 3 години
И сега ако чуя пак някъде да реват как хората щели да умрат от глад и затова трябва да се отворят заведения ще се побъркам. Цените растат като луди а хората купуват като не виждали не знам за каква криза става въпрос освен здравна естествено
46
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вас ви е яд на богатите, защото самите вие сте неспособни да забогатеете ;)Щом парите са в депозити, значи са проследими и законни.
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакан трола, дето ми обяснява редвоно, колко било зле за една държава да имало много милионери ...
44
4
 
16
 
! Отговори
Буржоа преди 3 години
Така е откакто свят светува-за едни сьомга, шампанско и черен хайвер, маркови дрешки и Поршета, а за други кренвирши Леки, дрехи втора употреба и градския транспорт...
43
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем нормално е да има :Бедни - БогатиНиски- ВисокиУмни - ГлупавиЛъжеха ни през комунизма че всички трябва да сме еднакво Бедни, а комунистите станаха милионери.
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджиите излизат на светло, че не се знае каво ше стаеа след 04.04
41
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мързеливите, неграмотните и злобни кремълски тролли мразят забогателите българи.Ами от кремълски копейки ще стоят бедни тези тролеи ;)
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааа ми що така значи кризите са манна небесна за богатитеи явно така им е по-добре
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е добрата новина.При Борисов-4 ще е още по-добре.