Математикът Томов: Намираме се в разгара на трета вълна от заразата

Според него тестването за COVID-19 e нестабилно и недостатъчно
24 фев 2021 10:55, Ния Христова
159
Математикът Томов: Намираме се в разгара на трета вълна от заразата
Снимка: БГНЕС
"В момента се намираме в разгара на трета вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите. Трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват, който да се прави от РЗИ". Това заяви в ефира на Нова ТВ математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.
 
Той е на мнение, че тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Броят на направените PCR тестове спада – не се тества достатъчно и не се тестват някои части на населението, свързани с училищната система, поради което се подценява сериозно бройката. 
 
"Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните", заяви той.
Още по темата
 
"По моите преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта до сега в сравнение с официалната статистика, което показва доста голяма разлика. Това не трябва да ни успокоява", категоричен е математикът.
 
Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи. 
 
"Всичко зависи от поведението на хората", посочи Томов и допълни: "Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни – ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те ще са на загуба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 74Прав за какво по-точно. Посочете едно единствено нещо. Безотговорни изказвания, които индиректно доведоха до смъртта на много хора. През 'ни или юли щеше да си къса дипломата, ако епидемията не би свършила. А тя след това се разгоря. Хората са казали "л.у.д за вързване" Ама като има кой да му се вързва? Хората не искат да чуят истината, а това, което им е угодно.
76
2
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 3 години
Лабораторния лекар най-малкото нещо, което може да направи е да провери пробата ти. Да изолира вируса и да докаже, че е ковид или уличен прах. Не е малко нали? Едно е да докажат, че имаш вируса като са изолирали вируса, а съвсем друго е да те сложат под карантина, но да ти няма нищо. Така наистина се разбира колко хара са с вируса и колко са фалшиво полужителните.
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 години американско и западно партньорство 3 милиона българи измряха от мизерия, болести и отчаяние, а от Чернобил няма нито един случай на заболял от радиацията. Единствените жертви бяха при самата авария, хората се жертваха и спряха радиацията. Лъжете!Десетки хиляди милиони най-малко починаха от последствиятд от радиацията след Чернобил В България в това число и аз!!!Само бележка: останалите поне 2 млн българи емигрираха на Запад! Не са измрели...
74
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие нормални ли сте бе ?От кога математик ще ни казва, кога ще идва трета, пета или десета вълна на измисления ковид и пандемия ?Не трябва ли това да го говорят вирусолозите и специалистите по вирусни заболявания а не математици и коремни хирурзи.Освен гербаджийските овце никой друг не вярва на тези лъжи за пандемия и коронавирус.Хайде чакайте онзи дебелия паун да ви се скара пак да се ваксинирате иначе ще умирате ама много ще умирате.
73
6
 
8
 
! Отговори
А защо? преди 3 години
А защо в Белорус няма намордици, затваряне на хората по домовете и забрана за събирания, и там всичко работи нормално и всичко е отворено. Защо диктатора Лукашенко не изпозлва ковид-пандемията да затвори населението и да му сложи намордници както в ЕС и да потуши многомилионните демократични протести?
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десетки хиляди най-малко починаха от последствията от радиацията след Чернобил.В България!!!!!Само бележка: поне 2 млн българи емигрираха на Запад! Не са измрели...--Няма нито един сличай на заболял или починал от Чернобил в Бългаия, това може да се провери лесно, дори имаше и филм за чернобил, нито един случай.В момента в Бългаия има 5 милиона жители, статистиката брои и 2 милиона българи миячи и слуги на Запад с тях 7 милиона. А бяхме 9 милион - 2 милиона измряха при демокрацията.
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В периферията имаме 99% живи преболедували КОВИД, в болниците естествено не е така и всеки човешки живот е безценен, разбира се!Все пак за мен наблюдението е, че доц.Мангъров е прав.
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия няма да спрат да дават крайно компетентни и навременни мнения, които ние изобщо досега не сме обмисляли. Добре че е той и такива като него, та да ни кажат кое е безполезно, закъсняло и неправилно. Ние не го знаем................
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някаква информация за грипа, някой да е чувал нещо?---------Да. Има, но много малко случаи. Маските, дезинфекцията и дистанцията явно си вършат работата!!
68
1
 
5
 
! Отговори
шафиорът Мутов преди 3 години
Намираме се в разгара на трета вълна от заразата
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен".... лабораторни лекари ...."И какво разбира един лабораторен лекар от епидемии?
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 30 години американско и западно партньорство 3 милиона българи измряха от мизерия, болести и отчаяние, а от Чернобил няма нито един случай на заболял от радиацията. Единствените жертви бяха при самата авария, хората се жертваха и спряха радиацията.Лъжете! Десетки хиляди най-малко починаха от последствията от радиацията след Чернобил.В България!!!!!Само бележка: поне 2 млн българи емигрираха на Запад! Не са измрели...
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че си имаме такива величия като математика Томов в борбата срещу инфекциозно заболяне. Слава на такива математици, чието мнение тежи повече отколкото на лабораторни лекари, инфекционисти и други лекари, чиято работа е да лекуват инфекции. Ще я преборим памдемия с математика Томов и другите му колеги математици. Сарказма настрана, но Томав не е компетентен в медицината, камо ли в инфекциозните заболявания, за да дава някакво мнение. Още повече да му се тиражира в медиите. Безполезен е!
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си мислите, че SARSCoV2 е единственият вирус, от който се мре-грешите.Ходете до Занзибар, не случайно ви се дава, донесете се Ебола, Жълта треска, Зика.Земята ви е хубава, единственото лоша върху нея-сте вие.Е, ще се намери кой друг да я обитава.Българинът за 30 г преход се срина до манталитет на африканец.
63
1
 
1
 
! Отговори
друг селендур преди 3 години
и аз видех кога бат боико му го натресе на оня селендур и верно му беше убаво на селендуро и от тогава много го заобича
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да питам. Позицията платен гербаджийски ***, вече към IT сектора ли се води?
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия няма никакви вълни, всичко работи нормално, всичко е отворено и ресторанти и кафета и нощни заведения и театри и магазини. И от миналата пролет, месеци преди да започнат с ваксината която и там също не е популярна сред хората. А във фашисткия ЕС хората са затворени в домовете си, по улиците могат да ходят само с намордници и се докладват един друг кой бил без намордник и постоянно ги обливат с вълни и пропагадна да се ваксинират, направиха ни на мaймyни.Измислици! Четете първо!
60
2
 
5
 
! Отговори
Лъчезар Томов преди 3 години
Вие сте прости и за това се разбирате с Борисов! Носете си маските и ще бъдете супер герои.
59
2
 
2
 
! Отговори
До шофера преди 3 години
Хубавото е,че нищо не зависи от всички,които си описал ! Тежестта на мнението им се ограничава ниво форум и след като си замине шефа в завода.Все знаят кое как е,все те най-умните и прозорливите,все те прави,все те осведомени правилно,а ВСЕ ТЕ СА ОБИЧАЙНИТЕ Н***СЕРНЯЦИ НА ДЪНОТО !
58
3
 
2
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
Бат'Бойко такъв ми го тресна че ми стана много хубаво и от тогава много го обичам, а че вие няма да смеете да се покажете от срам и мъка до президентските избори, когато и зеления чорап най-после ще тръгне към Гешев.