Борисов: Хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват

Премиерът участва във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет
Обновена: 25 фев 2021 20:57 | 25 фев 2021 20:48, Нели Христова
180
Борисов: Хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват
Снимка: БГНЕС

„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

„Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, категоричен бе Борисов и добави, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят приветства също така идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.

Премиерът Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. „Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията“, подчерта българският министър-председател.

Премиерът Борисов добави, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил, Европейският съюз. „Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.

Премиерът Борисов изтъкна, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни.

„С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун“, отбеляза премиерът Борисов и добави: „Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли някой от България да ми каже дали е виждал този нов коронавирус за който се говори през последната година и дали го е изследвал?Защото ние дори не знаем, дали такова нещо съществува, както казваше учителя ми по физика - "око да види,ръка да пипне" ,че тогава да говорим за ваксини.И ако има такъв вирус, защо само лакомите фармацевтични гиганти продават,а няма български изследвания и продажби?Ааааааа,само те да лапат,а България да духат супата и само да плащат,от какъв зор?
134
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ние сме в ЕС,защо не дадеш пари на БАН и да изработят ваксина,а внасяш? От какъв зор? И без това БАН има нужда от средства и развитие.
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как няма да ги ограничаваш?Гърците като поискат ваксина...какво ще правиш, мутро?
132
2
 
4
 
! Отговори
нейсе преди 3 години
Радан Кънев може и да му разрешат да се разходи из коридорите на Народното Събрание.
131
10
 
2
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 години
То Радев затова отложи изборите. За да могат социалистите да вземат още една заплата. Иначе след изборите ще се влеят в редиците на безработните.
130
8
 
3
 
! Отговори
И така: преди 3 години
Следващия премиер на България се казва:- Радан КъневЧестито на печелившите!На загубилите: Не губете кураж, идва нов тираж.
129
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то това е целта на ГЕРБ.Баце ги отваря за да се увеличат заразените и след месец точно преди изборите да затвори всичко,защото уж го е грижа за здравето ви.А иначе е за да не излезнат хората да гласуват,защото гласуват ли масово край с ГЕРБ!Сметнал го е той хитър е много.Затова и ваксините похарчи набързо,уж щит щял да прави срещу вируса,ама явно е знаел предварително,че доставката ще се забави и сега се прави на възмутен.Истината е,че чака яко да се заразят хората и да не излязат да гласуват.Прочети още на: https://dnes.bg/izbori-za-ns-21/2021/02/25/deputat-ot-gerb-otvarianeto-na-za
128
0
 
4
 
! Отговори
Безплодие 2020 преди 3 години
Абе бай ***, ти с кого се държиш така бе?!Тва да не ти е махалата, тва да не са ти 90-те години?!
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
126
0
 
26
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
Вече виждам табели с големи букви пред заведения , болници ,банки , магазини , автобуси : "НЕ ОБСЛУЖВАМЕ НЕВАКСИНИРАНИ " . Ах какво прекрасно бъдеще . Като едно време .
125
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134 "Ако цивилизацията прецени,че за всички нас бъдещето би било по-безопасно при ограничаване на контактите с неваксинирани,то ще стане факт !А нека Г @нча цвили и ругае колкото иска.Или ще сме с Европа или ще сме Индията на Европа ! Пуууу....все нашите наопъки !"---Ако се стигне дотам , мислиш че хората в останалата част на Европа ще си траят ?интересно
124
15
 
1
 
! Отговори
Айде де преди 3 години
Който не се е вакснал да не се пуска в магазин. Кръчма и .Да носи маска на открито.Да не заразди нас примерните ваксъри.
123
4
 
4
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
Супер Хироу Мустафа няма да остави Бойко да загуби изборите . ДА България накрая ще го подкрепат.ДПС пак ще прибере пари за на даване на гласове ГЕРБ .Слави няма да е политик но сама ИТН ще влезе обаче -утре в 19 ч на фейсбука си дългия ще го съобщи .
122
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не бъдат ,но ще бъдат ! Ако Борисов е твърде солидарен и либерален към ориентало-балканския недоразвит див***к,навън няма кой да му търпи философиите,претенциите и компетентничането ! Ако цивилизацията прецени,че за всички нас бъдещето би било по-безопасно при ограничаване на контактите с неваксинирани,то ще стане факт ! А нека Г @нча цвили и ругае колкото иска.Или ще сме с Европа или ще сме Индията на Европа ! Пуууу....все нашите наопъки !
121
3
 
14
 
! Отговори
Тоя не е дупка преди 3 години
Тоя е последната грижа на големите. Подхвърлят си го и му се смеят зад гърба. Необразован лузър
120
0
 
21
 
! Отговори
хммм преди 3 години
"Трябва да се подготвим за ситуация, при която ще се наложи постоянно да се ваксинираме през идните години заради новите разновидности на вируса", заяви германският канцлер"-------С две думи да се наливат по десетки милиарди долара в правилните фармацевтични гиганти само за една ваксина .Ами да направим и грипните ваксини задължителни за всички , така ще има още милиарди за тях Явно малко им се струват печалбите от останалите лекарства и продукти
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na onez gorestite izvori niama virusi...samo dopping...
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
s nagriavane nad 25 gradusa i ot ogan virusite izmirat...oooo...kakvo she praim posle bez virusi?
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На един тракъв папагал в Щатите му резнаха туитър акаунта, като загуби изборите.На този още малко му остава.
116
3
 
13
 
! Отговори
Pro- staka преди 3 години
И ко стана дадохте милиарди за експериментни буламачи ,но ви спряха дозичките .Сега който се е боцнал с едната доза ако няма доставка за втората доза , все едно не се е "ваксинирал" и му е забранено да пътува ! На Бойко простотиите се хванахте . Чакайте и ония НЕнаправени самолети от Тръмп да дойдат на куково лято .