Ваксинационни паспорти, значки, права - свобода или нови ограничения?

Адв. Мария Петрова и д-р Момчил Баев пред пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 мар 2021 12:49 | 1 мар 2021 12:40, Анисия Иванова
221

След старта на масовата имунизация и преди старта на летния туристически сезон, в Европа усилено се заговори за свободното пътуване. Ще стане ли ваксината пропуск в новата реалност и нарушават ли ваксинационните паспорти човешките права? "Ваксините са нещо изключително полезно и само с тях можем да излезем от настоящата ситуация. Въпросът трябва да бъде насочен към нормативния хаос и недобре мотивирания ваксионационен план. Равнопоставени ли са всички граждани и може ли допълнително да бъдат ограничавани техните права?", коментира специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че много хора не се ваксинират, защото до тях не е достигнала ваксина или защото здравословното им състояние не позволя. Тук идвало и огромното нарушение на правата на тези хора. "Доброволно даваме лична информация на всякакъв тип технологии, но конспиративните теории, че ще ни чипират, демонстрира ярко невежество и тотален провал на образователната ни система. Ваксинационните паспорти не са нещо лошо, ако имаме ваксини за всички и стане ясно на какъв етап трябва да се подновяват", каза още адв. Петрова.
Още по темата

Тя посочи като голям проблем факта, че личните лекари нямат достъп до ваксините и неправилното разпределение на ресурса. И изтъкна, че имаме голяма нужда от електронно досие, а преди някой да се ваксинира, той трябва да мине пълен медицински преглед. Д-р Момчил Баев, който е специалист по социална медицина и управление на здравеопазването, заяви, че казусът с ваксинационните паспорти ще стои по-остро, когато има достъп до ваксините за абсолютно всички граждани.

"Тази идея е само на ниво обсъждане. Подкрепям идеята хората с поставена ваксина да се ползват с различни права, но само когато са достъпни до всички граждани. Трябва да мислим как да имаме по-висок ваксинационен обхват. Трябва да работим повече за подобряване на общественото мнение за ваксините", категоричен бе д-р Баев в "България сутрин".

По думите му хората трябва да бъдат по-критични към това, което четат в социалните мрежи, защото "те се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини и антиваксърски движения - особено Facebook и YouTube".

"Когато се изказват хора, които никой не е чувал и регистрирал, тогава става ясно, че подобни твърдения са неистина. Нека се информират от учените, лекарите и правителствата", препоръча д-р Баев.

Двамата гости в студиото се обединиха около мнението, че електронното здравно досие ще реши много проблеми у нас. Ако имаме такова, което регистрира документа с QR код, това е добър вариант да се следи дали един документ е фалшифициран, стана ясно от думите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
13
 
! Отговори
La cucaracha преди 3 години
Спринцовките не убиват, те ще разрушат определени редове в кода (гена) ви и имунитета ви ще изчезне. После някакви/всякакви други неща ще ви убиват. Ще дойде времето на лудия кон Бил Спринцовката да се почуства човек, най- накрая ще е успял в нещо.Хубаво е да се знае, че това са спринцовки с ГМО и препарататите вътре са призведени по една технология с инсектицидите. Вие *** ли сте?
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се учудя да върнат и Жигосването от средновековието след Ваксина
69
16
 
3
 
! Отговори
Ами, да... преди 3 години
ВАКСИНИРАЙ СЕ--ЗА ДА СИ СВОБОДЕН И ЖИВ!НЕВАКСИНИРАНИТЕ--НЕКА УМИРАТ В СТРАХ И МЪКИ!БЪДИ УМЕН И РАЗУМЕН---ТОВА ЩЕ ТЕ СПАСИ!
68
1
 
15
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Чекай че не разбрах - значи ваксинационния паспорт ще ни дава права, които преди това си ги имахме и без него. Кой и кога ни ги отне тези права и дали е законно?
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам вместо значки и паспорти да надянат Звънци като на Овцете за да бъдеш във стадото !
66
2
 
15
 
! Отговори
Така преди 3 години
Стига с глупостите на компрометирани "лекари" и политици от които народа тотално е свалил доверие! Нека шефовете на политиците т.е. суверена да реши сам. Оттук насетне само ПРЕПОРЪЧВАТЕ, народа сам ще преценя дали да ходи на заведения, дали детето му да ходи на училище, дали да носи маска и т.н.!
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните също заразяват с вируса, защото ваксината не спира разпространението му. Има един период от време докато имунната система намери вируса и да се справи с него. Не става веднага. Ваксиниран си и ти направят пср тест, той излиза полужителен. При всички правила трябва да те сложат под карантина. За какво ти е в такъв случай този паспорт? И каква свобода и неограничения ще ти даде? Една голяма глупост е. Не всички изгаряма от желание да си боцнем експериментална ваксина. След 2023 може.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази адвокатка, от колко раси е съвкупност?Трябва да сме като сащ, примерно 1/28 латино, 1/5 юдън, 7/8 ескимос и тнт
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Той си мисли че като се регистрираш се легитимираш, ами модчетата нали виждат IP-то ти ве умник :)))) По едно време използвах никове, обаче модчетата нещо не бяха съгласни с мен и почнаха да ме трият, естествено като упорит българин от територията ползвах ВПН и им скъсих живота :))
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Ваксините за Африка и други екзотични дестинации се правят на тези които пътуват до там за да не пипнат те самите разни екзотични болести непознати в белите държави. Тези ваксини обаче предпазват да не се разболее а не да изкараш малария напримерпо леко както е със ваксините за короната. Освен това онези са разработвани и изпитвани с години а не като тия които сега правят финални изпитания върху всеки желаещ да се бицне. Правиш ли разлика, Г 4аньо?
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вече даже не ни пращат дофтури да ни агитират за ваксинките, ами сорососоидни адвокатчета. Кой нормален човек би повярвал на адвокат, за каквото и да е? Най-големите мошеници, а тая дето лапала грантове дето може да налапа ви обяснява, че ваксините били полезни и трябва да си сложите жълта звезда
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата е, че едно време на репресираните са им слагали значки и печати, а сега няма да им слагат!
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват година ще е ефекта по тази лигика, пътуването ще е възможно до изтичане на тази година и следва нова Вакса за да имаш право пак за пътуванш сшед нова Вакса ииииии накрая ставаш зависим от Ваксата .....вече си НаркоВакс Зависм !
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнаха ли битките по улиците за спринцовките? Аз съм страхлив и не излизам, ходя с 5 маски вкъщи, къпя се с дезинфектанти, казах на жена ми и децата да не ме доближават и чакам комшиите да пукнат от страшния вирус.Новите ми мечти са скромни - искам да започне ваксинация по домовете и само да си подам ръката през вратата и да ме инжектират всеки ден. Радвам се, че не ги бият в зaдникa, защото трябваше да си го подавам през вратата.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е*ати промитите мозъци са тези "интелектуалци"..:)) Бащицата ви що не си слага ваксина и ги иска назаем, щото не е овца като вас :))))
56
0
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Всичко в този свят е свързано. Не е необходимо във ваксината да има чип. Достатъчно е , че паспорта ще е на електронен носител, т.е. на телефона ви. Така , че през цялото време ще си с телефон и ще знаят във всеки един момент какво правиш, къде си, какво мислиш и чувстваш.
55
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщаме се към едни времена, които наивно вярвах, че са отминали... Целият свят се превръща в гигантски концентрационен лагер пред очите. Все още вярвам в човечеството. Надявам се човешкият дух да победи. Аз лично ще се боря до последно срещу диктатурата.
54
0
 
16
 
! Отговори
Фюрерът преди 3 години
За паспортите не знам, но само работата ще направи свободни, тези дето затвориха света и ни инжектират като ***.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Има човек - има проблем. Няма човек - няма го и проблема." Сталин. Явно нищо не се е променило, защото днешните управляващи действат на принципа на Сталин
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това нарушава свободната воля!