Ваксинационни паспорти, значки, права - свобода или нови ограничения?

Адв. Мария Петрова и д-р Момчил Баев пред пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 мар 2021 12:49 | 1 мар 2021 12:40, Анисия Иванова
221

След старта на масовата имунизация и преди старта на летния туристически сезон, в Европа усилено се заговори за свободното пътуване. Ще стане ли ваксината пропуск в новата реалност и нарушават ли ваксинационните паспорти човешките права? "Ваксините са нещо изключително полезно и само с тях можем да излезем от настоящата ситуация. Въпросът трябва да бъде насочен към нормативния хаос и недобре мотивирания ваксионационен план. Равнопоставени ли са всички граждани и може ли допълнително да бъдат ограничавани техните права?", коментира специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че много хора не се ваксинират, защото до тях не е достигнала ваксина или защото здравословното им състояние не позволя. Тук идвало и огромното нарушение на правата на тези хора. "Доброволно даваме лична информация на всякакъв тип технологии, но конспиративните теории, че ще ни чипират, демонстрира ярко невежество и тотален провал на образователната ни система. Ваксинационните паспорти не са нещо лошо, ако имаме ваксини за всички и стане ясно на какъв етап трябва да се подновяват", каза още адв. Петрова.
Още по темата

Тя посочи като голям проблем факта, че личните лекари нямат достъп до ваксините и неправилното разпределение на ресурса. И изтъкна, че имаме голяма нужда от електронно досие, а преди някой да се ваксинира, той трябва да мине пълен медицински преглед. Д-р Момчил Баев, който е специалист по социална медицина и управление на здравеопазването, заяви, че казусът с ваксинационните паспорти ще стои по-остро, когато има достъп до ваксините за абсолютно всички граждани.

"Тази идея е само на ниво обсъждане. Подкрепям идеята хората с поставена ваксина да се ползват с различни права, но само когато са достъпни до всички граждани. Трябва да мислим как да имаме по-висок ваксинационен обхват. Трябва да работим повече за подобряване на общественото мнение за ваксините", категоричен бе д-р Баев в "България сутрин".

По думите му хората трябва да бъдат по-критични към това, което четат в социалните мрежи, защото "те се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини и антиваксърски движения - особено Facebook и YouTube".

"Когато се изказват хора, които никой не е чувал и регистрирал, тогава става ясно, че подобни твърдения са неистина. Нека се информират от учените, лекарите и правителствата", препоръча д-р Баев.

Двамата гости в студиото се обединиха около мнението, че електронното здравно досие ще реши много проблеми у нас. Ако имаме такова, което регистрира документа с QR код, това е добър вариант да се следи дали един документ е фалшифициран, стана ясно от думите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако щете вярвайте - в цифров и не само, в глобален концлагер превръщат света пред очите ни, с нашето мълчаливо съдействие... И това е брутално, защото използват страха на хората за животеца. С пречупени страхливци животът ще бъде райска песен...И адвокатите на дявола се включиха - вчера Шаркова, днес Петрова.Лошото е, че преди да умрем физически, ще сме умрели смислово.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сме обединени, нищо не може да се наложи без нашето съгласие. Нищо!
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вържете си по една мартеница за здраве. Нямат странични ефекти като ваксините.
48
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права да. За ваксинираните. Свобода не и за ваксинираните и за неваксинираните
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксините са нещо изключително полезно"wtf?!Направо ги пуснете в питейната вода, да си взимаме душ с ваксини.
46
1
 
4
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Надо разстрелять. В имени народаКаждь кроме ваксинированье.Они все враги народа.
45
10
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Забравяш важна подробност. Говориш за Ротарикс- прекрасен пример за бързоразработена ваксина, тествана върху малка група деца. Днес много популярна и сумарно са имунизирани стотици милиони деца. Колко пъти е ревизирана ваксината от създаването си за няколко месеца през 2006-та година? Нула. Какво е направила на подрастващите? Нищо. Какви бъдещи реакции има? Никакви. Остави ги да си пеят как не са тествани ваксините. Цял Израел се ваксинира с най-модерната медицина в света. Те ли ще се минат, бе?
44
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са се притеснили моля ти се простаците - че ще ги чипират и ваксинират. Те вече са чипирани с устройство (смартфон) с гпс/глонас връзка, триангулачно позициониране спрямо клетките на оператора и 24/7 мониторинг на всичко което влиза и излиза - звук, видео, комуникация и т.н. За по напредналите даже и пулса се знае във всеки момент. Относно ваксинацията - още преди да се опомнят (до 3 години) и да почнат да рецитират за права и свободи като всеки ром са им набити по 10 ваксини... смях!
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаха толкова власт, колкото някой си мислят,досега да са ни чипирали и окошарили.Те обаче много добре разбират,че няма начин това да се случи без нашето сътрудничество.Така че да не мълчим, а да излезем и да покажем каква е волята ни!
42
2
 
4
 
! Отговори
Колио преди 3 години
До Анонимен 26Да,Да добра,а ти много си надъхан,като почнат да ти пускат смс кога да е...... женати друга песен ще пееш.Безмозъчна твар,заченат от заструк.Стои си нас......н във вас и не се подавай.Да не дишаш въздуха на хората.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Кумонизма имало нарушаване на права за пътуване и пр, а сега пру демокрацията ;) що е ?? Стари Песни - Нови Заглавия ! Всяка власт по своему е Тоталитаризъм !
40
1
 
24
 
! Отговори
Жизел Дренска преди 3 години
Нося двойна маска, не излизам от дома, спазвам дистанция от 2 метра от мъжа ми, не говоря по телефона, гледам БТВ и Нова тв, от времв на време поглеждам през пердето и що да видя - ужас, ужаас, безотговорни хора без маски и не умират на мига.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да ми каже някаква ваксина против грип ?? :) Все повече се убеждавам, че така наречените интелектуалци не стават за нищо, уж имали мозък пък те същите овци :)))
38
3
 
23
 
! Отговори
Е преди 3 години
Всеки инакомислещ се обявява за конспиратор...нямаме право на глас,само слушаме и кимаме в знак на съгласие...Не ви вярвам мошеници,всички лапате от една и съща чиния,няма да се ваксинирам,няма да ви направя по богати...стотици милиарди за ваксини и тестове,сега следва фалит на държави и нови заеми...Огледай се Нео,ти си в матрицата!
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждате ли, че направиха държавата ви на концлагер? Намордници, ваксини, остава само да ви вържат железни вериги и ще завиждате на ***.
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има паспорти за ваксинирани, то ваксинираният трябва да бъде ограничен да не пътува, защото е най-опасен. Ваксинираният може да пръска зараза навсякъде без никакви симптоми. Неваксинираният проявява по-често симптоми и по-трудно заразява. Няма логика да не можеш да пътуваш, ако си неваксиниран. Аз няма да се ваксинирам, и някой *** човек, ваксиниран ще седне до мен в самолета и че ще ме зарази. Ваксина никога няма да си сложа. Въпрос на принцип. Мразя задължителни неща.
35
13
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Противогрипната ваксина, излязла края на лятото и на пазара вече началото на есента колко време е тествана? Друга глупост има ли? Знаеш ки какви ваксини трябват за екзотични дестинации и колко души са тествали тези ваксини? Стократно по-малко, отколкото ваксините срещу КОВИД-19. А за колко време са изработени знаеш ли? Една от тях- за 2 месеца. Оставям за домашно да си провериш. Още един жокер за детска ваксина- Ротарикс. Провери и за нея колко време е разработвана и на колко деца е тествана.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покрай настинката се раздвижи фармацията и направиха ваксини, покрай нея хладилната индустрия за съхранението им, сега пък печатарската ще издава паспорти за отчитането им... Само дето нормалният живот умря.
33
1
 
12
 
! Отговори
а не преди 3 години
До Анонимен 24 А, напротив, интиресни за ръководене са точно оскотелите , безпросветни и самодоволни "толупи", защото на тях можеш да им "пуснеш" всякакви нелепици и те да те следват като стадо! Истински успелият умен индивид не се подчинява - мисли и сам взима решения!
32
0
 
11
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
Този път вместо Класово общество шъ "строим" Електронно-Кастово!Е, не ни е за Сефте!