Проф. Петрова: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина

Само ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант
94
Проф. Петрова: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина
Снимка: БГНЕС

"Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Много сме далече още от този процент в световен мащаб, за да очакваме самоограничаване на инфекцията", заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в интервю пред БНР.

По думите й е абсолютно нормално това, което се случва – все повече хора се сблъскват с вируса и по този начин създават защитен вал пред населението.

Още по темата
Създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране, е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване, категорична бе проф. Петрова.

"Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини", посочи проф. Петрова и коментира отделните ваксини.

"Големи са надеждите за ваксината на "Янсен". Тя вече е разрешена в САЩ. Еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация“.

Проф. Петрова допълни, че ваксините и на "Модерна", и на "Пфайзер" биха могли лесно да се превърнат в еднодозови ваксини, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската „Спутник“, на индийската или на китайската ваксина.

"Единствено ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант. Южна Африка е закупила единствено ваксината на "Янсен" и там се ваксинират само с нея“, поясни още Петрова.

Тя коментира и руската ваксина "Спутник", която по думите й е популярна вече в около 30 страни по света. "Цяла Южна Америка се ваксинира само с руската ваксина. Тя е изключително ефективна и се базира на най-старите разработени технологии за векторни ваксини".

"Ние отдавна трябваше да се опитаме да закупим дори от руската ваксина", коментира професорът.

Тя посочи, след поставена ваксина по време на изработването на имунен отговор – антитела и клетъчен имунен отговор, можем да се заразим с вируса, както да заразим и останалите, затова мерките трябва да продължават да се спазват.

"В момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
руската ваксина не струва.В русия хората не искат да си я слагат затова и имат за продаване.А който мечта е за каторга в сибир да заминава там го очакват.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така стана по-добре че няма ваксини, иначе щеше да има ваксини а хората да не се ваксинират а сега всички чакат с нетърпение ваксините.Дори антиваксирите тайно си слагат ваксини.
75
1
 
2
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Всичко,що е ваксина да се купува:) Да има богат избор,че сигурно ги сънувате по цели нощи!:)))Бийте си от всичките за разнообразие!:)
74
1
 
4
 
! Отговори
В ЮАР... преди 3 години
Пълно е с МЕНТЕТА на руска и китайска вксина. В БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е СЪЩОТО... ХАХАХААА .
73
1
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 години
ЛЪЖА г-жо проф. Петрова! Мръзсна долна лъжа!В ЮАР имаме и на Модерна и Спутник-5....Иронията е, че Спутник-а го искат повече бели....
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина Спутник не е , като да си поръчаш руска салата.
71
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Петрова да сключи договор с руснаците. И да си носи отговорността и гаранциите. При провал Съд. Празни приказки с ваксината не сеправят.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спутник V не била сертифицирана е опорната точка на дупедавците. Астра Зенека да не би да бе одобрена от Европейската комисия по лекарствата , ам това не поречи да комисионерите да поръчат най-голям брой дози от нея. И накрая не получихме дори и нужните количества за нормале имунизационен график.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абря ,що не се ваксинирате с американска
68
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕДИНСТВЕНИТЕ, които не си дадоха ваксината предварително да бъде изследвана са руснаците.Направо се натискат да продават.Айде не на нас тия.
67
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък Орбан щото е голявмата работа се ваксинира с китайска ваксина, а не със руска.Предпочитам да се возя на Мерцедес, а не на Москвич.И най-лошите западни ваксини са по-добри от ветеринарната.
66
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не те интересува мнението на ЕК бягай при Митрофанова - тя ще те уреди.То самите руснаци не си искат ваксината - на нас ще ни я пробутват.
65
4
 
3
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
руски китаиски индииски ваксини богат избор които каквото иска и еподходяща мнението на ек не ме интересува там сме без референдум
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТакава профузна diarrhea те гони, че отлагаме задната прашка!
63
4
 
7
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Бойко го е страх да заяви руска ваксина!Той не е Орбан и вече е ожълтил гащите от неприятностите които го очащкват след 4.4.2021!Пъзльо си е по рождение , но съдбата МУ е отредила жестока съдба!Няма да опре до чекмеджетата!
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фобчета скаппани! Залепете на стъклото на колата си бележка, като катастрофирате, да ни ви карат в Пирогов, зер той е руснак!Някои чествахме Деня на Освобождението на България - 3-ти Март! Свободата ни бе донесена на руските щикове и с цената на руски жертви! Не, веднага се пише за финландци! Финландският лейбгвардейски полк от началото на 19 век до края на ПСВ е бил в състава на Руската армия. Загинали са 23 бойци, всички до един - финландски шведи!На Докторския паметник има 531 имена!
61
5
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Защото Русия не е заявила иск за сертификат и не е подала документи !!!!!!!!!!!!!
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса за руските ваксини е освен хуманен е и политически! Професорката много добре го знае,а се прави на улава! По нейно време имаше също желязна завеса и не се купуваха лекарства от гнилия Запад!!!
59
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо Спутник няма сертификат, след като СЗО одобри първо него и най-елитното здравно списание публикува резултатите от ваксината?Защото парите на европейците трябваше да се налеят в немската фирма и да се подпише договор с турскито дойчовец, че и да му се дадат парите на зелено! Това здравно обосновано ли е, или е чисто и просто политика и интерес на 1 държава за сметка на 25?
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има някои било професори,било метачи не искат да разберат( или умишлено подкокоросват хората), че купуването на ваксини не е като да купиш кило картофи на Женския пазар в София!