В топ 3 сме в ЕС с жени на ръководни позиции

Най-много са дамите мениджъри в Латвия, а най-малко в Хърватия
26
В топ 3 сме в ЕС с жени на ръководни позиции
Снимка: flickr

България e сред страните в ЕС, които имат най-голям дял жени мениджъри. Това показват публикувани днес данни на европейската статистическа служба Евростат.

Пандемията от коронавирус доведе до безпрецедентни промени на работното място и в резултат мениджърите са изправени пред предизвикателства за планиране и координиране или изпълнение на други дейности, ключови за доброто функциониране на екипите и компаниите.

И докато и жените, и мъжете допринасят с различни качества, дамите остават по-малко като дял на мениджърско ниво.

През третото тримесечие на 2020 г. над 9,5 млн. души са били на ръководна позиция в ЕС – от тях 6,2 млн. мъже и 3,3 млн. жени. Въпреки че жените са почти половината от всички наети в ЕС (46%), мениджърите сред тях са 34%, предаде БНР.

Най-голям дял мениджъри има в Латвия и Полша, най-малък – в Хърватия

Сред страните членки на ЕС най-голям дял жени на мениджърски позиции има за посочения по-горе период има в Латвия (45%) и Полша (44%). Следват България, Унгария, Словения и Швеция – по 42%.

На противоположния край на скалата с около една четвърт са Хърватия (24%), Нидерландия (26%) и Кипър (27%).


26
Още по темата: мениджъриЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Любовницата на шефа преди 1 месец
За нея винаги има свободна ръководна позиция...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ръководителят трябва да се избира според качествата и заслугите, а не според пола. Същото е и с останалите позиции. IBM, Yahoo, HP и General Motors, naprimer, имаха жени ръководители. Какво се случи с тези компании? Ами не особено добри неща. Всичко е до човека, а не до неговият пол.
22
2
 
1
 
! Отговори
:)) преди 1 месец
Нашият форумен женомразец май още не се е развихрил в коментарите тук.
Има по-долу няколко, които са в неговия стил, но са много кратки. Той обикновено пише по-подробно.
Как е пропуснал да се изяви днес тук?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже сме в топ 3 с тази глупост, затова и сме цъфнали и вързали
20
5
 
2
 
! Отговори
Ненормален работещ преди 1 месец
Аз съм за жени във икономиката! Там жената се бори за някакъв реален резултат! Категорично съм против те да са на ръководни длъжности в политиката! Специално у нас! В други държави те показаха че могат да бъдат по-добри и от мъжете( Меркел, Тачър и т.н.) но у нас те са 100%-ви калинки. Има ли някой да ме обори с конкретен пример?
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еййй за тва ли сме на тоя хал :D
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
All the women, who are independent
Throw your hands up at me
Мечтая за матриархат !!!
17
1
 
5
 
! Отговори
Hamburg meine Perle преди 1 месец
Спомням си как в Мюнхен кмета имаше снимка с екипа си. Около 20 човека, всичките мъже. Либерастите тогава направиха голям скандал. И сега като чета това и гледам София, после гледам Мюнхен. Обвинете ме в сексизъм, но затова сме на този хал. В Германия почти няма жени на мениджърски позиции, а тук почти няма мъже. Резултатите са видни.
16
3
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
Използването на някакви чуждици, които са широкоразпространени из технологичния сектор и се използват от говорещи всякакви езици, не прави даден човек неграмотен. Даже напротив, доказва, че вие се изказвате по теми, от които нямате ни най-малка идея. Теми, касаещи работна среда в мултикултурни проекти.
15
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
няма нормален мъж да се хване на Бойковото хоро.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С уточнението, че тези жени обикновено са мутанти
13
4
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
Наистина, работата е много "страшна"! Грамотно пишещи хора, използващи бизнес термини (прочее във ВСЕКИ език се използват думите "лийд", "хъб" и "хейт"- немски, френски), биват нападани, че са неграмотни. Не съм човекът, написал долния коментар, държа да отбележа. Няма как на сляп по рождение да обясниш какво е жълто, както обичам да казвам. Само ще вметна, че от България се ръководят доста екипи по целия свят, защото специалистите тук са качествени (не всички, разбира се, но има доста добри).
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото мъжете тук стават само за писане по форумите.
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хм, не трябва ли някой първо да е грамотен и тогава да раздава оценки за другите? Туй на български ли е? Хъб, мениджър, ИТ, лийд, хейт... Като добавим и, че не се прави разлика между число и цифра, работата става страшна с такива "ръководители". Те са по-зле от споменатите шофьори.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те, нашите мениджърки не са като другите мениджърки. Досатъчно е да упонемем ТПК, която реално е мениджър на най-висше ниво и нещата си идват на мястото.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова сме на дъното.
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално, предвид факта, че сме основен хъб на сума международни компании. Ако преди 10 години в чужди компании работеха 100 000 души, днес цифрата е към 1 милион. Аз самият съм мениджър в швейцарска ИТ компания, а жена ми- в немска. Повече от нормално е с кариерното развитие човек да заеме ръководна позиция. По всички чужди компании е така. Например, напуснах старата си работа като лийд на голям екип и за лийд назначиха жена. Всякакъв хейт по темата от сервитьори, кофражисти и шофьори е излишен
7
5
 
7
 
! Отговори
Лудко преди 1 месец
На първо място сме, ако броим гейтаците!
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ умни жени,а кухи,послушни лелки!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ama niama vladichki, matriarhi, mitropoliiki, episkopki, popodiiki, svostenichki...;-)