Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите

Догодина може да се появят отделни случаи на коронавирус
204
Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако ни уври главата, есента ще имаме по-малко случаи, а догодина те ще имат ендемичен характер, тук-там ще се появяват случаи. Ако настъпят съществени мутации във вируса и особено в белтъка на шипчето, коронавирусът може да придобие сезонен характер – да се активизира в края на есента и началото на зимата, както сега се случва със “старите” коронавируси, които причиняват респираторни и инфекции. Това казва пред „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

Той обясни, че към 85% от заразените у нас носят британската мутация. Сега боледуват, и то тежко, деца до 19 г. и хора между 30 и 49 г., които “смело” не спазват мерките. Преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти, това са стотици хиляди мутации, но единици от тях имат значение. Вирусът не е много деен генетично - мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа.

„В последните години човечеството подценява много процеси, свързани с природни явления и закони. Въобрази си, че е в състояние да командва всичко – от земетресенията до нововъзникващи или забравени инфекциозни заболявания. А се вижда, че употребявайки неправилно антибиотиците, вече 70 г. не може да се справи със задълбочаващата се устойчивост на бактериите към лекарства, без които животът щеше да е с десетилетия по-кратък. Замаяно от размаха на инвазивната медицина, от напредъка в лечението на психическите разстройства, от революционните успехи срещу онкологичните заболявания, човечеството остана с впечатление, че и грандиозната крачка на медицината със създаването на антибиотици е победа над бактериите завинаги. Само че проблемът с резистентността започва да ни отрезвява или поне събужда мислещите хора. Тази идея ни ръководеше, като наскоро направихме курс в 3 модула за правилното лечение с антибиотици - познайте дали това предизвика наплив“, коментира той.

Според него същото високомерие демонстрира човечеството и към вирусите. Средно на 10 г. възниква инфекция, която е забравена или се появява за първи път при хора.

„Слава богу, този коронавирус не е много “деен” генетично. Мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, защото той има система от ензими, които изправят мутациите, т.е. поправят грешките, които възникват при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти. Това са стотици хиляди мутации, но не всички имат значение за приспособяването му към човешкия вид. Мутациите, които му дават предимство, са да се предава по-лесно, по-бързо да се размножава в първите етапи на инфекцията, докато е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има британският вариант“, казва професорът.

През януари и първите седмици на февруари мутацията се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране в НЦЗПБ я установява в 75-85% от пробите в някои области. Говорим за заболяемост от 450 и повече на 100 хиляди души за 14 дни.

Неспазването на простите, но ефективни мерки за ограничаване на заразата са основните причини за това, смята той.

„При по-лесно предаващ се мутирал вариант на вируса е още по-важно да се носят маски и да се избягва събирането на хора в близост на закрито. Другото при този вирус, който се отличава с голяма концентрация в горните дихателни пътища, е, че никой не се вслушва в съветите да се прави профилактика в носоглътката“, коментира проф. Кантарджиев.

„Това са елементарни и евтини средства, които препоръчвам всяка година в сезона на респираторните инфекции: билкови бонбони, лимони, сода. Те ефективно намаляват вируса в горните дихателни пътища и така свиват вероятността за тежко боледуване и от предаване на вируса. В съчетание с маски и по-обрано общуване може да се намали рискът въпреки мутиралия вариант. В момента разпространението му е наистина тревожно, картата на България почти цялата свети в червено“, разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123Въобще не звучи странно, нормално е след като възможностите за разпространение при едни суперзаразители се изчерпат, други да са на тяхно място, но това би трябвало да е с намаляваща сила на суперзаразителите. Съответно с по-малката сила и ще отнема по-продължително време до достигането на стаден имунитет. Все ми се ще обаче да се минат следващите вълни по-бързо и при по-контролирани условия през топлото време, защото се видя, че на маските не може да се разчита особено.
123
0
 
6
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Ехх тва общество да го зба, пак то е виновно и все то...а тея НОЩ все не са. Този Кантарджиев поне говори често в първо лице мн. число, докато онзи брадатия и генерала директно ни обвиняват. А тиквата просто се покрива в дън земя като стане напечено. Всеки си има тактика на оцелявне....достойнство, отговорност тва са непознати думи
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка отваря края на Май; нашия експерт се нада да влачи пандемията още 2-3 години...Друго си е да си важен, да те дават по телевизоро....кво ревете ше земем 30 млрд , а вие за едно "грипче" мрънкате
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към лимоните, бонбоните и содата, може ли да добавим и рАкията?
120
4
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Кантарджиев, все повече заприличваш на Гьобелс, да ти ***. Престани да плашиш! От всички медии само плашат!Идва лято, излизайте на открито, в планината, спортувайте! Това трябва да призоваваш хората!
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на мутрите кога ще уврат главите, че заразяването става най-вече в обществения транспорт и училищата? Ние хората каквито и предпазни мерки да взимаме, не можем да избегнем заразяването в училищата и транспорта. Да сме били слушали Кантарджиев....Сега мутрите добавиха и опашките за ваксинация към училищата и транспорта и маса народ се заразява на тези опашки, заради пълния хаос при ваксинирането.
118
1
 
3
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Професьоре, почни да пиеш първо вода пък после може и главите ни да уврат
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 116Винаги ще има незасегната част от обществото, която ще е изложена на риск. Променя се и самият вирус. Може да прозвучи странно, но вирусът "вижда" различна част от обществото при всяка следваща вълна. Различни са и суперзаразителите. Затова вълните ще продължават, докато не преболедуват или не се ваксинират на практика всички. При достигането на "стаден имунитет" вирусът няма да изчезне, но случаите ще намалеят. Ако някой се надява маските да паднат до края на годината, греши.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати кефа ще е като го вкарат в пандела тоя!
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно, че ако ни уврат главите, ще има по-малко болни. Защото ако наистина ни уврАт главите, първо Вас трябва да свалим от власт и тогава болните значително ще намалеят! Спрете да ръсите с вируси и болни няма да има, просто и ясно!
114
1
 
10
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
Прав е, всички ще сме го изкарали, заради техните "мерки". Отделно, заради факта, че напук на 500 милиона подарени пари за ваксини - такива нема! Да не говорим за застаряващото население, оставено без медицински грижи, които също ще са на 2 метра под земята и няма да има как да се разболяват. Това е модерен геноцид, не мога да не им го призная, изобретателни *** са.
113
3
 
7
 
! Отговори
ддд преди 3 години
Професоре да кажете някой мач как ще свърши да залагаме, виждам че имате добри познания за след 6 месеца напред в времето, даже и Нострадамус ви завижда сигурно...А цялата работа е да си правите мангозите от всякви операциии свързани с насинката, там няколко хайдути говорите по цял ден лъжи и скалъпени сценарий,да плашите ***, ама й те ви вярват празните кратуни...Хора излезте се разходете на въздух, спортувайте, ако трябва поркайте, но не гледайте тези мишеници по цял ден какво ви лъжат
112
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До есента главите ви няма да има време да уврат.Той 4.04 идва и тогава главите ви ще паднат барабар с тази на шофьора на джипката.
111
1
 
14
 
! Отговори
шЕ Уврите! преди 3 години
Управляващите са част от обществото, а не са дошли от луната. За това мерките са еквивалент на тяхното изпълнение от хората. Лъжем ви, че правим мерки, а ние ви лъжем, че ги изпълняваме, такава е работата и за това са такива цифрите сега.За това нема оправия във всичко!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 104 "Масово хората смятаха същото"Ами и аз смятах така. Обаче също така виждах, че вълната тогава засегна предимно учениците, техни контактни по различни линии и контактни на техни контактни.. Имаше групи, които нямат връзка с тях, които не бяха засегнати. Сега с това пускане на учениците боледуват сред тях тези, които тогава не го изкараха. Така че се чудя къде ще цъфне следваща вълна? Повечето нямат толкова интензивни контакти.
109
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До да,да ама не 85Корекциите на мо***********ра са след дъжд - качулка! Местя го във ФАКТИ!
108
4
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Abe profesore KANTARDZIEV nikoj ne uspeal BOLGARINOT DA GO OPISMENI I NAUCI... OSTAVETE NEKA SE ZARAZVAAT I NEKA UMIRAAT ... EDEN DA NE OSTANI....
107
10
 
7
 
! Отговори
Маринов преди 3 години
Ако четем внимателно казаното от професора и го изпълняваме, със сигурност ще боледуваме по-малко! Но българинът винаги знае много, винаги философства и прави обратното! Нали уж не изкаха ваксини, защо сега реват, че нямало ваксини! Защо се създава паника?! Защо в цивилизованите държави си стоят в къщи и чакат ваксинация без много обструкции! Само ние нищо не можем да изтърпим!
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега 48 дни след началото на третата вълна в България, заразилите се са около 3,9% от населението. За 70% ще ни трябват още 50 вълни за 18 години.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе анализирай ситуацията в израел.. първенците по ваксиниране