Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция
16 мар 2021 09:18, Елка Василева
229
Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки
Снимка: архив, БГНЕС

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНР.

Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Още по темата

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла, поясни Балтов.  

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с COVID-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Балтов не му е проблема че има много болни, а че няма достатъчно легла, в краен случай ще се опъват военни шатри болници по поляните и това е.
104
2
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 115,И все пак е прав. Дори не катаклизъм, а една световна война, ако се стовари, пандемията доказа, че няма да сме подготвени за такива сътресения. Но дали ще си направят изводите тези които управляват света?Кой и кога ще понесе отговорност за сметката, коята си платиха тези които имат най-малко вина? :)
103
4
 
4
 
! Отговори
О Българино 2 преди 3 години
Нищо!! Българинът иска да е като рафинираните интелигентни англичани - да е набутан в тухлена къщичка и да излиза само до кофата за ***. Ей това се вика социална отговорност! Или пък да е изискан холандец, протестиращ срещу мерките - и полицията да го бие с палката.
102
5
 
14
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Този човечец консумира доста мазни храни, отразява му се на гушката!
101
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзПрав си до изречението с нулата случаи. Опитът ни от есента, както и опитът на почти останалите държави показва, че "стаден имунитет" не се постига толкова лесно. Дано хората не повярват в стадния имунитет след тази вълна, независимо от мащаба и. Иначе и тази есен най-късно ни очаква същото.
100
2
 
8
 
! Отговори
О Българино преди 3 години
Българинът стана европеец! Не исканда изостава от по-културните си европейски събратя! Нищо, че доходите му са най-много 1/4 от тези на останалите в ЕС. Нищо, че няма правова държава. Нищо, че цари пълна мъгла при раздаването на обществените поръчки. Нищо, че не успяхме да привлечем и един стойностен мащабен чужд инвеститор, докато съседните ни балкански държави междувременно привличат Майкрософт и Амазън.
99
2
 
11
 
! Отговори
j преди 3 години
До стоЛеглата в здравната ни система са около 15000, от които 900 реанимационни. В момента, са заети 7200 легла и 570 от спешните. Проблемът, че от тези 15000 легла имаме поне 40% проформа, демек има легла, но няма кой да лекува. Реално имаме не повече от 2000 легла от всички болници в страната. Ти си направи сметката, каква е ситуацията в здравната система. Ако се продължава по този начин при тези обстоятелства, изобщо не е далеч момента леглата да се запълнят изцяло!
98
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медийна звезда!Калинка от ГЕРБ!Ще го предложат за Оскар!***!
97
2
 
8
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Лятото нямаше мерки освен маски на закрито. Какви бяха тогава бройките? Заболелите започнаха да се увеличават плавно 2-3 седмица преди последното разхлабване. Забравихте ли вече за това? Вирусът го има и е сезонен, както останалите респираторни инфекции, а тестовете хващат като Ковид всички тях. Факт! Като толкова искаш мерки се заключи в мазето и си мий често ръцете с дезинфектант, но не забравяй да си промиваш и правото черво, защото според другарите китайци коварният вирус се спотайва и там!
96
1
 
9
 
! Отговори
Улична лирика преди 3 години
ДелбаКой хлопа в този късен час?Аз хлопам каза Цецо.Торбичка носиш ли за нас?Донесох! шепне Цецо.Навън да дойда, да броимЕла де- -вика Цецо.Нощес не можем да заспим!Ще можем!- смига Цецо.За Партийката, пет на стоДобре е -кима Цецо.За тебе също пет на сто!Тъй вярно!- кляка Цецо.Останалото е за мен.За тебе - хлипа Цецо.Ще ми дотрябват някой денЩе трябват!..-рече Цецо.Така по братски се дели!По братски?- пита Цецо.За нови порции върви!Поемам- мънка Цецо.19.04.2016г.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стоПриятел не предизвиквай Вселената, че за разлика от политиците тя чува! Пък и нещо много се тресе Земята в последно време, вулкани изригват, земетресения на един хвърлей от нас!Пазете се хора!Обичам ви!
94
11
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Необходимо е ново затваряне. Няма друг изход. Нито има ваксини, нито народа има самосъзнанието да се пази. Заведенията на много места са пълни на 100%. А и новия пик стана тръгна точно 10 дена след отварянето им. Колкото е времето за показване на симптоми след зараза.
93
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов е свикнал да пощипва сестрите по кабинетите докато си пият кафенце.Да си доктор обаче е призвание не е гола титла и шляене с кафе в ръка и раздумка на клюки.По цял свят в момента всички лекари се борят,а нашия се оплаква,че му много работата.Ти да видиш?!
92
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесва ли ви да ви управляват некадърно?Гарантирано от ГЕРБ.
91
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
подай оставака като изнемогваш бе! ей на Мангъра е готов да те замести без мерки
90
4
 
9
 
! Отговори
За който иска мерки преди 3 години
Тук имаме 5 свободни килии в пазарджишкия затвор. Който иска да живее на режим под ключ, излизане по график половин час дневно в двора, нека заповяда.
89
7
 
17
 
! Отговори
сто преди 3 години
Балтов, 7200 души в болница е предела на боничната система??? Шегувкаш ли се??? Затова ли закрихте над 100 болници??? Не ми се мисли ако има истинска пандемия или - не дай боже - голямо природно бедствие
88
9
 
18
 
! Отговори
Балтов подлогата преди 3 години
Какъв е тоя лекар дава интервюта наляво и надясно - толкова зает, че изнемогвал. Какви са тезо лекари, че бягат от работа? Нали това им е работата - да лекуват! Който го е страх от таква отговорна дейност, да се преориентира! Аз си плащам данъците на тази държава и очаквам поне да имам свободата да живея живота си както искам.
87
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toя Балтов голем мрънкач.Преди пискаше,че ще му хартисат ваксините.Борисов обяви да ваксинира масово и тоя писна,че е много натоварен персонала като станаха опашките.Добре,че спряха Астрата,че си скубеха косите и бягаха с писъци.После Борисов охлаби мерките и пак взе да писка,че са на предела.Абе тия са свикнали да си пият кафетата по канцелариите и да не работят,но да взимат заплати!Ами работете бе Балтов!Сега ви е ред да се борите за живота на хората.Печен мъж не писка Балтооов!Действай!!!!
86
7
 
5
 
! Отговори
Корни умното преди 3 години
Като дойде кака ще ви оправи всичките!Затваря всички хлапета под ключ и пуска всички барове и хотели! Праве задължителна ваксината, както беше по Тошово време и който много знае -брои го суха съчка! С една дума ще преизпълни петилетката за 3 години! Демек някъде към 2024 ще сме 3 милиона население, ама какви милиони само!

Спонсорирани публикации