Рестарт на имунизациите с "АстраЗенека", ще има ли желаещи?

Европейската агенция по лекаствата обяви препарата за безопасен
Обновена: 19 мар 2021 07:02 | 19 мар 2021 07:01, Ния Христова
187
Рестарт на имунизациите с "АстраЗенека", ще има ли желаещи?
Снимка: БГНЕС
Заповедта за временно преустановяване на имунизирането срещу коронавирус с ваксината на "АстраЗенека" в страната ни се отменя и от днес ще може да бъде прилаган. Стига да има желаещи след последните случаи на нежелани реакции.
 
Вчера властите у нас разрешиха рестарта на ваксинирането с препрата на Оксфор, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината на "АстраЗенека" е напълно безопасна и ефективна. И отново заяви, че ползите от нея надхвърлят многократно рисковете.
 
Връзката й със случаи на съсирване на кръвта не беше изключена категорично.
 
Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че електронната система за записване за ваксинация се подновява от днес, а още снощи са изпратени известия на хората, които днес ще могат да се явят във ваксинационните центрове.
Още по темата
 
Общо 10 страни членки на Европейския съюз обявиха, че подновяват имунизацията на населението си срещу COVID-19 с ваксината на "АстраЗенека". Европейският регулатор все пак отбеляза, че е възможно да има връзка между ваксината и случаите на тромбоза и кръвоизливи, но това продължава да се проучва.
 
По-рано вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че към момента има налични 100 000 дози от нея.
 
Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу коронавируса възобновява записването за имунизация, но нови потребители ще могат да се регистрират от събота - 20 март, съобщиха от дружеството "Информационно обслужване".
 
Всички, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне.
 
Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Само в България случаите, които изтекоха в медийното пространство бяха 4-5 при 170 хил поставени ваксини на АстраЗенека.
101
1
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До Анонимен 118Абе не са само 40 случаите. Доста повече са.
100
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SS40 случая от 18 милиона ваксини - сам си сметни процента. После се разрови за тежки случаи на странични ефенти и смърт от ежедневно използвани лекарства без лекарско предписание. Отвори и няколко от листовките на същите - аналгин, аспирин, да не говорим за по-новите.За това има риск-бенефит, за това има листовка, за това има контро-индиказии. Ама форумните специалисти нямате акъл до там. Ако всяко лекарство се спираше ей така, щяхме да се ликуваме с билки.
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще бъде добавено това, че са възможни появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти, тъй като на базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни, вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време"
98
1
 
14
 
! Отговори
Бат Манго преди 3 години
Абе искам... ама нямам желание...
97
0
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 3 години
Щом като срешна на пътя Опел астра, веднага отбивам на дясно и спирам.
96
2
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Пунктовете за заразяване пардон, ваксинация са отворени. Да се каже за ликвидация е малко спорно. Ще чакаме да минат няколко години. На ваксинираните, Честитоо.
95
0
 
6
 
! Отговори
До 107 преди 3 години
А не се ли сещаш, че може да става въпрос за нелоялна конкуренция. В момента големи фармацефтични компании се борят за пазарен дял. Не се знае дали нарочно не е платено за да се компрометират партиди
94
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не мога да разбера едно, убеждават ни, че смъртните случаи след ваксинация с Астрата не са свързани с нея, тогава защо ще променят листовката на препарата и ще включат и страничен ефект тромбоза?! Звучи направо абсурдно!
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце желае, ние още повече!
92
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 3 години
Вчера гледам една водеща,доста неприятно лице - Сандвич я наричат,та тя спомена ,че имало САМО 40 смъртни случая до сега и нямало нищо ненормално ... Ми набии си я в ефир като е безвредна *** !
91
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е ,че пак разделиха хората на наши и ваши !нашите със скъпия Пфайзер , а за народеца евтинката Астра.Да кажат колко сме платили за Астрата и дали наистина ни излиза евтинка ?Колко печели посредник/вносител Паунова от герб ?
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки работил по голям проект който не може да си достави навреме и изостава е напълно наясно, че накрая за сметка на качеството се пуска кофти продукция. Защо преди 2-3 месец нямаше проблем с тази ваксина?
89
4
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 3 години
До Анонимен 72"Никакъв случай не искаме никаква ваксина и лекарство стоп на тия убийствени ваксини дано да няма желаещти за тия ваши убийствени ваксини забрана за всички ваксини престанете да лъжете народа долни лешояди бог да ви накаже най скоро време"Точно така изглежда има нужда светът да се прочисти от такива индивиди - естествен подбор за вас!
88
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Норвежците откриха пряка връзка между ваксината им и тромбозите. Силен имунен отговор на организма се получава. Само няколко са го получили но къде е гаранцията че и аз няма да съм един от тия бройки. Същото е и ако се разболееш. Процента на смъртност не е голям но винаги има шанс да си в него. Така че всеки да си избира къде да поеме шансовете си
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може но трябва на всеки да се направят изследвания за склоност към тромбози и др хематологични заболяваниа /често скрити/и прочее ,а те давай като стадо овце
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предупредих още в началото, че е много рисковано от страна на фармаиндустрията да се впуска в тази надпревара на пазара за ваксините. Знаеше се, че някой ще изгори, защото не може нормалната ваксина да се разработва и тества с години, а за ковид само месеци. Просто чисто по статистически.Нямам и грам милост и съжаление към производителя.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
давай народен, боцкай се наред че им трябва още една вълна преди пълния крах на света
84
0
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 98Не, Бойко си го каза, той е джентълмен! Той ще изчака когато всички други се ваксинират и остане само той, тогава ще се ваксинира последен. Да не прережда.Ама е хитър като цяло стадо лисици!Не може да му се отрече!
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говори се, че застъпниците на ГЕРБ ги ваксинират с Пфайзер. Вярно ли е?