Проф. Гетов: Ултраредки са случаите с тромби след ваксиниране с „АстраЗенека“

При 21-22 млн. поставени дози във Великобритания и ЕС тези случаи са общо 25
20 мар 2021 09:37, Елка Василева
139
Проф. Гетов: Ултраредки са случаите с тромби след ваксиниране с „АстраЗенека“
Снимка: архив, БГНЕС

Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след ваксиниране с „АстраЗенека“ са ултра-редки, заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата пред bTV.

Той коментира, че при 21-22 милиона поставени дози във Великобритания и Европейския съюз тези случаи са общо 25, като девет от тях са завършили със смърт.

„Това означава един случай на 1 млн. ваксинирани, което е ултрарядко и на практика не може да бъде измерено“, допълва Гетов.

Още по темата

Той коментира, че регулациите на медикаменти и ваксини на територията на ЕС са изключително строги. Гетов добавя, че има и едно „но“.

„Това „но“ е базирано на тази информация, която е анализирана от ЕМА, това „но“ води до промяна или допълване на т.нар. продуктова информация с допълнителни предупреждения за възможни изключително редки проблеми“, допълва Гетов.

„У нас има около 1200 съобщения за нежелани реакции след ваксиниране, преобладава „АстраЗенека“, но честотата не се различава спрямо тази, която е записана в кратката характеристика“, коментира Гетов.

Най-честите са болка на мястото на убождане, повишена температура, главоболие и умора.

Гетов добави още, че двата случая у нас, за които се подозираше, че фатален край може да е настъпил след имунизиране с „АстраЗенека“, са отхвърлени. „Нито един от тях не се доказа с медицински експертизи и данни, че става въпрос за пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и фаталния инцидент“, допълва Гетов.

Относно разглеждането на руската ваксина „Спутник“, Гетов уточни, че вероятно по-рано от юни няма да има заключения на ЕМА по темата.

„Руската ваксина е далеч от одобрение в Европейската агенция по лекарствата“, допълва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Анти Ваксър преди 3 години
Ако помолим проф. Гетов да се имунизира с ваксината на Астра Зенека и "случайно-недоказано-ултра рядко" го споходи (него самия, децата му или близък човек) тромбоемболичен проблем, тогава, за самия него, какъв ще бъде процентът на инвалидизиране "ултра рядък" или 100%?
108
0
 
1
 
! Отговори
Преминаващ преди 3 години
"Аз съм лекар и моята етика не ми позволява, да причинявам смърт или заболяване с моите медицински дейности. Ако дадена ваксина причинява смърт, аз отказвам да прилагам тази ваксина, макар тази ваксина да не води до смърт при всички, а да води до смърт при единични случаи!" проф. Люк Монатние, Интервю в 120 мин. Нека припомня, че проф. Люк Монтание печели Нобелова награда през 2008 г. за физиология и медицина, по-конкретно за откриване вируса на СПИН.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Проф. Гетов: Ултраредки са случаите с тромби след ваксиниране с АстраЗенека"Това ми напомня една много известна максима: "Смъртта на един човек е нещастие, на много хора - статистика!"
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са само симптомите изброени в листовката.Доста хора са с повишено кръвно налягане след първа доза,което не се влияе от медикаменти.И са дали информация Защо крие?Ваксината не е подходяща за хора със сърдечни заболявания
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се уплашиха, че народа ще спре да си бие астразенеката. Процесът не бива да спира, а и Баце наля бензин в огъня и ха сега.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най много данни има шефката на ЕМА(Европейка медицинска Агенция) ясно каза за ваксините за тези които обичат наполовин пълна чаша ,за всеки 5 човека на 6 е добре.За тези които обичат наполовина празна чаша , опасно е за всеки 6-ти човек, разпределение което е известно като "Руска рулетка".Естествено не може да коментира Астра Зенека,Модерна и т.н. защото ще загуби поста си.Но и не е нужно, обясни наличните и данни ясно и точно без да рискува поста си.
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ще умират от вируса и не толкова много от Астра Зенека нои от двете се умира.Просто от ваксината ще е по-малък процента.
102
1
 
4
 
! Отговори
преди 3 години
То излиза, че е по-добре да се ваксинираш СРЕЩУ тромби. ;) Според статистиката, тромби се случват в общата популация с честота около 80 на милион месечно.
101
0
 
10
 
! Отговори
хранилка... преди 3 години
и тоя пак е на хранилката, жалко...
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не всички хора са математици, затова е трудно за разбиране за тях.Обяснете на едно куче, че само три дена, няма да се прибирате, няма как да ви разбере, ще тъгува и когато се върнете чак тогава ще схване какво става и че няма страшно.
99
3
 
14
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Но са възможни нали?! Там е проблема!!! И още нещо.Колкото и да тръцка властта за Европейската кампания.Ще се ваксинират,едва 30%от населението.Ако стигнат и толкова! С тези ваксини " създадени" за 20 дни! Всички стават опитни зайчета заради една политика на политиците! Аз отказвам да ползвам този бълвоч! Ще минем и без него! Не мисля " да пътувам" извън България!-:)
98
0
 
8
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
до 118 Че то е близко до акъла, че човек, който трепери за кожата си е готов да смачка чуждите деца, за да не си загубел обонянието, е *** и егоист.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете здравето си и се лекувайте ако трябва, но не ходете при проф. Николай Габровски / от Пирогов / или доц. Зафер Оркун Токташ / от Медикал Караджъ /.Изключително арогантни, нахакани, некадърни, интересуващи се само от парите ви.Ще ви осакатят завинаги. Бъдете здрави и се пазете.
96
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Прощавайте, някой да знае дали Урсула фон дер Лайен от ЕК се е ваксинипала вече с Астра Зенека?!
95
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кво живееш пък ти бе,робе !Живял бил !"Всичките ковидваксъри сте такива- противни и безкрайно нагли индивиди, за които човешкият живот няма стойност. Затова и толкова хладнокръвно призовавате за масова ваксинация
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Един ден ще *** от компетентността си !"Един ден всички ще пукнем, просто няма да е днес. Не и чрез евтанизиращата инжекция.
93
8
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 3 години
Какво да чета немската преса бе ?!Германия продължава имунизацията с Астра Зенека !!!
92
8
 
2
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Кво живееш пък ти бе,робе !Живял бил !Увиснал във форума да философства !Алоооуууу.....това живот ли е бе ?!
91
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един ден ще *** от компетентността си !И този ден няма да е далеч !Ей така ще зафилософствате за случай наистина застрашаващ живота ви-радиация,нова ,но по-опасна биологична катастрофа,ядрена авария,химическо натравяне на храна,вида,въздух и т.н.Но тогава всеки директно ще отговаря за действията и бездействията си.
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Знаете ли какво е 1:1000 000"Броят на желаещите да се ваксинират с тази отрова на глава от населението.