България - на първа линия в сблъсъка между САЩ и Русия

Ще има експулсирани още руски дипломати, каза Керемедчиев
22 мар 2021 09:26, Петя Славова
96

Само за последната година шестима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата. България става все по-интересна за руските служби и много важен фактор за руските интереси.

С тези думи пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев коментира шпионския скандал у нас, при който бяха задържани шестима души. Съдът остави за постоянно в ареста петима от тях.
"Руските интереси в региона се засилват. Тук имаме контраразузнаване - български граждани шпионират за друга страна. Имаме някакво превъоръжаване на Българската армия, но то върви в слаби темпове. България ще играе все по-голяма роля в общия щит на НАТО, което означава все по-активни действия на руските служби в държавата", заяви Керемедчиев.

Още по темата

Той очаква да бъдат експулсирани още руски дипломати, а реакцията на Русия няма да закъснее и ще бъде същата.

"След встъпването на Джо Байдън в Белия дом се вижда рязко влошаване на отношенията с Русия. През годините Турция започва да отстъпва като надежден партньор на НАТО. По-близко е сътрудничеството между Ердоган и Путин. САЩ и НАТО преместиха фокуса на действие към Гърция, а на север България и Румъния стават все по-значим фактор в региона", каза още Керемедчиев в "България сутрин".

И изтъкна, че намаляването на дипломатическите отношения не помага в диалога, а по-скоро вещае Студена война. По думите му Русия отстъпва от свои изконни територии - в Черна гора беше много силно руското влияние. Република Северна Македония също е основен център на руските интереси.

"Тази афера, плюс следващите действия, ще покажат твърдост, че ще отстояваме тази наша политика, която е заложена в последните над 20 години. България ще бъде все повече контактна точка с нарастващото напрежение с Русия. САЩ ще увеличат натиска за спиране на "Северен поток 2". Сблъсъкът между САЩ и Русия ще бъде на европейска територия и България ще бъде на първа линия", посочи бившият зам.-външен министър.

За финал на разговора Керемедчиев изтъкна, че Русия не е единствената държава, която проявява огромен интерес какво се случва в страната ни и в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
съм за гъмза преди 3 години
До Христо ХристовЧебурашка може да е ***,не споря,ама е кадърен за разлика от теб!:))
66
1
 
0
 
! Отговори
Ами както преди 3 години
От 20 години сме заложили на НАТО, така сега можем да излезем от НАТО. Какво чудно има. Решават хората. Службите изпълняват.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЛицето на което говориш е безнадежден привърженик на комунизма и авторитаризма, смесен със (не)здравословна доза комплекси. Доказано не един и два пъти.До такава степен, че когато Путин не е достатъчно радикален е готов дори Путин да отхвърли като "изменник".Типична жертва е на Стокхолмския синдром. Той затова се лашка и обвинява всички, че са "изменници" и същевременно, че са "комунисти". Вече е тотално изпушил, и не знае към кого да се обърне, да му е "похитител".
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 76/79"Същите каквито са и от страна на Русия. Все пак може да попрочетеш гърците как мислят по въпроса за източния си съюзник."Не позна.Турция и Гръция имат териториални спорове, ние такива с Турция нямаме. Сигурен съм, че ако започнем да имаме доктрината ни ще бъде съответно коригирана.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
както каза Гешев, жалко че за без пари се предава информация.Но бали се сещате че и информацията си има цена според важността и интереса. Тук май рашките врътнаха една схема да отвлекат внимание от нещо по важно.
62
2
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
КОГА И КАК БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОДОБРИ ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТЮ ?????? КАК ВИ ЗВУЧИ ФРАЗАТА : " ГРУПА ПОЛИТИЧЕСКИ МАФИОТИ -ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ НА САЩ -ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНИКИ " !?!? ПАДА ДОЛАРЪТ -ПАДАТ- ЦРУ - МОСАД - ДАНС БГ -И ВОЕННАТА СЛУЗ НАТО!!!! КОЛКО ОТ ВОЙНИЦИТЕ В НАТО СА ГОТОВИ ДА СЕ БИЯТ КЪДЕТО И ДА БИЛО -С РУСИЯ И КИТАЙ ??? КИТАЙ И РУСИЯ ЗАВЛАДЯВАТ АФРИКА И ЛАТИНСКА АМЕРИКА --- КАКВОЩЕ ОСТАНЕ ЗА БИВШИТЕ КОЛОНИАЛИСТИ!?!?!?
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам кое е национално предателство, да предадеш някой и друг лист с Нато рестриктед или да си нарежеш тотално авиацията за да те приемат в НАТО. Защо Полша си запази СУ22 и до днес. Защо нарязахме а дори и не продадохме 15 годишни МИГ 23.
60
1
 
1
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
не ми цъкай минуси, ами отговори
59
2
 
6
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
България е член на НАТО, защото основните външни заплахи идват от Русия. ей това ако ми кажеш къде е записано в документите с които кандидатствахме. Я разгледай нашите заявления ди 2008 г . България няма врагиве и заплахи, заплахата са асиметрични от тероризъм . Дядо ти Аню за тива разсипа армията. Добре че руснаците показаха мслко зъби в Грузия и скед това в Крим че някой да се сети че има българска армия и че трябва нещо да се модернизура а не само рязане, разпродаване.
58
1
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
стратегия и доктрина не е едно и също
57
1
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 3 години
Я кажи какви конкретни или дългосрочни заплахи се предвиждат от Турция?Същите каквито са и от страна на Русия. Все пак може да попрочетеш гърците как мислят по въпроса за източния си съюзник.
56
1
 
2
 
! Отговори
ни са знай преди 3 години
Около 3500 натовски "защитници" на свободата и демокрацията ще станат милионери за сметка на 35000 български пенцсионра.Поправи ме, ако сметката не е точно такава! Ще приема,без възражения.
55
2
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 3 години
какво го питаш за чл.3 и 4 ,той не е чувал нищо за този договор. Един папагал дето дебне денонощно нещо за руснаци да напише някой и почва ......
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Чебурашка"я разясни каква е общата ни стратегия с НАТО за противодействие на Турция..."Я кажи какви конкретни или дългосрочни заплахи се предвиждат от Турция?
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Чебурашка/72"първо има национална отбранителна стратегия"Едното не противоречи на другото.България е член на НАТО, защото основните външни заплахи идват от Русия. САЩ имат Русия като основна геостратегическа грижа във военно отношение, тъй че двете национални доктрини напълно се припокриват в тази си част.
52
1
 
5
 
! Отговори
до Чебурашка преди 3 години
я разясни каква е общата ни стратегия с НАТО за противодействие на Турция....щото и гърците още се чудят.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво значи двата случая на Цонев и този били различни, има обвинение, защита съд и решение. Или тук ще има решение направо...
50
3
 
3
 
! Отговори
до Чебурашка преди 3 години
Ако не знаеш България е член на НАТО . И като такава има обща отбранителна стратегия с НАТО, значи и информацията засяга националната сигурност на странат.Доста си наивен или наивна, едни клишета пишеш. Хайде като говориш за обща отбранителна стратегия прочети преди прословутия чл5 от Вашингтонския договор, членове те 3 и 4 . Първо има национална отбранителна стратегия ......
49
3
 
1
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Всичкото *** и русофилБГ у нас, КГБ`Путин за награда да ги вкара в "клиниката" дето е Навални за да им премахнат мозъците!
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стойне от ЧукуровоСамо на малки деца, които нямат опит със света и не разбират какво става около тях се налага да им се "дават" нещата изброени като подточки в някакъв урок за третокласници.Зрелите хора обикновено успяват да се справят с тая задача, при това с доста големи нюанси.