Параграф 22: Празни кабинети, налични ваксини, а не можеш да се имунизираш

Докато не ти дойде редът, няма да получиш доза
191
Параграф 22: Празни кабинети, налични ваксини, а не можеш да се имунизираш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Празни имунизационни кабинети, чакащи лекари, налични ваксини. Оказа се обаче, че и малкото желаещи да бъдат ваксинирани не могат да го направят сега, ами трябва да изчакат да им дойде редът, който им е отреден в Националната здравно-информационна система. И това на фона на многократните призиви на НОЩ за масово имунизиране, с което да върне отново нормалният начин на живот.

Още по темата

Явно обаче и този път нещо не е доизмислено.

След като масовата ваксинация отново тръгна след седмица пауза, докато се изчакваше становището на Европейската агенция по лекарствата за препарата „АстраЗенека“, се оказа, че вече доста хора са се отказали от предварителното намерение да бъдат имунизирани с него. Това е и причината за празните имунизационни кабинети.

През тази една седмица без ваксинация часовете на записаните бяха автоматично преместени, защото се предполагаше, че всички ще спазят графика на националната система. Но не стана така на практика.

В един от центровете за имунизация в София малко преди обед в понеделник желаещи за ваксина няма. Има лекари, сестри. Те чакаха пациентите си по график, но напразно.

Въпреки това се оказа невъзможно да бъде поставена доза на човек, който има час за след седмица в националната система. Причината не беше  нежеланието на медиците, а националната система, която автоматично генерира датата за реимунизацията.

„Ако поставми сега ваксината, ще се обърка системата. Изчакайте да Ви дойде часа“, обяснява лекарят, готов да отговори на всички въпроси, свързани с ваксината, да разсее притесненията и да успокои и без това наплашения вече пациент заради влошаващата се ситуация с коронавируса.

След като не става в имунизационен център, остава надеждата за личния лекар. Само че и джипитата се чудят кого да ваксинират с 30 дози, след като в списъците им има стотици желаещи.

А целта на здравните власти е да се достигне до 70% имунизирани от населението, за да се постигне масов имунитет. Кога и как обаче не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какво дремят по кабинетите и чакат? Да пълнят хладилните чанти и по махалите - от врата на врата, няма да се хвърлят тия дози, я! Ако ваксинират всички махали и гета и ето ти 50% от населението имунизирано. Останалите 20% до колективния имунитет ще дойдат от разни хипохондрици и параноици.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва по примера на ЮАР да си продадем наличността от АстраЗенека. Купувачи доста.
88
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е на зор да се ваксинира, защо направо не скочи от прозореца - ще спести време, разходи и усилия за себе си и близките си.
87
1
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
хаха... то не стига, че няма желаещи, ами и "компютърът" не дава да се ваксинират и малкото мераклии и ги подрежда както на него му скимне!
86
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 90Всеки ще умре. Включително царете и цариците. Въпроса е как и за колко време.Това поколение забрави за смърта. Живеем все едно сме безсмъртни, а забравяме че не сме от тук и сме замалко ;)
85
2
 
11
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бойко беше ваксиниран преди години от симитлийския кмет , лично
84
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирах се на 21/02, имах лека температура за около един ден, но с един/два парацетамола се оправят нещата. Дадоха ми картонче и на него пише дата за втора доза 21/03. Та отивам аз вчера да се доваксинирам :) и какво да видя няма никой да чака един/двама човека и това е, но какво ми казват лекарите, картончето било ориентировъчно и аз трябвало да отида 70 дни след първата доза. Такава бутафория не съществува никъде, просто нещата са нямам думи.
83
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си боцна ваксината и умра, ще ми е гадно, защото съм се самоубил с отровните ваксини. Ако ме хване Коронавирус и умра, поне няма да ме е яд, че сам съм си вкарал отровата. Каквото ми е писано, това ще стане... Дано да премине по-бързо тая епидемия и да оцелеем.
82
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79Не ти ли стана ясно че общаците не могат да казват какво да става или да не става в тази държава?
81
3
 
7
 
! Отговори
евала преди 3 години
евала Баце, лъсна ти бездарието да управляваш, съд за Борисов че разхлаби държавата в най непидхидящия момент да угоди на шепа кръчмари
80
2
 
14
 
! Отговори
фен на танас преди 3 години
Както всичко в Бг се прави от некъдърни хора и прости. Преди седмица нашите имаха час дойдоха от село и им казаха системата не работи ще ви дадем нов час. Те са записали че искат РНК ваксина и новия час име за утре. Утре ще дойдат и ще им кажат, че няма РНК и да си запазят нов час. Колко просто можеше да стане само един по читав програмист да се беше захванал за 5 часа и готово. Прави регистър кой какво иска и когато има тази ваксина ти пишат идваш и се боцкаш. Астрите щяха да минат!!!
79
2
 
23
 
! Отговори
Платена ваксина преди 3 години
За ваксинирането трябва да има срок, за тези отказалите не трябва да има втори шанс, ако искат ваксина платена в аптеката.==================================АстраЗенека струва 2-3 долара дозата, така че и да е платена не е проблем.Не знам кой си мислишл, че уплашиш?!?!?!
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не би да очаквахте пълни кабинети ахахаха
77
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астрата да я пращат другаде, ако искат да има масова ваксинация.Да я подаряват на Сърбия и Македония.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не параграф 22,просто бг.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резерватът - "Парадокс Бг"!-)))
74
6
 
18
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 3 години
Параграф 22: Празни кабинети, налични ваксини, а не можеш да се имунизирашНяма как по-хубаво да се опише хаоса , в който Борисов вкара държавата
73
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ваксинирането трябва да има срок, за тези отказалите не трябва да има втори шанс, ако искат ваксина платена в аптеката.
72
3
 
14
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
И кво стана сега - Боци поръча кафенце за 4 лева *** никой не иска да го пие - кой да предположи.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вакси, даже и сайта от който единствено се информирате какво се случва по света и му вярвате безрезервно ви написа че желаещите да се боцнат са една шепа хора а вие пак се песните и се опитвате да се правите на по умни от другите.