37% от българите няма да се имунизират при никакви обстоятелства

За 63% ваксинирането е връщането към нормалния живот
376
37% от българите няма да се имунизират при никакви обстоятелства
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Голяма част от българите преосмислят позициите си за ваксинирането. Това е изводът от национално проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 12-20 март 2021 г. със собствени средства. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда и в 90 населени места на страната.

Още по темата

Нагласите за ваксиниране търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените у нас от началото на месец март, анализират социолозите.

Данните показват, че 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот.

Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират. Така, общо 62,8% от интервюираните българи в настоящото изследване мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Проучването показва още, че към момента предимно са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 г., както и такива над 60 г. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на посочилите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 г. и сред жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на тези данни с предишни данни на „Екзакта“ по темата, показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот.  Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
6
 
17
 
! Отговори
456 преди 3 години
Ваксинирайте се будали и си търпете последствията. Вирусът все още мутира, няма защита. Аз ще се ваксинирам след 5 години, ако все още съществува.
243
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 272 Израел след 1-2 години ще ги трием ли от картата ?
242
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 272"И като станете свидетели на страничните ефекти до няколко месеца/година, две ще ви питам тогава."Много ми е интересно, тия с тия празни приказки, и как ще разберете, че има "странични ефекти"?
241
28
 
2
 
! Отговори
Справедливо решение преди 3 години
До Анонимен 271Най правилно е ваксинирането да стане задължително за всички. И платено разбира се, 250 лева за доза е добра цена.
240
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"аз и близките ми кат се ваксинираме, изобщо не ме интересува дали ти ще се ваксинираш - риска си остава за теб. Ако имаш късмет ще се отървеш леко."И като станете свидетели на страничните ефекти до няколко месеца/година, две ще ви питам тогава.
239
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не искат да се ваксинират, още дълго ще си останат у дома ;)
238
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 242 аз и близките ми кат се ваксинираме, изобщо не ме интересува дали ти ще се ваксинираш - риска си остава за теб. Ако имаш късмет ще се отървеш леко.
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся кат се ваксинират хората никой няма 5 пари да дава за "белите черноработници" дет са по умни от всички. Те ще си цъкат ковида помежду си.
236
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
37% от българите са умни - за жалост под половината
235
11
 
4
 
! Отговори
Най-добрата преди 3 години
реклама на ваксините е локдауна. В БГ мерките бяха и си остават лабави. Това дава хляб за разни теории и импровизации в посока не искам да се ваксинирам, страх ме е... и т.н. В държавите където ги затвориха стабилно с вечерен час, СМС и, полицейски проверки, аки глоби по 5000 паунда... хората виждат ваксината като възможност да върнат свободата си.
234
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинация, ваксинация и максинанация му е изхода. 62% трябва да станат 80. Нали такава беше сметката на Иво Христов
233
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 257"При опасност, точно тези 37% първи ще хукнат да се боцнат, даже и ще настояват, че държавата е задължена да ги обслужи медицински.Както са начело на дебатите против ваксините,така са и в гонене на интереса си."Няма нужда да търсим много: Нинова рева, че вируса бил политическа измислица и заедно с Фигуранта организираха горене на маски, но като се разболя леко и си счупи краката да тича да я настанят във ВМА при тоя, който плюеше преди това.Комунисти.
232
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шапка им свалям на тези 37 % - умни, интелигентни и свободни българи! Когато човек знае, че има такива хора и му става по-леко на душата.
231
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТялотоЕдно на милион не е, със сигурност! Бая народ изпищя и доста хора познавам, които после казаха, "ако знаех, че така ще стане, нямаше да си сложа ваксина". Ако беше 1 на милион, щеше да има 1-2 случая в страната, предвид на бройката ваксинирани, а те са десетки, ако не и стотици. Не е добре да се манипулира истината и да се неглижират сериозните кусури на тези препарати.Като не стават, може пък да измислят по- добри, по- имуногенни и по- безвредни, критиката е градивна!
230
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте лъгали! 70% няма да се ваксинират, защото мислят с главите си!
229
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо на този етап нямам нужда от нунинтован маймуни вирус.
228
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами 0.5 стойност на антитела при количествен тест след 1ва игла...а прекарали ковид с леки симптоми или безсимптомни са с 50-100-200..., голяма защита от тези ваксини няма що
227
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При опасност, точно тези 37% първи ще хукнат да се боцнат, даже и ще настояват, че държавата е задължена да ги обслужи медицински.Както са начело на дебатите против ваксините,така са и в гонене на интереса си.Обикновено най-гръмогласните са и най-страхливи! Когато яйцето им допре отзад , тогава ще стане интересно..
226
9
 
5
 
! Отговори
Нещо са се объркали преди 3 години
Хубава работа, и сега тези 37% дори не искат руската ваксина Спутник В ! Може ли така да се излагат антиваксърите - хем русофили, хем не искат руската ваксина ......
225
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До До 249Само ти ли още не разбра, че 10 дни след втората игла се постига имунитет. Аман от профани!!!

Спонсорирани публикации