Насилие над жени у нас: 25 са загубили живота си

Трябва да се промени Наказателният кодекс, смятат експерти
14 апр 2021 11:08, Нели Христова
153

Ограничителните мерки заради пандемията от Ковид-19 оставиха своя ефект върху психическото здраве на населението. На фона на по-голямата изолация заради локдауна остава въпросът дали се е увеличило насилието над жените у нас и как то може да бъде намалено.

"25 жени са убити от партньорите си през 2020 г. Започнахме да ги отброяваме точно след като не ратифицирахме Истанбулската конвенция. Нейната идея беше да спаси жените от точно това, и не само жените - насилието няма пол. Но убити мъже от партньорките си няма или са единични случаи", заяви в ефира на "Денят ON AIR" адвокатът Йорданка Бекирска.

По думите ѝ трябва да се промени Наказателният кодекс и да не се търси системност при тормоза.

"В действащите към момента разпоредби трябва до 3 пъти да си пострадал от домашно насилие, за да се вземат мерки. Най-последната редакция на закона беше депозирана през януари 2021 г., но не се стигна до гласуване", каза още адв. Бекирска.

Тя смята, че отношенията са сложни сами по себе си - дълъг е цикълът до момента, в който жертвата решава да потърси помощ.

"Между 7 и 14 пъти статистиката показва, че те са желаели да потърсят помощ - защото отношенията са токсични, или вярват, че това е най-добро и следваща връзка ще бъде същата. Стига се до ограничителна заповед. След това е въпрос на спазване на тази заповед и от двамата. В София отнема 10 дни, докато стигне тази заповед до насилника. Има случаи с месеци не може да му бъде връчена. Въпросът е дали и жената също спазва заповедта, защото понякога насилникът се появява и започва да обещава, че всичко ще бъде наред от тук нататък - "цветя и рози". Това е типичен модел на поведение. Те в този момент започват да си оттеглят молбите за защита. И тогава държавата нищо не може да направи", добави адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Бекирска допълни, че в другите страни е различно - когато веднъж си посочил, че си жертва, не можеш да оттеглиш заповедта.

"Необходима е емоционална зрялост при жените, които да се опълчат на това насилие, което не е само физическо - то е крайната стъпка, преди това се започва с леки шамарчета, потупвания, продължава с блъскане, плюене, заплахи, обиди - "ти си дебела", "ти си грозна", "ти не си добра майка". Тормозът продължава понякога, дори да се спазва ограничителната заповед - с манипулация на децата, пукане на гуми, рушене на вещи, публикуване на интимни снимки в социалните мрежи", заяви адвокатът.

Бекирска допълни, че до арести често не се стига, защото не е криминализирано домашното насилие - може да бъде задържан само за 24 часа. А понякога дори не го хващат на местопрестъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените са по-слаби физически, но ако поискат са последователни и могат също да сгорчат живота на мъжа.Познавам мъже, които не искат да се прибират в къщи заради постоянния психически тормоз.
39
5
 
16
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Европа отива по дяволите. Раждаемостта е в канала. Разводите са на върха. Хората не се женят, защото или е твърде скъпо или мъжа само губи от това. Тук дори не се говори за бой. Момента в който вкараш държавата вътре в семейството, жената вече не е женена за мъжа а женена за държавата. На запад този експеримент е тотален ПРОВАЛ. Какво спира Сийка да си удари един шамар и да викне полиция - с което да вкара мъжа си в затвора и да го съсипе кариерно вовеки ? Това вече е реалност в много държави.
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИК-всички животни са равни, но женските от вида са по равни.Честито на печелившите!
37
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Философи,жената е по-слаба физически от мъжа,и точно затова закона трябва да я пази двойно,защото половината комплексари бият жените си редовно,а законът не ги пази по никакъв начин.Ясно ми е че се чувствате по -важни и значими биейки жени,деца,животни.И искате това да продължава.Само че това са азиатски схеми и нямат място в цивилизована Европа.Законът трябва да пази по-слабите,това е с две думи.Ясно е че турския елемент е силно вкоренен в българина,но трябва да го преодолее,крайно време е!
36
7
 
13
 
! Отговори
до тъпака 41 преди 3 години
Кажи ми тогава. Когато изправиш мъжете срещу държавата, какво трябва да прави мъжа, когато жена му има право да посяга а той няма ? Държавата системно да взема нейна страна, въпреки че тя е нестабилна. Този филм го гледаме на запад и освен до откачени жени и плашешти цифри в разводите, до друго не е довел.
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените са като индийските шведи:презират се, плюят се една друга лицемерно. Но каже ли човек нещо без значение какво срещу тях, скачат на тумба за отмъщение и още привилегии....За да си пазели цената!!!
34
9
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Какви закони, бе, джанъм? Конвенцията задава пожелателна рамка за изпълнителен контрол върху евентуални мерки за предотвратяване на насилието.След като има насилие по полов признак, значи трябва да има и мерки по полов признак. А софизмите си ги запази за лакърдиите на пейката пред блока.
33
5
 
15
 
! Отговори
пфу преди 3 години
Феминизма избира тези статистики, но статистиките за мъжки самоубийства заради откачени съпруги никога няма да бъдат интересни. Заврете си западните ценности отзад ! Гиноцентризма няма място тук !
32
2
 
7
 
! Отговори
изпразнен преди 3 години
До МайнаБратле не си я *** достатъчно или си объркал работата с уважението и си се правил на лъв, затова си е хванала любовникБоя няма да помогне вече
31
3
 
14
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
И защо трябва да има закони които защитават само жените? Това не е ли типичен пример за дискриминация по полов признак.
30
7
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Само дето конвенцията е насочена към жените, а не към престъпниците. Личи си, че не си я чел, както и никой от силно убедените, че не трябва да я ратифицираме. :D
29
3
 
8
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
Медийният терор и словоблудство защо не се отчитат! А самоубийствата колко са?
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма уста, мисъл никаква. Тази адвокатка иска да ми каже, че за 15 месеца има 25 осъдени мъже за убийството на съпругите си ли? Тези числа са изцяло произволни, лъжи и манипулации, нищо повече.
27
5
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До бай СпироМи мнго сте прав !!!Вижте 'мериканските филми - там редовно жените бият мъжете и това се възприема като добро , щото мъжете все са представени влоша светлина и женорята ги наказват !!!А ако се случи обратното - мъж да удари жена, о, той е най-лошият ...
26
6
 
10
 
! Отговори
ЕС е виновен преди 3 години
Има си НК, зашо се дели убийство от на мъж жена брат сестра и т.н. Убиваш умишелно, убиват те умишелно, проста безукорна и неуспорима равносметка. Никакви ИК и др шетни. Оправете НК със смъртно наказание и не ми се оправдавайте с ЕС, той не е създаден от БОГ, всеки ден всички виждат какви простотии върши и не е критерии за нишо, с една турция не може да се оправи, акъл ще ни дава за НК!
25
5
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Пълни глупости ...Защо в страни, които са подписали ИК убийствата и изнасилванията на жени, даже са се увеличили ?!А колко жени са убили мъжете си, А?Стига с този гейски *** ИК !!!Защо САЩ и ЮК не са подписали и ратифицирали ИК, след, като са участвали пряко в изготвянето на проекта ? А, защо !!!Варвари ли са там ???
24
1
 
16
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Виж сега, няма такова положение като "Не одобрявам обаче и убийството на жени"! В нашето общество е прието, че убийството е неприемливо и наказуемо - закона тук не прави разлика между мъж и жена, това е правилното и разумно положение! Няма закон в България който да дава право на някой да бие и убива. Сега дали жертвата ще се подаде сигнал в полицията, дали ще заведе дело, дали ще се защити по някакъв начин, си и изцяло нейна отговорност и право - всеки носи отговорност дори жертвите!
23
7
 
5
 
! Отговори
Георг Георгиева преди 3 години
На фона на 25 жени и аз бях убита от господин Даниел Даритков
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви конвенции, какви пет лева. България си има закони от над 1000 години. Винаги убийството е най-тежко наказуемото из между престъпленията. Обществото няма търпимост срещу това. Да, престъпления винаги ще има в една или друга форма, но чакам да видя как страните подписали конвенцията магически са ги пресекли. Защото това "броене" е тенденциозно и целящо да засрами българите, че видиш ли без конвенцията няма закон и ред. Не се връзвайте на глупостите им.
21
10
 
5
 
! Отговори
Йорданка Бекирска преди 3 години
Давам за пример госпожа Тома Бикова, която беше брутално изнасилена и от тогава смени сексуалната си ориентация. Да ратифицираме Истанбулската конвенция и да спасим госпожа Бикова от по-нататъшно насилие!

Спонсорирани публикации