Удължават епидемичната обстановка с още месец

Мутафчийски: Нищо не е свършило, лятото не бива да успокоява
153
Удължават епидемичната обстановка с още месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с един месец. Това даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Какви да бъдат мерките за Великден, ще се решава допълнително. Ще има и конкретни указания за влизането в страната, но засега няма категорично решение.

Още по темата
При починалите на 100 хил. се пречупи пикът и в момента е 22.6 на 100 хил., намалението на двуседмична база е с 5%, съобщи шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Според него е особено тревожно задържането в интензивните клиники.

В лечебните заведения спадането на хоспитализираните не е особено отчетливо. Ако заболеваемостта още спада, другата седмица можем да посрещнем покачването на заболеваемостта с доста пълни болници, заяви той във връзка с празниците и допълни, че здравната система реално може да бъде пренатоварена за много по-кратък период. Нищо не е свършило, не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото, предупреди Мутафчийски.

Той обясни, че ползата от ваксинацията е безспорна и даде за пример Израел и Великобритания.

За увеличаване на ваксинацията се обмисля отваряне на "зелени коридори", за да има възможност за ваксиниране на 50 хил. души на ден. В момента се достига най-много до около 20 хил. на ден.

В момента имаме втора вълна на желаещи учители за ваксинация, каза Ангелов и посочи, че страната ни е от малкото, които приоритизират педагозите.

На въпрос към каква заболеваемост се стремим, Ангелов предизвика смях с думите - "правилото на Мечо Пух" и обясни, че колкото по-ниска е тя, толкова по-добре.

Съобщеният т.нар. български вариант на вируса се влияе от вакнините и няма опасност по-различна от тази до момента, обясни Ангелов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51Питай Слави дали има ковид! Той нали ти е гуро!
42
18
 
18
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Вирус няма! Ще дойде времето, когато тези врагове на човешкия род ще бъдат изправени до стената.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43 ВчераАко утре Путин обяви война на България и ти ли ще обявиш такава на родината?
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ЧиновникИма за кияци като вас да търкате панталоните в столовете и бюрата си.Нищо не работите само присъствате!Администрацията спъва бизнеса с наредби,заповеди и какви ли не измишльотини да е сложно за бизнеса,да му е трудно,да се реди пред гишетата и да чака отговор с месеци и години.За такава работа ли говориш?
39
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Мутрафчийски трябва да бъде разследван от новото Народно Събрание за причиняване на вреди и смърт на българския народ!!!
38
1
 
10
 
! Отговори
Няма скрито, преди 3 години
Което да не се открие. Ще се срамуват някои, като разберат как са лъгани.
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе как ще умират българите бе? Вие куку ли сте? Няма умиране, Слави всички ще ви възкреси! Мая ще даде топ становище по всички здравни въпроси, а нейните дето горяха маски ще ви обяснят как да дишате в случай на несъществуващ вирус хванал вас или някой от семейството ви. Така че споко. Направо закривайте ковид отделенията и наритвайте лекарите по "мързеливите" дирници!
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тия не се ли саморазпуснаха вече бе??? Нали няма щаб??? За какъв дявол тогава тоя коремния хирург отново ни гледа през очилата изпитателно???Народното Събрание час по-скоро да учреди нов орган по овладяване на пандемията!!!
35
3
 
15
 
! Отговори
Вчера преди 3 години
Путин обяви карай на епидемията при ваксинирани около 5% от населението на Русия.
34
2
 
19
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Казах ли ви аз,че агонията ще я удължа?!Ама яко ще я удължа!!!!
33
4
 
16
 
! Отговори
Дано ви е преди 3 години
За последно. Измамници.
32
10
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До азИ работа има, и пари има. Само мързеливите и некадърните ревете.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терорист
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Смърт отново изплува на повърхостта. Иде още по-голям мор!Световнодоказани здравни институти посочват вече около 24 хиляди жертви на коронавируса в България до есента.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обективен, като е незаконен Щаба, защо Мая и др радетели на законността не го забранят? Защо не му отменят решенията! Нали се борят срещу незаконноста!?
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31И Корни така викаше и Славуца също, но точно във ВМА хукнаха, като се разболяха от несъществуващия вирус. Между другото къде е Слави? Вирус няма нали? Той симулант ли е?
27
7
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Щабът е напълно излишен. Целта на този незаконен щаб създаден със заповед на премиера Бирисов, беше да служи за отклоняване на вниманието от некадърността на мутрите да се справят с епидемията. Като незаконна структура щабът нямаше финансиране, нямаше права и нямаше отговорности.
26
3
 
22
 
! Отговори
аз преди 3 години
А защо никой не се замисля ,че в един момент тази епидемична обстановка ще трябва да приключи. Тогава накъде? Като няма пари ,няма работа .Как ще се справи обикновеният човек без работа и пари? Или ще я удължаваме тази епидемична обстановка без край?
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай сега, Барни каза, че излизаме от третата вълна, но удължава "епидемичната обстановка"... ама заведенията са отворени, каква "епидемична обстановка"?Тотал щета! :D
24
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как тъй са взети правилните мерки пък пандемията не си отива. Време е да се назначат професионалисти и експерти в щаба, не може ги чакаме тия да се напипкат. Лятото дойде и пак сме в пандемия. Позор.