Удължават епидемичната обстановка с още месец

Мутафчийски: Нищо не е свършило, лятото не бива да успокоява
153
Удължават епидемичната обстановка с още месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с един месец. Това даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Какви да бъдат мерките за Великден, ще се решава допълнително. Ще има и конкретни указания за влизането в страната, но засега няма категорично решение.

Още по темата
При починалите на 100 хил. се пречупи пикът и в момента е 22.6 на 100 хил., намалението на двуседмична база е с 5%, съобщи шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Според него е особено тревожно задържането в интензивните клиники.

В лечебните заведения спадането на хоспитализираните не е особено отчетливо. Ако заболеваемостта още спада, другата седмица можем да посрещнем покачването на заболеваемостта с доста пълни болници, заяви той във връзка с празниците и допълни, че здравната система реално може да бъде пренатоварена за много по-кратък период. Нищо не е свършило, не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото, предупреди Мутафчийски.

Той обясни, че ползата от ваксинацията е безспорна и даде за пример Израел и Великобритания.

За увеличаване на ваксинацията се обмисля отваряне на "зелени коридори", за да има възможност за ваксиниране на 50 хил. души на ден. В момента се достига най-много до около 20 хил. на ден.

В момента имаме втора вълна на желаещи учители за ваксинация, каза Ангелов и посочи, че страната ни е от малкото, които приоритизират педагозите.

На въпрос към каква заболеваемост се стремим, Ангелов предизвика смях с думите - "правилото на Мечо Пух" и обясни, че колкото по-ниска е тя, толкова по-добре.

Съобщеният т.нар. български вариант на вируса се влияе от вакнините и няма опасност по-различна от тази до момента, обясни Ангелов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
12
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
До Клоунски СвятБързат,че имат срок за операцията кромид_19. Още миналата година на един познат, лекарка му каза,че цирка ще е до това лято. Брей дали са врачували.И да не се мисли,че като се махнат тези нощ има разлика. Не, няма понеже дори да е друго правителство заповедите идват от вън. Градинките пълни със старици,млади двойки и компании от младежи. Къде е тази ярост на вируса,а да в главата на повечето.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нема такъв цирк"Сценаристите от ИТН ще се провалят за нула време с вируса. Ще настане масов мор защото аматьори поеха държавата".Държавата, или по-скоро управлението и, все още е в ръцете на правителството в оставка, които се правят на големи тарикати и дефакто нарушават конституцията.Управлението на държавата не е в правомощията на парламента. А наво правителство няма и явно скоро няма и да има. Мъдрецът от Банкя да спре да саботира държавата.
61
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цирка наречен НОЩ нали бе разпуснат, като какви удължават извънредното положение и налагат мерки?
60
2
 
19
 
! Отговори
щаба преди 3 години
В Бургас готвят Гейпарад с голи газове и с маски.
59
3
 
39
 
! Отговори
Затвор преди 3 години
Мутафчийски: Нищо не е свършило, лятото не бива да успокояваНикакво спокойствие!Трябва да сте тревожни, за да се разболявате от какво ли не по-бързо и по-качествено!Скоро,много скорост идва правдата
58
1
 
15
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Чекайте малко бре, нали на 26-ти беше заседанието за решение за епидемичната обстановка.
57
21
 
11
 
! Отговори
нема такъв цирк преди 3 години
Сценаристите от ИТН ще се провалят за нула време с вируса. Ще настане масов мор защото аматьори поеха държавата
56
25
 
11
 
! Отговори
браво на щаба преди 3 години
Мутафчийски е пич. Ще ми липсва заедно с брифингите на НОЩ.
55
5
 
42
 
! Отговори
чудя се преди 3 години
Ето така месец по месец, може да си удължават още две-три годинки!Иначе няма ли кой да ги спре тези безумия?
54
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Боко цял ден се фотка и прегръща в болницата без маска, а говедата да си носят безропотно маските!
53
5
 
19
 
! Отговори
Бройко Чекмеджиев преди 3 години
До 54 Герб къде дремаха толкова време, сега сега се сетиха за мажоритарни избори. Първо властта и институциите трябва да бъдат изчистени от гербавите калинки и парашутисти
52
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНОГО ИМ СЕ УСЛАДИХА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ БЕЗ КОНКУРС В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ!!
51
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам как ИТН се отметнаха от мажоритарните избори, очаквам не просто да продължат мерките, ами направо да ни врътнат ключа със смс излизане!
50
6
 
30
 
! Отговори
Челеби преди 3 години
Ще удължавате докато има файда. После ще спрете.
49
24
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тоя дето твърди че вирус нямаАко някой от близките ти започне да се дави в течностите на собствените си дробове, дали ще седиш до него псувайки го с думите, че се преструва, че е лъжец? Интересно ми е ако някой пожелае на човека, който най-много обичаш да го хване "несъществуващия" вирус, как ли ще реагираш! Това би ли било празна пожелание според теб?
48
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте Слави дали има такъв народ?
47
1
 
7
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
НЕ, НЯМА
46
16
 
44
 
! Отговори
A маските? преди 3 години
Няма ли вече да има нов щаб, оглавен от Андрей Чорбанов примерно и маските да станат ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ? Докога ще търпим парцалите на лицата? Който иска нека носи маска#
45
5
 
9
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
ЗНАЕШ ЛИ КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ТИЯ ПЛАТЕНИ АКТЬОРИ ЗА ТЯХНОТО МНЕНИЕ ДАЛИ ИМАТ ДА ЛИ НЯМАТ И КАКВО ИМАТ ДАЛИ ИМАТ СРАМНИ ВЪЖКИ ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА!!
44
5
 
31
 
! Отговори
До Сат Н преди 3 години
Вирус има. Но за щастие не докарва толкова смърт, колкото го изкарват.