Как ще изглеждa България след 20 години, ако се направят реформи?

Коментар по темата на Саша Безуханова от коалицията "За зелен рестарт"
23 апр 2021 12:18, Ния Христова
67
Българският План за възстановяване и устойчивост предизвика редица дискусии в последните дни. Партиите в НС настояха премиерът в оставка Бойко Борисов да го представи пред депутатите, но това така и не се случи. Надигат се все повече гласове, които настояват за промени в Плана.
 
"Той е част от програма на Европа, която се нарича "Следваща генерация" и е свързан с допълнителен бюджет в размер на 750 млрд. евро, който да подкрепи не просто възстановяването, а трансформацията на икономиките в посока дигитализация, иновативност и екологичност. Европа има много стриктни изисквания какви задачи трябва да изпълни този план". Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Саша Безуханова, която е основател на Move.bg и част от коалицията "За зелен рестарт".
 
"Преди близо година създадохме безпрецедентна коалиция, която събира иновативни предприемачи и експерти с учените и хората, които работят по екологично развитие. В рамките на 5 становища до правителството сме дали сериозни препоръки - над 55. Но Планът на България не е удовлетворителен и настояваме да бъде доразвит и преработен", обясни тя.
 
Според нея целите са две - едната е владеенето на инструментариума на бъдещето - дигитална грамотност, а другата е държавите да се подготвят с изпреварващи мерки.
 
"България в момента е сред скромните новатори - едва 29% от българите имат базови дигитални умения. В този вариант на Плана няма никакви мерки, които да изведат България от ролята на най-бедна и най-изоставаща. В рамките на коалицията "За зелен рестарт" ни се иска да станем център на иновативно развитие и държава със защитена природа", посочи Безуханова.
 
Тя показа "Учебник по бъдеща история на България", в който в рамките на 7 урока се представят смели реформи. Разказват как България би изглеждала през следващите 20-30 години, ако днес се направят необходимите реформи.
 
Едно от предложенията им е свързано със създаването на инструмент за подкрепа на стартиращите компании. Над 60% от българските стартъпи развиват технологии, които са принос в световното развитие. Повечето от половина твърдят, че създават социален продукт. От друга страна, едва 16% от българската икономика има експортен потенциал, стана ясно още от думите й.
 
Безуханова се обяви за работещо правителство сега и изрази надежда партиите в парламента да намерят формула, за да бъде съставено такова. "По-неблагоприятният вариант би бил да се създаде временен кабинет", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свърши ли желязото за скраб,диагнозата е ясна.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как, как - Българите ще са малцинство в страната си и на изчезване, ако нещо рязко не се промени
43
0
 
6
 
! Отговори
Сашка преди 3 години
Сашка, когато беше шеф на ХП в БГ, и корумпираше целия сектор и държавна администрация и фирми, печелейки всички нагласени търгове с подставени фирми, тогава всичко беше ок. Тогава всички планове напълно верни. Сега се огледела в Плана за Възстановяване, където, да, може би липсват многото милиарди за разни "Ноу Хау","Стартъпи" и други фирми, близки до нея, дето накрая бичат на ишлеме за световните гиганти, ескплоатирайки "Т.нар.Ай Ти специалисти" за уж големи заплати, които са големи само в БГ.
42
1
 
7
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Как ли?Ами нЕма да има БЪЛГАРИ.
41
3
 
4
 
! Отговори
Все още българин преди 3 години
С и без реформи, но под американски диктат, за който принос имаш и ти, ще сме 1 млн по малко, и всички последствия от това. Страна докарана до последно място по всичко, е въорос на времв да изчезне...неизбежно. Ето това е моята отправна точка за следващите 20 г. Само тоталната емиграция е изход за цели семейства и поколения. 30 г стига илюзии.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото СССР не успя да унищожи с реформи и прогрес, ще го унищожи ЕССР със зелени реформи и зелен прогрес. Сега като вкарат и сградите във въглеродната търговия ще живеем в землянки и пещери и ще си светим със свещи.
39
0
 
10
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 3 години
Тази смела реформаторка ни я гласят за премиер повече от 10 години.Веднъж опитаха, но тя се изложи и си я прибраха на втора линия.Сега пак я гласят да поеме властта,чрез добре познатите задкулисни номера.Както е известно тя е човек на кръга "капитал" около разградския далавераджия с червените бузки,лансират я още огнян донев дето гушна фармациите незнайно как и още е подсъдим,любо пъпката и днешния им фронтмен Пинокио от ДА България.
38
3
 
8
 
! Отговори
Той преди 3 години
Нищо добро не чака България! Има само едно спасение - Терминал 2 с еднопосочен билет!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 милиона роми на територията.
36
0
 
12
 
! Отговори
д-р икономикс преди 3 години
Тези циркове със еко меко био зелени пембени са за омайване на т ъпата публика. Зад кулисите сер семите си правят т шак със населението и им гледат сеира. По големо шоу нема.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще изглежда така, както изглеждаше преди 20г, независимо от реформите.
34
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България след 20 години. Роми охраняват границата, Българи на практика няма, всички са и мигрирали от колл центровете. Празни полета взети под аренда от големи търговски компаний с 99% чуждо участие и шеф Със първо име Иван но фамилия Мустафа. Празни села, празни градове. Само София стои като Стожер...да напомня за миналото... няма партий, всичко се управлява от Брюксел, има кметове...тук таме ...
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кобрата е прав - продължаваме напред...
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази е на плевнелиев бизнесменка .почнаха да пущат и скрити клакьори
31
0
 
2
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
Държавата да извърши осигуреност на умните предприемчивите и професионално подготвени българи - останалото е действието на тяхната бизнес интуиция. А ТЕЗИ БАНДИТЕ КОИТО СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ - ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ И СЪОТВЕТНОТО СЪДЕБНО ИЗПЪЛНЕНИЕ И ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ !!!
30
3
 
2
 
! Отговори
У преди 3 години
Рестарт.., а древните комунисти имаха петилетки, план, стратегическо развити отрасли-пак на книга де. Хубаво, че имаше СИВ и трябваше да спазваме договори. В много държави наистина имат план. Примерно Коста Рика-цел държава природа, резерват. Тайван да влязат в Г-20, чрез технологично производство, ОАЕ да спрат зависимостта от нефт. На нас ни трябва точно такъв опростен план-ще правим това и това Вече детайлите са за знаещите, как ще става
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Afd Германия ЕС е в тежко състояние, под формата на такива увъртания си гласуват 750 млрд заем, тия пари ще се връщат туй не е план за възстановане, а заем. Германия нищо няма да плати, който получи, той ще връща. Вземаш солидарно, връщаш солидарно. Тая работа с климата е замислена от Зелените, Меркел е една пионка само.
28
1
 
13
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Успели са да я заребят като CEO на Hewlett Packard. В Германия Зелената диктатура вече набира скорост- диктуват ни какво да ядем, по-малко месо заради СО2 на говедата, да не караме леки коли, скъп бензин, Зелените забраняват ЕДНОФАМИЛНИТЕ КЪЩИ и т.н. идва нова зелена диктаура след короната. Елитът си изпълнява плана чрез локалните си васали.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако се направят промени" Хахаха миАкото мирише и цапа.
26
2
 
6
 
! Отговори
Някъде преди 3 години
беше се появило предположение, че Саша Безуханова я готвят за премиер.