Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява

Николай Витанов с два сценария за коронавируса
109
Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява
Кадър: БНТ

Математикът Николай Витанов сподели в социалните мрежи своето виждане за развитието на коронавируса у нас. Очаква ли ни покачване на новите случаи или ще продължи намаляването им? Той прогнозира в края на празниците починалите от вируса у нас да задминат 17 000. Ето какво сподели той:

Съвсем кратка информация за развитието на ситуаията с COVID-19 в България между празниците.

Обстановката е спокойна, но това се очакваше. Базовото репродуктивно число тази сутрин е 0.942, обхватът на заразата се свива бавно, броят на активните случаи намалява, здравната система полека се разтоварва. Важното е базовото репродуктивно число да е под 1. Очаква се тази тенденция да се запази и през тази седмица. Ваксинацията напредва, днес размерът на щита е 34.9%. Това включва срещналите се с вируса по наши оценки плюс ваксинираните.

Още по темата
Ако вземем официалната оценка на регистрираните случаи и добавим ваксинираните, получаваме индикатор, който ще наричам оттук нататък ядро на щита. Ядрото на щита днес е 17.5%. Очакванията са до края на май щитът да надмине 45%, а ядрото му да гони 30 %, което ще е добре.

В края на празниците броят на починалите се очаква да доближи 17 000. Това е неприятно, но винаги съм писал, че като свършим с тоя вирус, трябва да се огледа здравната система и да се види защо смъртността е висока като се вземат мерки това да не се случва пак.

Накрая, индикаторите за нова вълна имат ниски стойности, такава не се очаква през тази седмица. След празниците веднага ще се види какво е ставало по празниците.

Сценариите при липса на нови щамове са два: продължаваме надолу и вълната продължава да отшумява, или , ако не сме внимавали по празниците - леко повишение на броя на случаите, което може да бъде поставено под контрол до края на май (ако има от кого да бъде поставено пад контрол).

Ако налети по-заразен щам, ще видим как влияе той на българското население е ще изчислим сценариите. Нов щам не налита, вълната отшумява, празниците са спокойни. Тъй, че празнувайте спокойно и се пазете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това число, което вадят всеки ден като заразени го умножете по 10 и ще е по близо до истината.
43
7
 
18
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
В Швеция докладват по 4-5 хиляди заразени на ден и само по 4-5 починали, а у нас на 2000 заразени се падат по 100 починали минимумИ кой е виновен?Този, който управлява здравеопазването през последните 12 г.Или може би греша?
42
9
 
32
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Абе, г-н математик на НОЩ! Как така намаляха случаите? Как така не станаха по 10 000 на ден около и след изборите, както прогнозираше точно ти??? А? Я, си кажи, кой те караше да стресираш хората непрекъснато! Защо, г-н велик математик, сам си противоречиш???? Много неприятно излъчване и поведение има този сервилен учен-гадател!
41
9
 
20
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Има щаб - има вирус.Няма щаб - няма вирус.
40
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отшумява... щот никой не ходи да си прави PCR.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В края на празниците броят на починалите се очаква да доближи 17 000. Това е неприятно, но винаги съм писал, че като свършим с тоя вирус, трябва да се огледа здравната система и да се види защо смъртността е висока като се вземат мерки това да не се случва пак."Това са верни думи от Витанов. Нещо не е наред със здравната ни система и трябва да се намери и поправи след пандемията. Подкрепям!
38
1
 
0
 
! Отговори
Но ... преди 2 години
Дали е единият Сакскобург или е другият едно е сигурно - не са били българите и не е била БКП...
37
2
 
2
 
! Отговори
Гражданска война! преди 2 години
Севера срещу юга! Българи срещу българи, разделяй и владей и лови риба в мътна вода - и си изтреби опозицията да може да има Зиг Хайл Па де да знаеш може и Ферди да искал да гръмне сина си и елита на армията и това е възможно, ама малко ....Борис 3 е ...
36
4
 
9
 
! Отговори
питагор преди 2 години
математикааа...нали си голям математик обясни нещо на стадото.....понеже последната седмица плашат стадото с индия!!!!....обясни на на стадото където е елемнтарно лесно за манипулация!!!...та обяни на това стадо математически че спрямо населението индия е по добре от тази част тук европейската част на индия по математически показатели!!!...обясни поне това с проста математика на стадото!!!...или друго си е да плашим населението с цифри и снимки на горящи огньове ама не показват какво горят!!!
35
1
 
1
 
! Отговори
Толкова за: преди 2 години
"Добрият цар" Борис 3 ...
34
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така казваха и миналата година и през лятото се заразиха масово и есента почна да ги коси наред. Смъртност е поне 300 хиляди но се крие от ГЕРП.
33
5
 
1
 
! Отговори
Колкото повече: преди 2 години
Изучавам фактите и обстоятелствата около атентата в "Света Неделя" толкова повече получавам убеждението, че БКП само се фукат, не са били те. Борис 3 е поръчал бомбето и се е отървал от превратаджиите , оцелелите им казали, че са комунистите и станало едно удар, отговор, удар, отговор - народен съд. Ако бяха БКП нямаше да я има тая карма, БКП са натопени за нещо дето не са направили, преследвани и убивани невинни, те затова отвръщат всеки път успешно .... Некви подкупени от БКП поели вината
32
3
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Вирусът: - Не налита! Човек да не отиде пък по нужда за малко...
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Toaaa диша кале на централна гара
30
4
 
11
 
! Отговори
Цук Кай Хой преди 2 години
Този пияница откъде го намерихте?
29
4
 
7
 
! Отговори
Индия преди 2 години
Как да не "налита" нов щам?Тоя неграмотен ли е да прочете какво става в Индия? Европа и САЩ са пълни с програмисти и шофьори от Индия и околностите. Въпрос на месец-два е този нов опасен щам да дойде при нас.
28
4
 
11
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Какъв е тоя , прилича на некой от клошарите дето мъкнат пластмасови туби покрай Баня Башъ
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***!
26
6
 
11
 
! Отговори
absurd преди 2 години
След изчезването на НОЩ и вируса взе да изчезва
25
4
 
2
 
! Отговори
В България обаче преди 2 години
Винаги убиват Алеко и колониалният войник под наем взел смелото решение за превантивно да удари местните фермери.... Той тях, не те него ...