Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява

Николай Витанов с два сценария за коронавируса
109
Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява
Кадър: БНТ

Математикът Николай Витанов сподели в социалните мрежи своето виждане за развитието на коронавируса у нас. Очаква ли ни покачване на новите случаи или ще продължи намаляването им? Той прогнозира в края на празниците починалите от вируса у нас да задминат 17 000. Ето какво сподели той:

Съвсем кратка информация за развитието на ситуаията с COVID-19 в България между празниците.

Обстановката е спокойна, но това се очакваше. Базовото репродуктивно число тази сутрин е 0.942, обхватът на заразата се свива бавно, броят на активните случаи намалява, здравната система полека се разтоварва. Важното е базовото репродуктивно число да е под 1. Очаква се тази тенденция да се запази и през тази седмица. Ваксинацията напредва, днес размерът на щита е 34.9%. Това включва срещналите се с вируса по наши оценки плюс ваксинираните.

Още по темата
Ако вземем официалната оценка на регистрираните случаи и добавим ваксинираните, получаваме индикатор, който ще наричам оттук нататък ядро на щита. Ядрото на щита днес е 17.5%. Очакванията са до края на май щитът да надмине 45%, а ядрото му да гони 30 %, което ще е добре.

В края на празниците броят на починалите се очаква да доближи 17 000. Това е неприятно, но винаги съм писал, че като свършим с тоя вирус, трябва да се огледа здравната система и да се види защо смъртността е висока като се вземат мерки това да не се случва пак.

Накрая, индикаторите за нова вълна имат ниски стойности, такава не се очаква през тази седмица. След празниците веднага ще се види какво е ставало по празниците.

Сценариите при липса на нови щамове са два: продължаваме надолу и вълната продължава да отшумява, или , ако не сме внимавали по празниците - леко повишение на броя на случаите, което може да бъде поставено под контрол до края на май (ако има от кого да бъде поставено пад контрол).

Ако налети по-заразен щам, ще видим как влияе той на българското население е ще изчислим сценариите. Нов щам не налита, вълната отшумява, празниците са спокойни. Тъй, че празнувайте спокойно и се пазете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Всъщност: преди 2 години
Атентатът в "Света Неделя" има след себе си последици, крайно вредни за България. Избит е патриотичен елит, който е бил наясно и е искал самостоятелността на България и най-вероятно са щели да бъдат много против Зиг Хайл, против колониалните интереси на запада и много вероятно да са били против Борис 3 и против даже СССР. Филмът Патриотът с Мел Гибсън- главният герой се изправя срещу колониалния генерал дето е за Великобритания и го убива на бойното поле.Ура заселникът фермер побеждава империя
23
5
 
6
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Ама това е очевидно! Ха-ха!Не ни трябва математикът Витанов, за да ни го обЯсни.Мерките се отхлабват, а заразените намаляват. Как обяснява това тоя ненужник?
22
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тия от НОЩ откъде ги намериха ? И по какъв критерий ?
21
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Хаха след месец друга песен ще запее.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя неприятко така ли не можа да изчесли че е на вълната на неприязанта можели човек да е толкова долен ляв и да има усещане на турбо ***.Бегай скрий се и не се показва никога вече антипатяга.
19
4
 
3
 
! Отговори
Добре де: преди 2 години
С какъв акъл според вас БКП дето са шепа хора по онова време ще ликвидират висшия офицерски състав на БА, какво ще спечелят? Да бъдат избити всичките? И те са имали повече акъл. Кой печели всъщност от тоя атентат - отговорът е колониалният режим на Сакскобургите - убити са патриотичен военен елит закален в две три войни , които може и да спретнат преврат че на Борката и да няма Зиг Хайл.После следва отърваването от неудобната интелигенция....Това проклятие за България наречено Сакскобурготски
18
3
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
До анонимен 22 Та какво съм говорил април ?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забрави какви ги говореше април. Сега все едно ни лук ял, ни лук мирисал.
16
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
СТАНА ЛИ ВИ ЯСНО ЗАЩО НА МАТЕМАТИЦИТЕ НЕ СЕ ПРИСЪЖДА НОБЕЛОВА НАГРАДА ?
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде моля ви се! Преди изборите гонихте по 5000 заразени на има няма 15-20 000 теста!Какво постигнахте със всичко това? Защо страни с далеч по-леки мерки имат далеч по-малко заболели? Разбирам защо имат по-малко умтрели - защото здравната ни система е скапана, но за заразените?В дания имаше по 170 000 теста на ден и по 700 заполели.В България имаше по 17 000 теста на ден и по 4000 запболели?АЛОУУУ
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай тази пандемия всякакви, които никой не ги брои за нищо, взеха да получават душевен оргазъм като започнат да ги дават по телевизията.Не може да ми даваш прогнози, при положение, че статистиката ви е на база решили да се тестват. Аз познавам над 10 човека, които го караха в къщи без да ходят все едно са концлагеристи, за да ги тестват.
13
5
 
2
 
! Отговори
25 май 2020 преди 2 години
Епидемията от коронавирус може да се завърне през есента, но ако това стане, ще е в много по-лека форма, каза математикът проф. Николай Витанов, който е част от Националния оперативен щаб. Той бе човекът, чийто математически модел показа изчезване на заразата в средата на юни. Не се отказвам от прогнозата си, обяви Витанов.
12
4
 
18
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аре, разкарайте се вече....скъпо платени нещастници ! То, не бяха чували, камиони и кво ли не.... Баси, падението - за пари съсипахте толкова животи ! Ноооо, горко ви, щото всичко се връща -двойно ! Вервайте ми !
11
6
 
2
 
! Отговори
Военна организация преди 2 години
На БКП взривява "Света Неделя" - кой умира Борис 3 що не е бил вътре, откъде пари за голямото БУМ ....БКП им се е искало да са те, но не са били те ...
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от НОЖ можеш само КЛАНЕ да очакваш!!!!
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво казва чистачката и астролога на НОЩ
8
7
 
18
 
! Отговори
SS преди 2 години
Писна ми от такива изказвания.Пандемията не е отминала нито ще си отиде скоро.Почакайте да дойде октомври.Тогава пак ще говорим.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това чичавец с тези жълти мустаки от цигари и пиене, надали е стъпвал някъде близо до учени
6
3
 
23
 
! Отговори
Пионка преди 2 години
Тоя каквото му наредят , това говори ...
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо, Седларов. До есенния грип няма да има всекидневни участия и мнения на математици, физици и астролози.