Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието

Впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция
4 май 2021 14:08, Елка Василева
257
Българи купуват продаваните от руснаци имоти по Черноморието
Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците с имоти по българското Черноморието масово ги продават. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, смятат брокери. Има някои, които са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България, пише „Труд“.

90% от апартаментите на руснаци край морето в момента са заключени и се продават. „Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които искат да купят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце и пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казват брокери на имоти.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. В бранша отчитат сериозен интерес за купуване на просторни жилища, както и на терени край морето в близост до голям град. „По Черноморието бих казала, че най-много търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол... Градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери. „Голяма част от търсенето е насочено към Созопол, без да изключваме сделките в Поморие и Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот. „Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото“, казват от бранша.

Брокери отчитат и липсата на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
16
 
! Отговори
DivockХампарцомян преди 2 години
Да добавя, че тези продаващи руснаци са видели качеството на боковите строители и са решили да се отърват, а не да се вкарват в парична яма. Строителството в България е лошо, а оправянето на нещо изначално некадърно е скъпо, трудно, направо невъзможно когато кадърните майстори ги няма.
177
0
 
8
 
! Отговори
реал естате преди 2 години
Два взех, оставих ги вкъщи и се връщам за още.
176
11
 
18
 
! Отговори
Българин Демократ преди 2 години
От руснаци във Варна гъмжиНалитат отвред като степни оси.Шумни, кресливи,подпийнали даже."Нали сме "Гейропа", ги питам. Що дирите тук?Кокорят се диво, залитат, но отвръщат в хор:"Потому что здесь для нас почивка, одмор!""И здесь хорошо! И солнце нас сгрява!Слънце ли? Няма тук за вас "хорошо"Нали сме "Гейропа" и вам здесь не дано.Тук няма почивка за вас, натрапници същинеканени гости в нашите европейски къщи.Във Варна няма място за вас след "Кримнаш",а още по-малко на чудния варненски плаж.Я чиба оттук, "дорогые друзья"Для вас только чемодан, вокзал и Москва!
175
3
 
15
 
! Отговори
DivockХампарцомян преди 2 години
Герп калинките съвсем полудяха. Много хора си купували апартаменти, заради лечебната кал. Сега като ви резнат хранилките балонът гърми. Няма да има почивки на Малдивите и Канкун, няма вече да сменяме лизингови лимузини, няма да щъкаме между Банско и Слънчака. И на всичкото отгоре този инфлукс от руски апартамаенти, заеднонс това, че няма да има руски, индийски и бангладежки туристи тази година. Лошо, Седларов, лошо!
174
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имота е капитал, никой не иска да държи капиталите си в развалена и умираща държава като България.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обедняха хората в България едвам свързват двата края.
172
0
 
4
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
До Do 167Погледни демографската структура на Лесото и България и после се прави на много умен.
171
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Do 174/177Ами, къде да е?В България масово хората над 45 години се смеят на тия, които спортуват активно, наричайки ги с обидни имена.Пуши се масово.Пие се масово.Хората ги мързи да готвят и ядат каквото намерят откъдето намерят.В страните след нас хората не ги мързи и нямат нагласата да се подиграват на грижата за здравето.Като не правиш усилия, няма и резултати. Нищо чудно.
170
2
 
4
 
! Отговори
Мъдю преди 2 години
Само два успях да купя днес
169
4
 
5
 
! Отговори
Do 174 преди 2 години
Факта е че Бг е след Лесото и Литуения в класация по смъртност на 1000 души. А след нея са 224 държави. Как кажеш, ако искаш да задълбаваш не те спирам.
168
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До траджеди..Путин им направи живота черен, затова продават, но тук било зле.Вярно е "траджеди", но русофилско.
167
5
 
14
 
! Отговори
траджеди.. преди 2 години
хем ги плюем - хем да идват на почивка да си харчат парите тука, щом и руските бегълци дошли тук си продават имотите и се изнасят положението е много зле
166
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Do 167/173С други думи, това, което написа преди това, не е вярно.А ако се задълбаем в причините за високата смъртност в България, ще разберем, че повечето от тях са свързани с нездравословния живот, който българите водят по собствено желание.
165
1
 
5
 
! Отговори
Do 167 преди 2 години
Смъртност на 1000 души1Lesotho15.392Lithuania 14.993Bulgaria 14.614Latvia14.65Ukraine14.03
164
4
 
15
 
! Отговори
Супер бизнес! преди 2 години
Дано да успеем да ги изкупим всичките и то на не повече от половината цена която са платили руснаците.След някоя друга година ще им ги продадем пак на двойни цени.
163
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо лошо в това българи да купуват имоти по Черноморието.На турци да не се разрешава изобщо никакво закупуване на недвижима собственост у нас."Бизнес" за тях е само претекст.Колкото по-малко бизнес отношения с тях толкова по-добре за нас.
162
6
 
20
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Тъкмо малко да върнат милиардите дето ги дънят десетилетия от нас. Пък и нали ни обявиха за неприятелска държава. За тях приятелство означава да си купуваш ядрени реактори, без да знаеш какво ще ги правиш и да запушиш устата на целия политически елит. Приятелство е да плащаш десетилетия най-скъпата газ в Европа и Лукойл от 20 години да не плаща и стотинка данък в България. По-добре да ни заобикалят от далече, но няма да имаме този късмет.
161
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 167"Да, така е когато те обявят официално за нерприятелска държава... Ами няма луди да рискуват парите си."Единственото, което "рискуват" е в самата Русия кървавия пигмей да ги обяви за "врагове" и да ги изсели в Сибир и да им конфискува имуществото.Той много обича да наказва сънародниците си за своите грешки.
160
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 168"За това ли България е първа по смъртност в света и най-бързо намаляваща нация?"Я дай си източниците на тия твърдения.
159
9
 
2
 
! Отговори
От щаба на Султана преди 2 години
Еее,с всеки изминат ден работите вьрвят от добре кьм по добре! Нека,нека,да се махнат всичките-*** джонковците..Бьлгприте в момента се занимает с правене на нищо,само се ядра един друг и ...драстично намаляват!.Пак да се вьрнем в старите си земи на прадедите ни,ама този пьт без никакво намерение да ги напуснем! Аферим,машаллах!Я дай локума и кафето,че ми е много кеф!!!