Отложени полети: Ще остане ли България без руски туристи?

Чартърните полети от Москва бяха преустановени
222

Туроператори настояват за незабавни мерки от страна на държавата ни на дипломатическо ниво. Това се случва след като чартърните полети от Москва за България бяха преустановени. От Външното ни министерство съобщиха, че Българските консулски служби на територията на Руската федерация са възобновили приема на документи и издаването на визи за всички руски граждани, желаещи да пътуват до страната ни.

"Чартърните полети са спрени и от двете страни, тъй като пък "Росавиация" - техните авиационни власти не разрешават на българските авиокомпании полети между Русия и България. Реципрочно  - българската страна отговаря със същото", коментира зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Галин Георгиев.

Още по темата
На 2 май е имало един извозващ полет от Бургас за Москва. За 9 май е планиран още един. За месец юни са планирани 136 полета до България.

"Притесненията ми са, че чартърите, които трябва да дойдат от Русия, могат и да не дойдат. Притесненията ми са, че така чаканите от нас руски туристи могат и да не дойдат", добави почетният консул на руската федерация в Бургас Тонко Фотев.

Според туроператорите, които работят на руския пазар, въпросът е геополитически и трябва да бъде решен на най-високо равнище. Решението за отложените полети идвало след шпионския скандал, който изостри отношенията ни с Москва.

"Доколкото разбирам е отложено вземането на окончателното решение до 11 май  - дали България ще влезе като 10 страна в списъка с неприятелски държави на Русия и съответно може да се очаква, че ще забранят полетите за България. Като претекст ще се използва епидемиологичната обстановка в страната", подчерта Георгиев.

В изявление, публикувано от Българския визов център в Москва, се посочва, че България може да започне да приема документи за визи на руснаци не по-рано от 17 май, а Турция вече кани Русия на преговори в Анталия.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
30
 
20
 
! Отговори
Чичо Любо преди 2 месеца
Стига с тая Русия! Нищо добро не сме видяли , няма и да видим никога.Само в някои болни мозъци витае ду педавство към Русия. Не ви ли горчи от толкова "сладко"????
156
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
руснаците не ходят по хотели а си ходят по имотите и ги дават под наем на други руснаци
155
11
 
20
 
! Отговори
Сат Н преди 2 месеца
Всяка година сезонът започваше със скандал, вдигнат от нахална рускиня.
154
14
 
14
 
! Отговори
Да или не? преди 2 месеца
Защо мълчи Бойко Борисов? Защо нито един журналист не смее да му зададе въпроса дали тези действия на Русия са предвидени от него и неговото правителство? Вярва ли, че тези действия са предизвикани от предпазливост в условията на пандемия? Очаква ли Борисов щетите от отлива на руски туристи да надминат последиците за българския туризъм от ковид-ограниченията, наложени от неговото правителство?
153
2
 
11
 
! Отговори
воевода преди 2 месеца
Ти не може да си МАКЕДОНЕЦА защото истинският Македонец е Българин.Най си ми платено Сърбско мекере мразещо род, родина и българска азбука.
152
10
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 месеца
Някой ще може ли да разчете казуса: шпиони,омраза,европа,бедност,ненавист,криза,президентска република,Радев,зависимост,русия,алчност,салют,простотия,признателност,изолация.
151
5
 
17
 
! Отговори
D преди 2 месеца
Дай Боже!
150
20
 
22
 
! Отговори
Крим преди 2 месеца
От Кремъл-нито жилото,нито меда!
149
14
 
28
 
! Отговори
АнтиКомунист преди 2 месеца
Ами руснаците са най-значимите за българската икономика. Лукойл- единствената рафинерия неплащаща данъци и работеща на загуба в цял свят. Газпром с най-високите цени на газ в Европа. Руския южен(турски) поток. Единствената ни АЕЦ работеща с руско гориво, а плащаме и за депониране на отработеното обратно в Русия. Руснаците ни изнасят златото от освобождението насам, сега е с уж "канадската" Дънди Прешъс с руски собственици...
148
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изхода е един: Разрушаване бетона и предоставяне чиста природа и отлични условия за почивка.Ще стане. След 10-12гЕстествен подбор
147
16
 
29
 
! Отговори
Да ви е честито преди 2 месеца
Нищо не е станало! Даже е по добре така! Руснаците продават имотите си по морето,ама нали знаете ,че пусто не остава! На тяхно място идват турски граждани с добри доходи! И без това Ердоган смята Черноморието ни до Варна за тяхно, пък и с тези сапунки си станахме турци! Както казваше президент Плевнелиев ,,Турция е братска нам държава,,да ни е честито!
146
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 168"Руските туристи не пълнят хотелите а си стоят в имотите тук! Глупавите хотелиери да спрат да вият на умряло, бетона е повече от населението на земята вече..."Май някои още не схващат, че тоя вой е част от хибридната война на руснаците: представяйки се за по-значими, отколкото са за българската икономика, се опитват да накарат хората да мислят, че са ни много важни. Реално са абсолютно незначителна част от туристическия поток, и още по-незначителна, за българския туризъм.
145
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе хора не разбрахте ли вече не ви ли светна червената контролна лампа че вече няма да има пътувания и обикаляне.Не зацепихте ли още че нищо няма да се върне към НОРМАЛНОТО.Та дори и да сте ваксинирани.Ония имат други планове за в в бъдеще а туризма е най малкоя проблем.Кътайте си парите че предстоят лошо времена!
144
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 177"При мен само са почивали 135 000 туриста от русия за 1 сезон"Спирай веществата! Започват да стават опасни!
143
6
 
16
 
! Отговори
АнтиКомунист преди 2 месеца
Абе , къде си виждал 135 000 руснака за един сезон? Хапчетата ли ти свършиха?
142
6
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 2 месеца
До Анонимен..... Без руски туристи ще затворят всички хотели до 2 години.... Защо пишеш глупости? При 300 000 закупени от руснаци имота кой ще спихна хотел? А и самите руснаци отдаваха на свои сънародници имотите си. Така, че хотелите не разчитат на тях.
141
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До антикомунистАбе момче, ти ли имаш хотели по морето или азКазвам ти каква е ситуациятаНай плащащия турист е руския. Най непридирчивия също е рускияПри мен само са почивали 135 000 туриста от русия за 1 сезонОбщо са милиониСтига си се страхувал от руснаците. Бизнес трябва да се прави с тях а не да се треперушка
140
12
 
15
 
! Отговори
АнтиКомунист преди 2 месеца
И сега и преди 5 години статистиката е една и съща! И без епидемия от Ковид, руснаците са нищожен дял от туристите! ФАКТ!
139
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не сравнявайте с миналата година а с 5 години назадБез руски туристи ще затворят всички хотели до 2 годиниАма то акъл трябва за да се проумее а не страх от руска пропаганда:-)
138
5
 
24
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Руските управници изпитват патологично удоволствие държавите, които те смятат, че не играят по свирката им. Така, че щом са решили да спрат полетите никой няма да ги убеди да променят решението си. А нашите хотелиери да спрат да реват и да се унижавате а да помислят как да направят хотелите си и услугите, които предлагат приврекателни