Бизнесът търси служители, ръст на обявите за работа със 155%

Най-много кадри се търсят в хотелиерството и ресторантьорството
154
Бизнесът търси служители, ръст на обявите за работа със 155%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бизнесът отново изпитва глад за работници. Броят на обявите за работа през април достига нивата от преди началото на коронакризата у нас, показва анализ на платформа за търсене на работа.

Спрямо месец март ръстът на предложенията за работа през април е 21%, а ако вземем за изходна база ситуацията от преди една година (април 2020 г.), то предложенията за работа са със 155% повече, съобщи „Труд“.

Още по темата

Търсенето на кадри расте във всички сектори. След възстановяването на дейността на заведенията за хранене и развлечение и с наближаването на лятото, логично, най-много работници се търсят в хотелиерството и ресторантьорството. В бранша новите обяви за работа през април са били почти двойно повече (ръст от 95%) спрямо предходния месец март. Най-търсени са работници за кухня и обслужващ персонал - сервитьори.

Локдаунът от март 2021 г. нямаше съкрушителния ефект при търсенето на нови кадри, както беше при първия локдаун от март-април 2020 г. Причини за това, според анализа, са адаптацията на бизнеса към работа в условията на COVID-19, възстановените дейности на обектите за хранене и развлечения, наближаващият туристически сезон и, не на последно място, продължаващият икономически ръст в редица сектори като ИТ, аутсорсинг, търговия и продажби и др., обясняват авторите на анализа.

След туризма, най-много кадри се търсят в “Търговия и продажби” с 21% ръст, а на трето - “Административни дейности” с 13,4% ръст. Те са следвани от секторите “Логистика и транспорт” (ръст 12,8%), “Производство” (ръст 10%) и “Счетоводство, одит, финанси” (ръст 9%).

Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите през април спрямо март е двуцифрен, като най-голям е в Бургас - 39% и Варна - 33%, като причината е предстоящият летен сезон. Очакванията ни са нивата на обявите да се задържат в тези си граници, без рискове от внезапни спадове, прогнозират авторите на анализа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не бизнесът, а великия мазен миризлив български некадърник връзкар чорбаджия който ми предлагаше 500 лева на месец а чужденците които даже не познавам 3 хил на седмица! само мазен некадърен чалгафон ще работи за великия български миризлив некадърен връзкар който племето нарича бизнесмен хахаха
95
2
 
8
 
! Отговори
нато преди 2 години
и да търся няма...тука всичко живо за програмист учи или за шофъор на ТИР
94
1
 
14
 
! Отговори
търси преди 2 години
НС търси 240 служители кандидатите са отхвърлени като пълни некадърници следващия кастинг 11.07.2021.
93
1
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Боли ме за бизнеса.
92
0
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Служителите търсят, шкаф, безусловен базов доход, преизчисление на пенсиите и швейцарска заплата а не такава каквато се предлага ако въобяе се предложи,защото народа е трайно безработен и не го взимат никъде на работа и масово емигрира който може
91
0
 
33
 
! Отговори
бай ганьо преди 2 години
айдеее поредната платена фалшива статия както от преди два дни че заплатите видите ли в софия били 2000 лева?!?!....просто временно започнаха назначените работодатели да търсят хора за без пари и няма хора да работят за без пари...затова от няколко дни вървят типичните поръчкови статии как видите ли давали 2000 лева заплата в софия...ама нямало кой да работи?!?!...просто търсят пак временно балъци за без пари..после като има падне малко работата и започват да освобождават служителите...пародия!!
90
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Фактите !Вие сте най-обикновен и безочлив манипулатор-минималната пенсия сега е 300лв(150?) + 50лв за ковид,а не 95?.Като се осигуряваш на минимална заплата,а останалото прибираш в пликче,няма как пенсията ти да е 500?.
89
0
 
48
 
! Отговори
1 преди 2 години
Бизнесът търси някой да му работи ако може и за без пари. Да ама не будалите се свършиха и бизнесмените да си стягат задниците и да си работят сами.
88
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Munchen_DEЕдин познат преди 5 години се смееше, когато правителството искаше да намери работа на висококвалифицираните специалисти.Човекът каза - "той квалифицираният сам ще си намери работа. Важно е да намериш работа на неквалифицирания, защото той за нищо не става".Както виждаш, това са позиции за некадърните и с ниско образование. Кадърните отдавна са извън територията или работят на правилните места с правилната заплата.
87
13
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Живея в малък град. От два месеца се търсят хора за различни позиции - не сервитьори и касиерки. Част от тях са за лека работа, дето повечето време не правиш нищо. На хората не им се работи. Явно имат други доходи.
86
2
 
23
 
! Отговори
До Да , ама не ! преди 2 години
Ми той терминала препълнен, щото България е най-доброто място за живеене бе! Народа се прибира тука само да си почива, после хваща самолета обратно и се връща на работа през Терминал 1/2!Никой не е казал, че България е най-доброто място за работа, нали така?
85
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работодатели гледам има, заплатодатели дали също има?
84
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се подиграват с хората. В хранителните магазини масово плащат на хората минимална заплата без нищо друго. Кой човек може да живее с такива пари.
83
4
 
36
 
! Отговори
Munchen_DE преди 2 години
Ко речи? Бизнес???От изброеното дотук само обслужващ персонал. Нещо като научна и равойна дейност? Инженери, учени (биолози, химици), лекари... Или работа в компании, в които да има възможност за развитие и кариера?Това като онази новина от скоро, че заплатите в София били над 2 бона? Как? Със сервиране и бърсане на маси ли?Нямам думи!
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
81
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
80
16
 
7
 
! Отговори
Със снизхождение преди 2 години
Ама верно ли бе, че нали у нас нямало икономика, нямало добри стандарти, били сме най-зле и пр. Това да не е шега пусната от избраниците на президента. Големи шегаджии ще се окажат. Хазната била празна, ами ако се окаже пълна? Ех, Радев, голямо плямпало се оказа! Пречите, ако не, то поне бавите темповете на развитие на държавата, ама така е при демокрацията. Всяко *** с права, така си е! Важното е, че посоката е необратима, въпреки мераците. Квиченето ще отминем със снизхождение.
79
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миалата година рботиха 200 хотела, тази ще работят 500! Ето го скока, от дя иде!
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 49Факт... Ако имаше работещи контролни органи който си вършеха работата а не корунпирани, зависими, без контролни и ...Абсолютно прав си, но корунпирани се пише корумпирани и без контролни се пише безконтролни , а и който трябва да е които в смисъла на семантиката! Лек ден!
77
5
 
15
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Аз не знам дали знаете , че 50 лева няма да има повече ,...защо ?Защото не са предвидени в новият бюджет ,...КРАЙ !Никой не може да ги дава повече , трябва с редовен кабинет и НС да се Г-Л-А-С-У-В-А-Т .И другото , тези 50 лб. ПОДАЯНИЕ , ще решат ли проблемите на пенсионерите ?Защо / нека защитниците на Бойко/ да дадат обяснение , за що САМО в България , мин. пенсии са 95 евра , след като във всички други държави , нови членки на ЕС като нас те са 500 евра , а заплатите вече и над 1300 евр