Бизнесът търси служители, ръст на обявите за работа със 155%

Най-много кадри се търсят в хотелиерството и ресторантьорството
154
Бизнесът търси служители, ръст на обявите за работа със 155%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бизнесът отново изпитва глад за работници. Броят на обявите за работа през април достига нивата от преди началото на коронакризата у нас, показва анализ на платформа за търсене на работа.

Спрямо месец март ръстът на предложенията за работа през април е 21%, а ако вземем за изходна база ситуацията от преди една година (април 2020 г.), то предложенията за работа са със 155% повече, съобщи „Труд“.

Още по темата

Търсенето на кадри расте във всички сектори. След възстановяването на дейността на заведенията за хранене и развлечение и с наближаването на лятото, логично, най-много работници се търсят в хотелиерството и ресторантьорството. В бранша новите обяви за работа през април са били почти двойно повече (ръст от 95%) спрямо предходния месец март. Най-търсени са работници за кухня и обслужващ персонал - сервитьори.

Локдаунът от март 2021 г. нямаше съкрушителния ефект при търсенето на нови кадри, както беше при първия локдаун от март-април 2020 г. Причини за това, според анализа, са адаптацията на бизнеса към работа в условията на COVID-19, възстановените дейности на обектите за хранене и развлечения, наближаващият туристически сезон и, не на последно място, продължаващият икономически ръст в редица сектори като ИТ, аутсорсинг, търговия и продажби и др., обясняват авторите на анализа.

След туризма, най-много кадри се търсят в “Търговия и продажби” с 21% ръст, а на трето - “Административни дейности” с 13,4% ръст. Те са следвани от секторите “Логистика и транспорт” (ръст 12,8%), “Производство” (ръст 10%) и “Счетоводство, одит, финанси” (ръст 9%).

Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите през април спрямо март е двуцифрен, като най-голям е в Бургас - 39% и Варна - 33%, като причината е предстоящият летен сезон. Очакванията ни са нивата на обявите да се задържат в тези си граници, без рискове от внезапни спадове, прогнозират авторите на анализа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
16
 
! Отговори
АЙ СТИГА ... преди 2 години
Баце каза че е направил много за държавата , само не знам , КОЙ Е ДЪРЖАВАТА В ТАЗИ ''ДЪРЖАВА'' ..., някои казват че ''НЯКОИ'' СИ ИМАЛИ ДЪРЖАВА !
75
0
 
15
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
Ами , НЯМА кадри , и по времето на ГЕРБ , ТЕРМИНАЛЪТ БЕ ПРЕПЪЛНЕН , ЗАЩО ЛИ ???
74
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си наемат германци и англичани
73
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наема стана 500+ лева, цените по магазините като на запад, че и някъде по-високи, а заплатите си стоят по 900 лева. Масово се емигрира и сега няма даже кой да им работи и за толкова. Да видим дали ще се усетят преди да стане още по-зле.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Милостив работникХахахаха, наистина си милостив към "бедните" хотелиери, влизаш им в положението :))
71
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв бизнес бе, с тези африкански заплати??Я си ... знаете какво
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелите и ресторантите трябва да се закрият защото се заразяват и държавата не може да им плаща лечението после. Липсват реформи и закони за дистанционнната работа. Явно "бизнеса" и лоби парламента не желаят дистанционна работа.
69
2
 
19
 
! Отговори
Донев преди 2 години
Има беззаконие и мизерия в България. Скоро всички читави ще мигрират на запад, а не на изток.
68
1
 
10
 
! Отговори
хотелиерчо преди 2 години
При заплата 5К лева на седмица - готово.
67
0
 
31
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
За тези мижави заплати и африканци от Ангола няма да се хванат
66
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам тук редовните драскачи, които пищят за всичко в държавата, не щат да се хванат на работа: явно България е богата държава, щом има многжество, което може да си седи вкъщи вместо да работи и то по собствено желание.Те са най-яркото доказателство срещу тезите си!
65
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
обяви има но заплащане няма
64
5
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
КЪДЕ СА 50лв+ХАЙДЕ ВЕЧЕ СМЕНИХТЕ СИСТЕМАТА --СТАНИ ДА СЕДНА-- АААААА????
63
0
 
28
 
! Отговори
До "великия&quo преди 2 години
Хихихи! Късмет в търсенето! Ще ви трябва! :)Даже може и на църква да идете, да се помолите за чудо!
62
0
 
36
 
! Отговори
Милостив работник преди 2 години
Аз се хващам да работя за ниска заплата защото ми е жал за бизнеса, съжалявам ги просто как се мъчат, жал ми е просто за тях, за това се хващам на ниска заплата да им работя, от жал, защото ми е жал за тях, да изкарат някаква печалба от бизнес проеките да не гладуват.
61
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това добре. А колко търсят работници в производството и износа на продукция. Нали не си мислите че с търговия и ресторантьорство ще просъществува икономиката. Къде са заводите предприятията които създаваха работни места за милиони хора. Какво произвеждаме какво изнасяме. ***.итутки и бели роби за полетата на англия и германия ли. Помните ли ман..гала от драгаревци какво разправяше. За да дойдат инвеститори заплатите ви трябва да са ниски. Та тоя дарагалевец не само заплатите а и пенсиите ореза
60
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е дойде пандемия, че да се освестят малко тия. Ай да видим кой ще се хване да им бачка за 5-600 лв. Всичко си идва на мястото, кой крал - крал. Няма вече свърши. Искаш да работи хотелчето - плащаш си нормално. Ако не искаш да работи хотелчето и да минаваш по тънката лайсна - 155% търсене на персонал и седиш затворен. Самозабравиха се а трябва да знаят - с едната вземаш, с другата даваш. А те досега с двете само вземаха. Няма. Свърши.
59
0
 
40
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Аз си стоя в къщи и си почивам, докато бизнесът не започне да предлага адекватни условия, да дойде и да ми се обади, и тогава мога да му работя, иначе си стоя дома и си почивам, бизнеса нека страда без мен.
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самата дума бизнес,тегне на душата.Нужна е разбивка на производстврнимощности,със съответните професиизащитеност,условия.Туристическиятбранш,медицина,услуги,въобще ред,на кандидатстване,изисквания,но исъответното заплащане и кректност.Часова ставка,категирично заявена."Бизнеса" го оставете на речника.Инак унижения,грубост,неадекватност...Сачева,Сачева,нали работеше натрета степен,къде са работите,ти къде?
57
0
 
38
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Бизнеса да почне да предлага адекватни условия и тогава може и да му се получи.