"Гардиън": България спасява икономиката за сметка на човешките животи

Страната поставя икономиката пред поколението на най-уязвимите граждани
20 май 2021 16:38, Ния Христова
349
"Гардиън": България спасява икономиката за сметка на човешките животи
Снимка: БГНЕС
България е фокусирана върху защитата на икономиката, а не върху спасяването възрастните хора от COVID-19. В крайна сметка няма да постигне нито едното, нито другото. Това пише в своя статия в."Гардиън", озаглавена "Поставянето на икономиката над етиката е мрачна стратегия за ваксинация - България показва защо", пише БГНЕС.
 
"Април завинаги ще остане в паметта ми като месец на болезнена несправедливост: тогава си направих първата ваксина срещу Covid-19 във Великобритания, а неваксинираният ми баща почина от вируса в България" споделя Люба Касова, автор на "Липсващите перспективи на жените в Covid-19" и съосновател на международната консултантска компания за стратегия на аудиторията AKAS (Addy Kassova Audience Strategy)за изданието. 
 
"Аз съм здрава жена на средна възраст. Баща ми беше уязвим 85-годишен мъж с придружаващи заболявания. Имам купчина писма от NHS, които пристигнаха за баща ми от януари, с покана да направи ваксинацията в Лондон, града, за който той замина, напускайки родната си България преди шест месеца. С тъга и безпокойство се чудя защо България не защити баща ми в напреднала възраст, докато NHS на Обединеното кралство положи всички усилия да го направи. Защо аз съм била защитена на средната си възраст, докато около 90% от българите над 80 години не са?"
 
България е малка страна и рядко се отразява от световните новини. Смъртни случаи в страната, свързани с Covid-19, са една малка дюна в пустинята на погубените по цял свят животи. Но предоставя ценен казус, предупреждение за това защо икономическата, а не етичната политика на ваксинация е вредна за всяка икономика, пише „Гардиън“.
 
България е на четвърто място от седемте държави с най-висок кумулативен процент на смъртност в света. В същото време на 4 май здравният министър Костадин Ангелов излезе с гордото твърдение, че "третата вълна на Covid-19 преминава почти незабелязано в България", твърдейки: "Нашите медици се справиха".
 
България е една от малкото страни в ЕС, за които Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията не публикува данни за смъртността от Covid, свързани с възрастта. В България просто не се прилага "възрастов мониторинг" или може би никакъв за демографски данни.
 
Димитрина Петрова е български експерт по равенство в здравеопазването. Нейните изследвания показват, че българският план за ваксинация, чиято основна цел е да ограничи разпространението на Covid, а не да спасява животи, е изключително несправедлив спрямо възрастните. Според нея в него има неясни цели, но дава приоритет на икономически активното, по-малко уязвимо по-младо население пред икономически неактивното, по-уязвимо по-възрастно население. В България хората над 65 години са в четвъртата група в приоритетните списъци за ваксинация, отстъпвайки, казва Петрова, на "почти всички останали в обществото" - здравната работна сила, учителския персонал, всеки, който участва в "основни дейности в обществения живот". Тази седмица със закъснение правителството обяви, че хората над 60 години ще бъдат приоритетни за ваксинация.
 
"Гардиън" представя за Великобритания картина, която е съвсем различна. Приоритетните групи там са ясно обособени. На първо място целта е да се намали смъртността от Covid и едва след това да се ограничи разпространението му. Първите пет групи, на които се предлагат ваксинации в Англия (с подобен модел в другите британски държави), обхващаха всички над 65 години, като се започва от най-уязвимите. 
 
Петрова прави заключение, че българският план за ваксинация "придава по-голяма стойност на държавния апарат и икономиката, отколкото на живота и здравето на хората" и по този начин "създава неравенство, като не дава приоритет на тези, които най-много се нуждаят от ваксини, а на тези, които вече се възползват от повече мощ и ресурси".
 
"През седмицата на смъртта на баща ми България имаше втората най-лоша смъртност, свързана с Covid в ЕС, докато Великобритания имаше четвъртата най-ниска смъртност в Европа. На 8 април (денят, в който почина), 7% от хората над 80-те години са получили поне една ваксина, в сравнение с около 97% в Англия за същата възрастова група. Месец по-късно цифрата в България беше само 10%. Между февруари и април тази година смъртността за 70- до 89-годишните е била 124,5 на 100 000 в Англия в сравнение с 421,4 на 100 000 в България.", обяснява Касова. "Поколението на възрастните хора в България е жертвано заради икономиката".
 
Ситуацията става все по-лоша, след като правителството омаловажи третата вълна на пандемията, неговата неуспешна ваксинационна кампания и от медиите, които са обвинени, че "не дават достатъчно яснота и разбиране" и не успяват да държат правителството под отговорност.
 
"Животът на баща ми е един от хилядите погубени в България. Той беше на 85, мъж с достатъчно жизненост, който трябваше да има повече време. Смъртта му обаче беше предотвратима. Но политиката на правителството се свеждаше до това, че той вече не е от икономическа стойност за обществото, така че животът му не си струва да бъде спасен", твърди Касова.
 
Подход, който разчита на ограничаване на Covid, а не на спасяване на животи, в крайна сметка се оказва лош за икономиката. Като не защитава най-уязвимите, системата на здравеопазване е застрашена, пандемията се удължава и икономиката буксува още повече. Великобритания, където политиките също застрашиха възрастните хора през първата вълна, коригира своя подход с програма за ваксинация, ориентирана към опазването на животи.
 
"Дали степента, в която правителствата оценяват човешкия живот, е мярка за това колко добре е подготвена една държава за справяне с големи кризи?", пита Касова и заключава: "Склонна съм да мисля, че е така".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
5
 
17
 
! Отговори
Газдов преди 2 години
Ей такива кози като тази пръскат просто и простите популисти това чакат. Баща и е умрял на 85, не защото не е ваксиниран против дадена болест, стига с тия глупости. Дядо оня ден почина на 88, предполагаме не от Ковид, а защото беше много възрастен и имаше проблеми от тази напреднала възраст, изкарват че хората са живеели до 100 преди няколко години, всички хора на преклонна възраст са по застрашени да умрат, рано или късно трябва да умрат. Васкината не е магия, не ти връща 20 години.
217
5
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Само глупости пишат. В България всеки желаещ може да се ваксинира. Такива сриват имиджа на страната ни. И аз живея в чужбина, но никога не съм говорила нищо лошо за страната си. Не че не съм била провокирана много пъти. България е моята Родина и винаги така ще бъде. Има две свети неща в живота - Майката и Родината
216
4
 
25
 
! Отговори
!: преди 2 години
България през 1938 е била в състояние и е размазала целия Балкански полуостров след две национални катастрофи и тежки репарации....След 1945 идва на власт една прослойка, която превръща България в Задунайска губерния. И до момента сме такава. Икономиката на Царство България се нарича Швейцария на Балканите. След червения преврат България върви само надолу....след падането на СССР следва и икономическия срив при нас. Дали е Костов, Доган, Бойко, Нинова... все тая....след 1945 България е в упадък
215
8
 
20
 
! Отговори
Великобритания преди 2 години
Великобритания вече не е в ЕС. Така че госпожата да си гледа Англия и да не дебне какво става тук. Взела е решение, преселила се е, ако беше завела и баща си със себе си, тази полюция в Гардиън нямаше да я има. Но понеже го е зарязала и човекът е починал, сега рони крокодилски сълзи. Ние може да не сме поданици на нейно величество, госпожо, но не ядем доматите с колците. Вината за *** на баща ви си е ваша и вие си го знаете! Пийте си следобедния английски чай и не се занимавайте с нас!
214
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България по официални данни от Ковид-19 умряха 2,5 човека на 1000 души население, а реално са някъде около 7-8 човека на 1000 души население, колкото беше общата смъртност през 1980 година, а някои още не го проумяват и се опитват да разделят хората според това дали са в България или в чужбина. Тази огромна смъртност в България е резултат на некадърността на правителството на Бойко Борисов. Поне можеха да ваксинират на първо място най-възрастните.
213
6
 
11
 
! Отговори
!: преди 2 години
И ще го кажа с ръка на сърцето...в България две групи масово не спазват и не спазваха елементарни мерки на сигурност. Пенсионери и пикльовци....Парковете са пълни и в момента с баби и дядовци по пет на пейка....е, дай аз да стоя с маската цял живот....В момента в България който не е поискал не се е ваксинирал....Колко да ги чака още, прекарал съм вируса преди над шест месеца...и още чакам да се ваксинират възрастните. Те обаче нямат желание....както и даскалите ги чакахме.
212
9
 
21
 
! Отговори
адет преди 2 години
Очернянето на Родината е едно от най-отвратителните черти на емигриралите. Когато плюете по България, вашето положение не става автоматично по-добро! Стойте си където сте, и толкова, никой и не се сеща за вас. Но да товариш България с личната си трагедия и да виниш за това българската държава, това вече е падение. Вие сте днешният Стефчов, госпожо, онзи, предателят от Под игото на Вазов!
211
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 219 човешкото падение е на наглите чалгясали българи свински некадърници връзкари! затова тая държава е обречена и нормалните хора я напускат, защото не искат да ви гледат наглите свински връзкарски физиономии некадърници!
210
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заглавието може да е писмо към чалгясалите диваци
209
4
 
19
 
! Отговори
!: преди 2 години
И да даваш пример с Великобритания или Швеция във връзка с корона кризата е нагло. Точно там дадоха най-големите жертви в старчески домове, заедно с Фламандия. Направо отписваха възрастните хора. А защо и как ваксината на Астра Дебела не достигна до нашата държава питайте Оксфорд и Даунинг Стрийт. Може и бащата на авторката да не е дочакал ....Англичаните са може би най-големите престъпници в световната история....специално за българите са огромен враг.
208
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гардиън добре е уцелил ваксата.Това обаче ,е нужно да бъде официалнос копие до Тиквин и до Еврокомисията.Това е десетгодишна хеалебственасимфония,която ни карат насила,даслушаме.И КОЙ ще ни чуе.Ние сме със забит колец в душите.Мърдай ако можеш.Душевадци сър.
207
5
 
11
 
! Отговори
!: преди 2 години
От първите десет реда разбрах едно.....бащата на авторката е починал все пак.....как някой го е спасил не е ясно ...статия стил Дойче Веле.....аз пък знам стотици англичани обречени на смърт в ЮК с мизерна пенсия, които живеят много добре у нас...Т
206
6
 
19
 
! Отговори
родители преди 2 години
Оставяте тук престарелите си родители сам-самички и хуквате на някъде си. И ревете за участта им пред Гардиън, колко е виновна България! Аз съм в състояние на потрес! Човешкото падение няма граници, като лудостта е - безгранично!
205
5
 
20
 
! Отговори
удивително преди 2 години
Хайде сега, живея в Англия, но баща ми почина в България и България е виновна за смъртта на баща ми! Бог да го прости човекът, мир на праха му! Но не държавата е виновна - грижата към възрастните тук беше видима и подчертана! А вие къде бяхте по това време, та не бяхте до баща си в страданието му? Но пред Гардиън плюете безобразно родината си? Унизително поведение, отвратително!
204
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко лесно и удобно - да се сравняват постиженията на Великобритания (развита страна) с България (развиваща ще страна). По грозното е кой го прави - няква *** която вини БГ че баща и умрял докато тя не си била в държавата за да прави пари!!! Що за наглост... стотици лекари умряха за да се грижат за болните на гурбетчиите които не внасят един лев в бюджета и сега са недоволни от безплатния обяд... като си в англия get this - you get what you paid for!
203
5
 
13
 
! Отговори
много важно преди 2 години
Много важно къде живее госпожата, и на Марс да се пресели, си остава непочтен човек /друга дума имах, но ще ме изтрият/. Списъци на починалите хора, както и кратка справка за придружаващите заболявания бяха изричани на глас по националните телевизии, както и публикувани, та всеки да ги види! Как не ви е срам да лъжете безобразно! Болниците и лекарите работеха денонощно, до припадък! Но нали всеки, който се е изнесъл от България, счита за свой дълг да очерня страната си. И сега по-щастлива сте?
202
4
 
15
 
! Отговори
Иван преди 2 години
По принцип не е много идейно да плюеш по собствената си държава. Факт е, че здравеопазването в България е критично, но има много фактори, които играят роля при пандемията. Никога не съм бил в Англия и не мога да твърдя нищо за тях, но е факт, че са поробили половината земно кълбо ... От другата страна сме ние, бедни, озлобени, невярващи на никой, това си е факт. Пандемията (както всичко друго) ни свари неподготвени. С времето се учим.
201
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всеки здравомислещ човек е ясно, че мутрите не се справиха с епидемията, вкл. и с реда на ваксиниране. Просто Гардиан сега казва, че царят е гол. Всичко написано в Гардиан за България си е вярно.
200
1
 
28
 
! Отговори
да ви отговоря преди 2 години
Госпожо, чета какви ги говорите пред Гардиън и не мога да повярвам на очите си. Опашати лъжи!!! В България имаше и има ваксини, преди по-малко, сега повече. Никога не е имало забрана или препятствие да се ваксинира, който пожелае. За възрастните хора имаше предвидено време кога да пазаруват, както и доставка на храна и лекарства по домовете и т. н. Това че ВИЕ сте оставили баща си тук и се намирате еди къде си не сваля отговорността от вас. И, моля, не я прехвърляйте на държавата! Грозно е!
199
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото никой не плаща данъци в БГ - включително мрънкащата от статията. Затова. Харизаха си старците тук и отидоха на гурбет - много са велики! Вземети си и родителите щото няма кой да им плаща болниците тук.