Резервации, сертификати, застраховки - как да планираме почивката в чужбина

Засилване на жалбите срещу туроператори очакват от „Активни потребители“
23 май 2021 13:29, Елка Василева
48
Резервации, сертификати, застраховки - как да планираме почивката в чужбина
Снимка: архив, БГНЕС

Засилване на жалбите срещу туроператорите заради пропаднали екскурзии в чужбина очакват от Асоциация „Активни потребители“. Пред БНР председателят ѝ Богомил Николов припомни, че в средата на май изтече срокът, в който компаниите могат да задържат парите на клиентите за неосъществени пътувания.

Николов посъветва, ако планираме пътуване зад граница, независимо дали го организираме индивидуално или чрез фирма, да следим непрекъснато променящата се обстановка.

Още по темата

Ако решим да пътуваме зад граница, задължително трябва да следим сайта на Министерството на външните работи за промени в конкретната държава и за режима за прибиране в България от нея, съветва Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Сертификатът, че сме ваксинирани в България, отваря много врати, но не всички. „Редица държави признават тези сертификати след определен срок, ако да кажем днес получим сертификата, тръгнем да пътуваме, може да се окаже, че той ще бъде признат в дадена държава две седмици след неговото издаване. Освен това все още има държави, които не признават сертификатите. В Белгия към днешна дата не може да пътувате свободно със сертификат, а в Гърция от 14 май може“, каза експертът.

Много държави все още изискват и предварителна регистрация, припомни Николов и посъветва да избираме гъвкави схеми за пътуване. „Трябва много внимателно да избираме вида билет, с който пътуваме, тъй като наистина някои еврокомпании предлагат много гъвкави условия, докато други не го правят. Също така при резервациите за настаняване важи същия принцип – някои резервации може да бъдат с невъзвръщаема стойност и фактически ние трябва внимателно да четем – да не се изкушаваме от по-ниската цена, защото обикновено оферти за настаняване, когато са на много атрактивна цена, са такива, именно защото няма възможност за смяна на датата“, каза Николов.

Внимателно трябва да се запознаем и със застрахователните продукти, които купуваме за престоя си в чужбина, защото може да се окаже, че евентуално заразяване с COVID-19 или карантина в чужбина не е покрит риск, предупреди още Николов.

Той очаква да се увеличи броят на жалбите към туроператорите. „Започват да изтичат отсрочките с т.нар. ваучери за неосъществените пътувания още от миналата година насам и ние силно се надяваме, че туроператорите са предвидили тази ситуация и ще могат да се справят с нея. Но предстои да видим, очаквам в близките 1-2 месеца да стане ясно дали те са се справили с тази задача или ще започнат масови спорове с потребителите“, каза Николов.

 


48
Още от Общество
148 новозаразени за денонощие, във Варна са повече от София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия сертификатчета много бе! Не стават и за тоалетна хартия!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
75 лева за бърз тест на летище София. И ако това не е пладнешки обир, здраве му кажи.
11
16
 
5
 
! Отговори
Доктора преди 4 седмици
Аз съм в Гърция,с ваксинационните сертификати,не са ни бъркали в носа,пожелаха ни приятен престой.Нещата са си на мястото-интелигентните хора,които имат ваксини,не ги закачат,на простите им бъркат в носа или пък ходят на слънчака да ядат ужасна храна и да ги обслужват тийнейджъри,на които не им се работи,а искат само да свърши работния ден,за да се надрусат и да идат на чалга
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До xУмно :)) Като си на Слънчака нема да те закачат :)))
9
5
 
9
 
! Отговори
x преди 4 седмици
Аз съм на Слънчев бряг тази година, а вие отивайте да ви бъркат в носа на границата, като ви е толкова акъла.
8
0
 
6
 
! Отговори
вирусолог преди 4 седмици
Трябват ви пари. Друто не ви трябва. Ама как само ви клатят със куровиди и други такива шитове не е истина.
7
2
 
7
 
! Отговори
Моят сертификат преди 4 седмици
Признава само естествено излекували се и безсимтомни. Другите с евросертификата и да си избършат с него онази работа
6
2
 
5
 
! Отговори
Ник преди 4 седмици
тестовете са изсмукани от пръстите на някой недо"учен" и пълни с неща, на които не им е мястото в носа гърлото или задни ка ти. защо трябва да ти бъркат по дупките, като можеш да им се изхрачиш или да им пуснеш кръв за изследването без да те докосват?
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А тлъстия с чекмеджетата кво вика?
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аман от глупости, да отварят всичко, тестове може бързи само на границата или без тях. Здрави хора сме, да пътуваме. Тъкмо и бизнеса да се отвори. Затварянето трябваше да е в началото... Ковид е навсякъде вече...
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за почивка пишете.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Имало даже жалби, а си мислех че всичко е само нагоре :)))
1
2
 
21
 
! Отговори
Момо преди 4 седмици
Как така в Румъния може да влизаме без тестове и сертификати, а българите не могат да се приберат в родината си свободно?