Кимчи, ваканцувам – 9000 нови думи навлезли в българския език

Около 5000 от тях пък са възникнали през новото хилядолетие
103
Кимчи, ваканцувам – 9000 нови думи навлезли в българския език
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 9000 нови думи и съчетания са навлезли в речта ни от последното десетилетие на 20-и век насам. Около 5000 от тях пък са възникнали през новото хилядолетие, заяви пред „Монитор“ проф. Диана Благоева-Стефанова от Института за български език към БАН.

Тя взема предвид данните от публикуваните до този момент три речника на новите думи - издания от 2001, 2010 и 2021 г.

„Този брой е относителен, защото речниците регистрират само част от събрания нов лексикален материал. Новата лексика е много динамично и неустойчиво явление, далеч не всички нововъзникнали думи и изрази показват тенденции да се установят по-трайно в езика, затова при изготвянето на подобен тип лексикографски справочници винаги се прави подбор“, посочи още проф. Благоева-Стефанова. Тя подчерта, че в случая говорим за  специален жанр лексикографски справочници– речниците на новите думи, а не за общите тълковни речници.

„Тълковният речник включва утвърдена и общоупотребима лексика, а речникът на новите думи, както личи от названието му, съдържа информация за значението и употребата само на най-актуалните лексикални попълнения“, каза още ръководителят на Секцията за българска лексикология и лексикография към института.

За да попадне една дума в речник от такъв тип речник, трябва да отговаря на няколко критерия. Първият е хронологичната новост. Думата трябва да е възникнала в конкретен период, като за изданието на речника от 2021-ва трябва да е от последните 20 години. "За да установим това, използваме големи масиви от дигитализирани текстове и проверяваме дали се срещат употреби на съответната дума в по-ранни периоди. Ако такива употреби липсват, има вероятност думата да е неологизъм“, обясни проф. Благоева-Стефанова.

Друг критерий е думата да означава нещо, което досега не е било познато за нас и не е съществувало в нашия бит. Например някои думи от екзотични езици като „кимчи“ (продукт от традиционната корейска кухня) или „амигуруми“ (вид японско изкуство) означават явления, които са традиционни и отдавна съществуващи в съответното общество, но са нови за нашето общество и българския език. Затова и тези названия са неологизми.

При подбора на думите за речника се взема предвид и тяхната перспективност - дали има тенденции да се утвърдят.

„Такива тенденции показват думите, които са образувани според словообразувателните закони на езика. Малка е вероятността образувания, които противоречат на езиковите норми, какъвто е например нашумелият преди известно време глагол „ваканцувам“, да станат общоупотребими“, уточни експертът.

Преди дадена дума от чужд език да влезе в речника, се прави проверка дали след себе си не води до появата на други. „Преценява се също дали думите, които са заети от други езици, са адаптирани към българската граматична система, дали проявяват словообразувателна активност“, каза проф. Благоева-Стефанова. Тя даде за пример и заемката „инфлуенсър“, около която вече се е оформило словообразувателно поле, в което влизат производни като „инфлуенсърка“, „инфлуенсърство“, „инфлуенсърски“, дори „инфлуенсърче“. "Ако явлението продължи да бъде актуално за нашето общество, то тази дума вероятно ще остане, освен ако не бъде заместена с българско съответствие", допълни ръководителят на Секцията за българска лексикология и лексикография към института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Дянков преди 2 години
проф. Диана Благоева-Стефанова от Института за български език към БАНако знаеш каква 62 номер мотика съм ти приготвили 62 декара картофи
50
1
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
За да не се бъркат неграмотниците, нека мн.ч. на думи, завършващи на "й" или "я" също да завършват на "й" - пример- промоция-промоций, полицай-полицай и т.н. :) :) :)
49
2
 
8
 
! Отговори
учен от БАН преди 2 години
Трябва да се създаде институт към БАН, да му се отпусне баре едно 100 милиона бюджет като за начало, за да измислят българска дума за "инфлуенсър".Така ги виждам аз нещата.Няма да стане по друг начин.Наука си трябва ей.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Договорирам" вместо договарям. Ужас!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинНе съм и подозирал, че чорап не е българска дума.
46
0
 
1
 
! Отговори
Между другото преди 2 години
Мойта нова дума е "журни"нещо като *** но със широко разтворени бузки!
45
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: Р. (номер 51)И аз така! Направо ми прочете мислите, аз току що писах по същия въпрос, за турцизмите и след това прочетох твоя коментар. Винаги ми е било много интересно как ще осъществи идеята си Волен Сидеров да изтрие турцизмите от българския език? Каква дума например ще измислим за кибрит? Не, не става "драснипалниклечица".Ами чорап? Може би "крачевица" (по аналогия с ръкавица)?
44
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 54Ами то си пише, не прочете ли всичко написано по темата горе? Още не е измислена такава дума. Ако ти я измислиш, може и да те наградят нещо. Аз за друго си мисля: Понеже ми дойде до гуша от т.нар. "патриоти" и "националисти", дето сега ще се обединяват на изборите, как ще се осъществи идеята на Волен Сидеров да "изчегърта" всички турцизми от българския език? Много, много интересен въпрос!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та не разбрахме как е българското съответствие на "инфлуенсър".Кажете го, та да се посмеем.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нормално е.Отворен Свят, културен обмен.Светът се развива, трябва да се развива и езикът който го описва.Българският език от времето на Вазов, не е достатъчен да опише съвременния Свят.
41
2
 
6
 
! Отговори
P. преди 2 години
До ВанкатаАз обожавам турцизмите, защото това са един вид архаизми и доказателство колко е устойчива нацията ни. До 10 годишна възраст ме гледаше дядо ми, който беше загубил зрението си след операция от катаракт. Това е причината да обичам турцизмите наречени архаизми. Който иска, ще ме разбере.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дупедавистан сме за това е така.
39
2
 
13
 
! Отговори
да бе преди 2 години
До SSТц.Гей е едно, пед-р-ст е съвсем друго.С по-малко от милион годишен доход, какъв гей си? Ти си обикновен пед-р-ст.Има разлика нали?
38
4
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Най-често използваната френска дума в българския език е "протеже", а не "мерси"!
37
1
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
До ВсезнайкоНе са десетки, а хиляди са турцизмите, за които нямаме аналог. В езика ни са над 15 000, като 3500 се използват почти непрекъснато в разговорния език. В турския език също има много български думи.
36
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Друга чужда дума насилствено наложена в бълг език е гей ! Всъщност в разговорният език винаги се е казвало пед-р-ст. И това е точната дума.Защото човек не казва добре подбран работен екип който повдига силикатна маса ,а сговорна дружина планина повдига.
35
7
 
9
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Думата "преценям" постепенно замества "преценявам".
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре , че кога мина новото хилядолетие без да усетя , та преброихте 5-те хил.думи ?! Ам,че по 5 думи на година даже е малко ,ние сме къде-къде по-модерни ! Всъщност ,новите думи в речника ни ги има благодарение на ненаядени и ненализали се списвачи на текстови произведения ,водени от u3вратената мания за "оригиналност"! Което всъщност показва нищо друго , освен ограничен умствен багаж , комбиниран с лакомия ...
33
1
 
9
 
! Отговори
Всезнайко преди 2 години
До АнонименА как да наричаме на български думи като памук, чанта и десетки други за които нямаме български аналози?
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПЕРНИКЗащо си мислиш, че някъде се използват турцизми в България от българите? Няма такова нещо, поне в моя град и съседните градове наоколо не се използват турцизми.