Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID

Управляваме кризата на късмет, смята Лъчезар Томов
27 май 2021 11:50, Елка Василева
141
Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID
Снимка: архив, БГНЕС

„Ние управляваме до голяма степен тази криза на късмет, поради което и в момента сме със затишие заради много преболедували, не заради много ваксинирани. Ние с цената на много преболедували и със смъртност, първа в Европа и трета в света на 100 000, постигнахме нашия велик успех.“ Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Още по темата

Ако броят на заразените не се увеличи и след абитуриентските балове, това ще е индикатор колко много хора са преболедували, заяви той.

„От епидемична гледна точка в момента имаме затишие, което се дължи на няколко фактора. Първият фактор е много големият брой преболедували. Официалната бройка спокойно можете да я умножите по 6, дори по 7, което прави 2 500 000. Също така имате 600 000 души с две дози. Трябва да се отчита, че официалното преброяване на населението не показва реалния брой живеещи хора у нас. Което дава доста добро съотношение преболедували и ваксинирани към общ брой,“ каза математикът.

Според Томов заради ниската гъстота на населението и по-слабия трафик в определени региони у нас в сравнение с Германия или Англия например при едни и същи мерки се получават различни резултати.

Ако няма навлизане на нови варианти на коронавируса у нас, можем да сме спокойни през цялото лято до септември, смята Лъчезар Томов.

„При нас имаме 60% нежелаещи да си сложат ваксина, което е най-големият процент в Европа. В Румъния са само 30%“, допълни математикът.

Според Томов по подобие на Швеция трябва да се забранят големи събирания както на открито, така и на закрито. „При капацитет 20-30% в заведенията няма да има разпространение там.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До do 65Защо така нагло лъжеш???Колко ти плащат???Моите дъщери до пандемията пътуваха къде ли не на екскурзии от училище и такива "ваксинационни" паспорти никога не са им искали!!!
103
3
 
3
 
! Отговори
Плевен преди 2 години
С ръка на сърцето казвам че не познавам човек който не го преболедува или не се ваксинира. Като казвам преболедували имам предвид хора които доказано са били с коронавирус -тествани с бърз тест преди да вържат тези тестове към системата на РЗИ или с тестове за антитела след преболедуване. Впрочем единици си правиха ПСР след появата на симптомите, включително и моя милост. Никой не иска сам да влиза в устата на лъва и да стои затворен в къщи за тоя дето духа ;)
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В затишие е цяла Европа, както и миналата година по това време, поради настъпването на лятото.
101
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинският брой на прекаралите вируси са в пъти повече от официалната бройка. Това обяснява по-голямата бройка починали на 100 души в ставнение с другите страни: близо 18 000 (официално) и 41000 (неофициално, според worldometers). Каквато и да е причината, някой трябва да отговаря, включително съдебно.
100
3
 
7
 
! Отговори
до Ваксърите преди 2 години
Понеже продължават да се подиграват с вас властимащите в света, ще ви обясня нещо. Думата конспирация означава таен заговор, а не лъжа, неистина и т.н. Ако примерно аз се бях уговорил с ББ преди 6 месеца да направя проекта Х, за да открадна едни пари, това също щеше да е конспирация, но щеше да е вярно, че се е случило. Когато някой ви каже за нещо "това е конспирация", без да добави някакви пояснения, той не ви казва "това не е вярно", а "това е таен заговор" т.е. дори не отрича, че е вярно...
99
6
 
8
 
! Отговори
Idealist преди 2 години
Повече хора преболедуваха неофициално, защото им беше скъпо да се изследват. Купиха си портативни оксиметри, осланяха се на домашните и познати лекари. четяха в интернет и постъпваха в болниците когато Кис. сатурация им паднеше под 90%. Добре, че не се хванаха на масовото ваксиниране, което се препоръчваше от НОЩ, защото щеше да има много усложнение при вече боледувалите. Не ни занимавайте с антителата, те винаги спадат след няколко месеца. Важен е клетъчния имунитет. Предложете не РНК вксини!
98
7
 
8
 
! Отговори
до НОЩ преди 2 години
ти пък голем имунолог се извъди, ми пък оказва се че имунитета не спада драстично, китайците от Ухан вече няколко пъти го заявиха. Айде стига черногледство. На всяко гърне мирудия. Математиците много точно си предвидиха нещата, защито имат голяма база информация , ако ти не разбираш математическите модели по които се прогнозира то си е твой проблем ,но че не разбираш не значи че трябва да плюеш и отричаш. Найс , А?
97
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист 108https://worlddata.info/average-age.php - Медианната възраст у нас не се рзличава особено от тази в доста държави в Европа, с които можем да се сравняваме, а по-ниската продължителност на живота води до това, че хората в напреднала възраст като процент от населението са по-малко от тези в тях и всъщност подобно директно сравнение подценява бройката на прекаралите ковид.
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математици управляват пандемия!
95
9
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 95 **** Не е така. Основното за огромната смъртност в България е застарялото население, което няма аналог по света, т.е. световен опит няма. При Ковид-19 характерното е, че колкото по-възрастен е човека, толкова е по-вероятно да умре, ако се зарази, т.е. пак опираме до това, че няма други държави, на чиито опит да се базираме. Затова тези умножавания на официалния брой заразени по 5, 10, 100 или 1000, нямат никакво основание. Когато заразените станат милион и половина, по 7 ли ще умножаваме?
94
3
 
0
 
! Отговори
www преди 2 години
До Анонимен 100+++
93
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 104"А с грипа какво стана бе Лъчезаре, къде изчезна?"КOВИД-тeрминaтoр! И e тeрминирaл oкoлo 200-250 вируca: грипнитe и пaрaгрипнитe вируcи, рecпирaтoрнo-cинцитиaлният вируc, мeтaпнeвмoвируcът, aдeнo-, ринo-, кoрoнa- и бoкaвируcитe! Вcичкитe тия прeдизвиквaт OВИ и OРЗ! Прeз лятoтo на 2020г. КOВИД-a тeрминирa и хeпaтит A! Нaпрaвo чудo!
92
4
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До до да,да аме не"Заради този вирус се срина цялата позната световна система, каквато я познаваме. Е, как я смятате, че няма да има никакви последствия?"Вируса се използва за насаждане на страх и налагане контрол на населението! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни.В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират! Именно тези излишните трябва да се контролират и редуцират по някакъв начин! Надявам се, но не вярвам да разбереш!
91
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с грипа какво стана бе Лъчезаре, къде изчезна? 2 милион и половина преболедували, ама друг път. Махнаха НОЩ и случаите спаднаха десет пъти. Сами си правете изводите какво и защо.
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им се вярва, че свърши.Квото беше, беше.Кой се облажил, се облажил.
89
2
 
22
 
! Отговори
Ай сектир преди 2 години
В затишие сме заради многото преболедували COVIDИ след затишието какво се очаква, след като са налице много преболедували?Нали за това се борим - стаден имунитет???Този паника ли насажда?
88
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът се изследва и лекува от лекари, но за епидемията единствено математиците могат да прогнозират. Всъщност, както и за всички процеси на взаимодействие на елементите в затворени и отворени системи и поведението на системите като цяло.Това по повод многото коментари "да си гледал математиката" - ако за вас тя е плюс, минус и случайно квадратен корен, проблема си е ваш.
87
3
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Че те останаха ли здрави...
86
4
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До ПроСоТоКОВИД-сертификатите са част от системата за контрол на населението и налагане на "новото нормално"! КОВИД-а им дава възможност за временно отлагане на голямото сриване! Печатниците за пари/виртуални и на хартия/ вече пердашат в режим 7/24!Периодично се правят такива кризи, но това което очаквам към 2024-25г ще е много ПО от това през 2008-9г.! Големите не искат световна война защото поразиите ще са такива, че следващата война ако е между човеци ще е с тояги и камъни!
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено се тества един в семейство, другите се водят веднага контактни и ако не направят симптоми като за болница, може и да не се тестват.Ето ти веднага увеличение с 3-4 пъти, само от платените тестове и простотията на системата.