Докато в България има валутен борд, не може да има гръцки сценарий

Коментар по темата на експертите Стоян Панчев и Михаил Кръстев
1 юни 2021 10:55, Анисия Иванова
106

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Колко тежко е финансовото състояние, в което се намира страната, как ще се справим с предстоящата криза, трябва ли ни спешна актуализация на бюджета?

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза за "България сутрин" Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.
          
По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
3
 
! Отговори
Може преди 2 години
Може, може, ако *** управляват
27
4
 
3
 
! Отговори
До анонимен 1. преди 2 години
Само дано не се налага да търсят пак съвети от Драгалевци....един отколешен премиер е там някъде,мисля!
26
16
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
Нормалната практика е всички несъществени разходи да се замразят, докато излезем от кризата. Ама нали Борисов трябваше да си направи предизборната кампания с нашите пари. И да обяснява как се строят магистрали в кризата.
25
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валутния борд означава финансова зависимост и несамостоятелност. БНБ не е подчинена на държавата, а е независима от нея. Докато не излезем от борда, никакъв икономически подем не може да има, дори и да имаме възможност за това. Това е временно средство, а не с десетилетия да сме с вързани ръце.
24
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я как лъжат мушмороците, България е във валутен борд, НО МОЖЕ да фалираи това се е случвало с други страни във валутен борд. Ако Руският Резидент продължи да управлява ЕДНОЛИЧНО и не се състави правителство след тези избори,това е много вероятно, а може би и целта?Тогава няма да има никаква евро зона и евро в БГ, дори Македония ще е по-напред.
23
11
 
19
 
! Отговори
Професор от БАН преди 2 години
Новото правителство опоска хазната.Имаше 7,4 млрд лева преди месец. Вече са 2. Честито на лумпенизираните протестъри.
22
4
 
9
 
! Отговори
гръцки митничари преди 2 години
Разбира се, че е невъзможно - няма сценарий , по който да ви опростят ТОЧНО на В А С толко' стотин милиарда ,колко на нас......
21
12
 
11
 
! Отговори
Финету преди 2 години
Не може Герб да са ни оставили без пари. Я проверете в чекмеджетата в спалнята и в багажника на Жипката.
20
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време България беше под Османско робство, а сега е под Валутен борд.
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е възможно военен да разбира от бизнес. Първо защото това не е професия да му търсят продукта или услугата. Второ от военен пари , е като от поп сълзи.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорко се "притеснил" за пенсионната система - тоя се е курдисал там не за "два месеца", както твърдят оптимистите, а да ни изчака да се пенсионираме!
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как теглад заем , като ББР даде само на 8 фирми 1 милярд.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега плана за усвояване кой ще го открадне ? И що му викат план за спасяване ? Щото всички ще го връщаме ама кой ще го усвои ? Колко мастити милионери ще спасяваме да не загубят хотели за стотици милиони с наще пари ??? И като се спасява един не се ли унищожава коректния чрез нелоялна конкуренция ? Само питам де . Не че еврогейския е по комунистически от комунизма и отрича свободния пазар :)))
15
11
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Военната xyнта фалира България!!!
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комуниста обича парите , но държавата да му ги подари.
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за хората които живеят на територията наречена България... Никога няма да могат да си позволят да махнат найлоните от чисто нова кола, никога няма да ги допуснат да се развият и да си направят магазин Булдул в Германия, и еврото да идва насам от техните пари..и така не споменавам въобще заплатите на територията които са смешни спрямо останалият свят. За стандарт на "живот" въобще няма смисъл да се споменава!
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, африканци! С комунисти отидете направо на африкански сценарий?
11
16
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ=СОЦА преди 2 години
До ТАКА Е РАДЕВ....А ние от ГЕРБ , имаме ''тактика'' , когато свършат парите ТЕГЛИМ ЗАЕМИ , ВЕЧЕ СА 37 МИЛИАРДА ...ДА ВИ Е ЧЕСТИТО !
10
7
 
14
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
До Виготура....Няма държава , тя отдавна е продадена , ...И ВСИЧКО ДРУГО ОТПАДА .Всеки който дойде на власт започва да се оплаква от предишните управници , след това започва ИЗКУСТВЕНО ДА ПОВТАРЯ , ЧЕ ИМАМЕ ИКОНОМИЧЕСКИ РЪСТ , ЗА ДА ВНУШИ НА НАРОДА ЧЕ ДЪРЖАВАТА ''ТРЪГВА НАГОРЕ'' !За каква икономика се говори след като ВНОСЪТ НА СТОКИ В БЪЛГАРИЯ Е ОГРОМНИТЕ ---93 %ДЕВЕТДЕСЕТ И ТРИ П-Р-О-Ц-Е-Н-Т-А...
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко,ко каза ко?Я върнете Бойко да видите дали има невъзможни неща в България!?