Докато в България има валутен борд, не може да има гръцки сценарий

Коментар по темата на експертите Стоян Панчев и Михаил Кръстев
1 юни 2021 10:55, Анисия Иванова
106

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Колко тежко е финансовото състояние, в което се намира страната, как ще се справим с предстоящата криза, трябва ли ни спешна актуализация на бюджета?

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза за "България сутрин" Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.
          
По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и кво му е на гръцкия сценарийй?1500 евра ср. заплата!Отличничката на СИВ Чехия още не може да ги стигне 30 години, за нас не говорим, ние даже се отдалечаваме...И там няма газпром, потоци, аецове, машиностроене, айти.. и прочее глупости, оп съветски гордости.
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До AZPА с валутния аборт демократите и фашистите обезлюдиха страната и провинцията. С евро огромен външен дълг с бананов туризам както Гърция фалира.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
във времена на криза, това че има 2 милиарда не е ли повече от добре, че не сме вземали дълг, заради кризата не е ли добре?...
59
2
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Според г-н Панчев пенсионната система е един от големите проблеми.Ами г-н Панчев във всеки град има стадион.Изкарайте пенсионерите на стадионите,разстреляйте ги и проблема ви ще се реши.И Борисов казваше,че държавата е бедна заради пенсионерите.
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хазната вика ехооооослед герб...
57
10
 
8
 
! Отговори
роден в софия преди 1 месец
Абе как години наред при герб всичко имаше и нещата вървяха напред, сега изведнъж всичко е провал, липси, разруха. Тия за какви ни вземат?
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До #54Какъв- никакъв, някой журналист трябва да напише някаква глупост, и това е. На тъпата статия, каквото и заглавие да сложиш, все тая- ние затъваме в блатото!
55
5
 
12
 
! Отговори
Дедовия преди 1 месец
Каква стана тя-преди 2-3 години, наличните пари бяха 5 милиарда, а сега са 2??? Къде изчезнаха така бързо 3 милиарда? Лелей, по- големи фокусници, от ГЕРБ няма! Какъв гръцки сценарий ом се привижда на тези, защо не кажат плюсовете на гърците и нашите погубени плюсове? За пример- нима аз дадох на чужди фирми да копаят и взимат златните ни залежи? Това е една малка част от престъпното управление в последните 30 год!
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какъв е гръцкия сценарий ?
53
0
 
13
 
! Отговори
Св преди 1 месец
От повече от три години слушам криза че идва, всичко се срива, с пандемията още по зле. Какво стана, стисках парите викам ще пазарувам като всички огладнеят, имоти, коли, кеш-а е цар. А то какво стана точно обратното - сега инфлацията ще изпапа кеш-а щото слушах "специалистите" преди. Дано и тези "специалисти" са толкова смотани като предишните и не се окажат прави.
52
8
 
10
 
! Отговори
AZP преди 1 месец
До АнонименОсвен да предизвикват национални катастрофи комунистите не могат нищо друго.Спомнете си трите национални фалита на държавата при Тодор Живков,Лукановите зими,Жан-Виденовата инфлация,Орешарски и тогава ще ни стане ясно по какъв път е поела държавата ни с президент като Радев и БСП.
51
2
 
5
 
! Отговори
справедливост преди 1 месец
България е точно между големите играчи - запада и РусКит. Трябва да се уточни със кого е , а не да шикалкави и хитрува постоянно и да се надява на благоволението на големите .
50
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С валутния аборт крайна бдност и обезлюдяване 33 г. и масова емиграция на младите. Без валутния аборт ще махнат лева за евро, златните се конфискуват от НАТО и ЕС и следва гърцки фалит. Най-добре е лева, махне се аборта и се забрани еврото както преди 1989 г.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хъката мъката, канят се да ни намаляват пенсиите. Трябва да останат повечко пари за крадене.
48
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше време, когато страшно се ядосвах,че "предадохме" суверенитета си на МВФ, но с времето се оказа, че "Борда" е единственото ни спасение от Мафията и Хиперинфлацията! Извода до който стигнах беше, че успешно упрвление в Бг се постига само със "Сопата"!
47
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно така е!То и затова тъмночервенокафявите олигарси натискат да свалят борда у нас!Искат да повторят 1996 с още по-големи печалби.
46
12
 
12
 
! Отговори
AZP преди 1 месец
Целта на Божков и съпътстващата го олигархия е да фалира държавата чрез фалита на поредната банка(ББР), като впоследствие предизвика нова хипер инфлация и кредитите им от по стотици милиона лева да се превърнат отново в "жълти стотинки".Тогава можем да кажем "сбогом на евро зоната" и на богатите държави и да приветстваме Путин, Радев и БСП с "добре дошли!"- управлявайте и крадете всичко, което може да се открадне и има някаква стойност.Българският народ е доверчив и ще ви прости. Народе????
45
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев и сие показват как се съсипва държавата
44
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, тея крадат по-яко и от Баце. Продължавайте да им ръкопляскате, докато ръкоизпляскате и проумеете, че са ви свалили и долните ***, а след обезгащяването - знаете какво следва. D:
43
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.Много меко го е казал Панчев - всъщност ни предстои поредната национална катастрофа !