Докато в България има валутен борд, не може да има гръцки сценарий

Коментар по темата на експертите Стоян Панчев и Михаил Кръстев
1 юни 2021 10:55, Анисия Иванова
106

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Колко тежко е финансовото състояние, в което се намира страната, как ще се справим с предстоящата криза, трябва ли ни спешна актуализация на бюджета?

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза за "България сутрин" Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.
          
По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
10
 
8
 
! Отговори
роден в софия преди 2 години
Абе как години наред при герб всичко имаше и нещата вървяха напред, сега изведнъж всичко е провал, липси, разруха. Тия за какви ни вземат?
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До #54Какъв- никакъв, някой журналист трябва да напише някаква глупост, и това е. На тъпата статия, каквото и заглавие да сложиш, все тая- ние затъваме в блатото!
46
5
 
12
 
! Отговори
Дедовия преди 2 години
Каква стана тя-преди 2-3 години, наличните пари бяха 5 милиарда, а сега са 2??? Къде изчезнаха така бързо 3 милиарда? Лелей, по- големи фокусници, от ГЕРБ няма! Какъв гръцки сценарий ом се привижда на тези, защо не кажат плюсовете на гърците и нашите погубени плюсове? За пример- нима аз дадох на чужди фирми да копаят и взимат златните ни залежи? Това е една малка част от престъпното управление в последните 30 год!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какъв е гръцкия сценарий ?
44
0
 
13
 
! Отговори
Св преди 2 години
От повече от три години слушам криза че идва, всичко се срива, с пандемията още по зле. Какво стана, стисках парите викам ще пазарувам като всички огладнеят, имоти, коли, кеш-а е цар. А то какво стана точно обратното - сега инфлацията ще изпапа кеш-а щото слушах "специалистите" преди. Дано и тези "специалисти" са толкова смотани като предишните и не се окажат прави.
43
8
 
10
 
! Отговори
AZP преди 2 години
До АнонименОсвен да предизвикват национални катастрофи комунистите не могат нищо друго.Спомнете си трите национални фалита на държавата при Тодор Живков,Лукановите зими,Жан-Виденовата инфлация,Орешарски и тогава ще ни стане ясно по какъв път е поела държавата ни с президент като Радев и БСП.
42
2
 
5
 
! Отговори
справедливост преди 2 години
България е точно между големите играчи - запада и РусКит. Трябва да се уточни със кого е , а не да шикалкави и хитрува постоянно и да се надява на благоволението на големите .
41
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С валутния аборт крайна бдност и обезлюдяване 33 г. и масова емиграция на младите. Без валутния аборт ще махнат лева за евро, златните се конфискуват от НАТО и ЕС и следва гърцки фалит. Най-добре е лева, махне се аборта и се забрани еврото както преди 1989 г.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хъката мъката, канят се да ни намаляват пенсиите. Трябва да останат повечко пари за крадене.
39
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше време, когато страшно се ядосвах,че "предадохме" суверенитета си на МВФ, но с времето се оказа, че "Борда" е единственото ни спасение от Мафията и Хиперинфлацията! Извода до който стигнах беше, че успешно упрвление в Бг се постига само със "Сопата"!
38
12
 
12
 
! Отговори
AZP преди 2 години
Целта на Божков и съпътстващата го олигархия е да фалира държавата чрез фалита на поредната банка(ББР), като впоследствие предизвика нова хипер инфлация и кредитите им от по стотици милиона лева да се превърнат отново в "жълти стотинки".Тогава можем да кажем "сбогом на евро зоната" и на богатите държави и да приветстваме Путин, Радев и БСП с "добре дошли!"- управлявайте и крадете всичко, което може да се открадне и има някаква стойност.Българският народ е доверчив и ще ви прости. Народе????
37
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и сие показват как се съсипва държавата
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, тея крадат по-яко и от Баце. Продължавайте да им ръкопляскате, докато ръкоизпляскате и проумеете, че са ви свалили и долните ***, а след обезгащяването - знаете какво следва. D:
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.Много меко го е казал Панчев - всъщност ни предстои поредната национална катастрофа !
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ,може,фигуранта всичко може
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, пак стари "славянски" традиции. Все някой ни е виновен, все някой ни пречи, все някой..., а ние никога немаме и грам вина. Навремето наш Тодор беше виноват, а ДНЕС - Баце. Кой ли ще е следващият? :)
32
5
 
15
 
! Отговори
Бой по своите преди 2 години
На тоя една дума не му вярвам! Да си върне дълговет в Европа дето е живял, после да мине курс обучение при най-добрия бюджетар Кирил Ананиев, после да изхвърли този мо'шеник дето го сложи на НАП, който завлякъл хазната с милиони, и чак тогава да се изказва "експертно"! За този Спецов на НАП, спец по далаверите, комшията на Божков, Кадиев задава няколко неудобни въпроса на министъра, но без отговор. Случаят е описан във фрог нюз и ако го отворите ще видите всички постове, как ревът срещу Кадиев.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Добре е , че има валутен борд иначе България отдавна да е отплувала по течението. А защо прощават огромните дългове на гърция и други ? Опрощават едно , но вземат друго. При банкерите няма прошка.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен В хазната има 8 млд, но от тях могат да пипат 2 млд. Другото е в резерва и не може да се борави с тях без Нар. Събрание. Какво толкова не си разбрал?
29
5
 
12
 
! Отговори
Браво дригарю Радев преди 2 години
Харчете яко преди изборите. После Нинова ще бърза да хване белия автобус. Дали пак Борисов ще е виновен?