МВнР след санкциите, обявени от САЩ: Борбата с корупцията е приоритет!

"Върховенството на закона е в основата на демократичния процес"
Обновена: 2 юни 2021 21:58 | 2 юни 2021 20:10, Веселина Йорданова
232
МВнР след санкциите, обявени от САЩ: Борбата с корупцията е приоритет!
Снимка: БГНЕС

Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. Това заявява МВНР във връзка с оповестена от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона "Магнитски" спрямо български физически и юридически лица.

Още по темата
В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет.

В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог. По своята структура, съдържание и обхват сътрудничеството между двете страни обхваща редица въпроси от националния, регионален и глобален дневен ред.

В този смисъл и въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие изразяваме увереност, че София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес, се посочва в съобщението.

По-рано стана ясно, че Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона "Магнитски". Мярката е насочена срещу бизнесмена Васил Божков, Делян Пеевски, бивш член на парламента, и Илко Димитров Желязков, бивш зам.-директор на ДАТО.

Обявените днес санкции разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ.

С по-ограничени санкции са още трима българи. Като свързани с корупционни действия са определени бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев и бившите председател и секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: МВнР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е подкупваният от Божков политически лидер,длъжностно лице в държавата?Гулю-гулю журналистите само това трябва да питат,а не да продължават да ни успиват със странични и маловажни факти за отвличане на вниманието.И думата не е подкуп,а отчитане на половината да речем печалба от бизнес към управляващите.Така че да се прехвърля всичко на Божков е смешно,по-скоро той е жертва на рекет и отнемане на бизнес,като много други в държавата.Истината-САЩ 15 години подкрепяха ББ-българския Ел Чапо
174
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мъжагата със златните кюлчета и 500? банкноти къде е в списъка? На каква основа е извършената селекция?
173
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
Браво бе МВнР, ако не бяхте получили този звучен шамар какво ли щчхте да правите с корупцията? Да, сетх се - щяхте да си я развъждате
172
4
 
3
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 2 години
Всичко това е много хубаво , но въпросът е защо чак сега ???? Отговорът е супер лесен трябваше да се замаже гигантският гаф с американските войници които превзеха цеха при учението на НАТО.
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
190,знаеш ли лафа "И трите,дядо поне,и трите".....С това искам да кажа,че и трите партии са за "оправяне". И БСП,и ДПС, и ГЕРБ! Няма такъв филм Божков да "спонсорира" БСП и ДПС за привилегии,а ГЕРБ да са на власт и да гледат как опонентите им "лапат" без да спрат тази практика и без самите те да се "облажат" . И така 10 години!
170
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Предполагам следващия ще е Цв. Василев.
169
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е Явен опит на сащ за намеса в държавата България ! как точно сега в предизборна ситуация се сетиха за корупцията ? Я да кажат колко комисионни се дадоха при покупката на самолетите? Кой ги взе ? Колко и на Кого офшорно плащат за базите на сащ в Бг ? не защитавам божков и пеевски ,ама като са почнали да дават наред ,че има още Милиардери не ги ли знаят ?
168
1
 
9
 
! Отговори
898989 преди 2 години
До Анонимен 189 Въобще защо трябваше да правят протест в защита на Чрепа? А,аааа платените протестъри и чегъртачите остават без пари. А, колко им беше добре да получават ежедневно надници за да блокират кръстовища, да опъват празни палатки, да разнасят ковчези, бесилки и чували за трупове, да хвърлят храна и боклучак по обществени сгради, да лъжат и създават фалшиви новини....
167
3
 
12
 
! Отговори
1984 преди 2 години
До Анонимен 184 Питай Кадиев от БСП, който е "пропуснал" лотариите, когато е внесъл Закона за хазарта, и БСП+ДПС, които го гласуваха, защо направиха тази услуга на Черепа и всички други, които направиха лотарийни игри. Да, от Герб можеха по-рано да променят Закона, но факта е такъв: БСП и ДПС обслужиха интересите на Черепа.
166
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо протеста снощи беше пред прокуратурата,трябва пред Американското посолство те удариха Божков.
165
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато САЩ наложат санкции на Главния %-то получател,тогава може да повярваме ,че наистина има борба с корупцията по високите етажи на властта.А сега само 2-3 от тези , които са давали , но нито един от тези , които са получавали . И да не пропусна тези даващите в повечето случаи са били принуждавани да дават.
164
0
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Слушаме само празни приказки и заявяване на намерения...и така от години. Резултат - нулев!
163
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво върховенство на закона? По чий закон? По българския закон не е. По закона на ЕС не е. Нито БГ закона преследва Пеевски, нито Брюксел налага санкции.Забранили му да влиза в САЩ, е и?
162
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 2 години
Само говорите.
161
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А санкции за управлението,което си е затваряло очите за тези корупционни практики ? Защо Черепа беше подгонен чак на 10-та година от управлението на ГЕРБ? ГЕРБ не са знаели или просто в този момент е станал неудобен партньор? Защо Шуши не беше разследван за корупция когато и децата знаеха,че има водеща роля в тази дейност? А след толкова компромати защо не е разследван Б.Б? Защо само в БГ няма наказани за корупция по високите етажи на властта? А не е ли време гл. прокурор да бъде разследван?
160
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Василе , връщай се в България , Борисов вече не е на власт .
159
2
 
2
 
! Отговори
гуфи преди 2 години
До МВнРВн идва съкратено от външни. Другото, което намекваш би могло да важи и за вътрешните работи, така че логика има. Логиката обаче няма в главата под каскета.
158
1
 
10
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Ще вземе мерки МнВР ама чакаха САЩ да им напомни.Колко хора има за метене....няма да стигнат метлите...
157
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОВЕЧЕРА ОЧАКВАМЕ ОНИЯ ПРОТЕСТИРАЩИ ДЕТО БЯХА ПРЕД КАБИНЕТА НА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА НАХЛУЯТ В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА ДА БРАНЯТ ГЛАВНИЯТ СИ СПОНСОР НА СЪБИТИЯТА В БГ- ВАСИЛ БОЖКОВ ЧЕРЕПА- ЩЕ ЛЕПЯТ ПОСТЕРИ- МУТРИ ВЪН
156
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе този Магнитски леко кривоглед. Може ли да накажеш само даващите подкупи, а да не пипнеш приемащите.

Спонсорирани публикации