Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми

Кабинетът обяви гаранционна програма, 60/40 продължава с останалите пари
Обновена: 4 юни 2021 14:27 | 4 юни 2021 12:12, Веселина Йорданова
174
Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми
Снимка: БГНЕС

Икономиката върви към възстановяване и връщане към нормалните нива на заетост. Това заяви вицепремиерът Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет за мерките за бизнеса.

По думите му нивото на безработица към 2 юни e 5.65%, като на годишна база намалява с 37%.

Донев съобщи, че миналата седмица е имало активни разговори със социалните партньори за съществуващите досега мерки за подкрепа и за бъдещи такива.

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ от 1.5 млрд. лева. Към момента ресурсът, който е изразходван, е малко над 1.4 млрд. лева, тоест остатъчният е около 100 млн. лева, стана ясно от думите на Донев.

Нямаме актуализиран бюджет и разходните пера са много лимитирани, напомни икономическият министър Кирил Петков.

Той обяви, че кабинетът предлага гаранционна програма с участието на банки в общ размер близо 2.5 млрд. лева с разрешението на ЕК. Българската държава е партньор в нея и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции.

Петков каза, че по този начин се "развързват ръцете на банките" и средствата ще отидат в посока най-полезна за българската икономика за работата на малкия и средния бизнес. Тези нови кредити няма да имат нужда от обезпечения.

Ще се кандидатства в рамките на 10 дни, като ще може да се вземе кредит за 7-годишен период в размер до 70% от приходите на съответната фирма за 2019 или 2020 г. Документи ще се представят за работа на фирмата в последните 3 години.

От тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че се подготвя актуализация на бюжета, без да се увеличава дефицитът, да се преструктурира разходната част и да се съберат повече приходи. Тя ще бъде внесена при наличие на работещ парламент.

По думите му, ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета, без да се натоварват следващите поколения с допълнителни дългове.

Държавата не произвежда пари, а взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, посочи Василев. По думите му МФ работи в две насоки - по-висока събираемост на приходите и ефективност на разходите.

На въпрос кой ще проверява ситуацията около фирмата на шефа на НАП Румен Спецов министърът посочи, че това ще е прокуратурата. Василев каза, че за момента е доволен от работата на Спецов.

На въпрос дали ще има последици за българските активи на санкционираните от САЩ министърът каза, че у нас няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация. Очаквайте включване по-късно днес, посочи финансовият министър.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пита се защо САЩ подкрепят черве ият преврат в София?Отговорът е прoст:Байдън и той е червен!
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
91 Обезпечени са. Кредитите се погасяват редовно. Друг е въпросът, за произхода на обезпечението.
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не ги удари по джоба хората ще се правят на луди за преврата на червените. После червените наистина ще ги направят луди.
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
96 Спецов е човек на Божков, който е изпрал доста руски пари. Юпитата обслужват него, той плати преврата, 6ойто ги направи министри. Следвали в Харвард с червени пари. За кого работят тогава?
91
2
 
5
 
! Отговори
Акция Зимна Криза преди 2 години
Хората, които могат да почна да се борят за оцеляването си събиране запаси храна, оръжие за самозащита и защитени укрепени убежища докато трае кризата.
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
почти всички от служебното са уж безпартийни, не зависими, но на практика завършили в сащ и работещи за тях, на практика много по-зависими.
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямо раздуване на администрация се сучи по време на тройната коалиция, а веднъж влязал някой в администрацията не излиза, а гледа да доведе я брат, я брачет или баджанак. Та така, администрацията не я чакайте да намалее без бой.
88
0
 
8
 
! Отговори
Провидон преди 2 години
Ще е голям шок парите левчетата да се обезценят и малкото хора със скътани пари пачки от години по дюшеци и банки да станат обикновена хартия с която нищо не можеш да си купиш освен да се наредиш на опашка за купони пред празни магазини.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДИН ПРOСТ ПРИМЕР ЩЕ ВИ ДАМ С ОБЩИНА САМОКОВ.ПРЕДИ 89 ГОДИНА ЦЯЛАТА ОБЩИНА ИМАШЕ НАСЕЛЕНИЕ 45 000 ДУШИ С ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ОТ 20 ЧОВЕКА ПРЪСНАТА В 5 СТАИ.ДНЕС ОБЩИНА САМОКОВ ИМА НАСЕЛЕНИЕ ОКОЛО 30 000 ДУШИ(ВКЛЮЧВА ГРАДА ЗАЕДНО С ПРИЛЕЖАЩИТЕ СЕЛА)ИМА БЛИЗО 200 ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ В ОГРОМНА 5 ЕТАЖНА СГРАДА С ПО 50 КАБИНЕТА НА ЕТАЖ ПО МИНИМУМА 2-3 СЛУЖИТЕЛИ В СТАЯ.
86
3
 
10
 
! Отговори
Съкращаване преди 2 години
Абсолютно вярно че администрацията ни е критично голяма и ненужна в такъв размер !!! Ясно е че са назначени за да гарантират гласове за БоКо ...!!! Само да уточня че, докато се занимавах с малък частен бизнес в БеГеТо...ме проверяваха пет институции подчертавам пет ...които проверяват едно и също нещо ....комедия ....че идваха и по 3-4-*** инспектори....пародия !!! От как съм напуснал и се развивам в друга Държава....такова нещо не съм видял ...
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 90 "ББР е раздала около 1 млрд кредити на наши хора.Много са "обезпечени",ти да видиш!" Ахааааа. Ето още един професор по Всичкология. Я дай си източниците за това кое с колко е обезпечено?!
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Станишев и Масларова ге заврете където искате.Ако ви стиска и ако можете.Никой няма да ви укори.Въпросът е какво правим сега с космическата корупция.Американците ви го казаха,не кака Сийка от прокуратурата.
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ББР е раздала около 1 млрд кредити на наши хора.Много са "обезпечени",ти да видиш!Частна банка това няма да направи,а ако го направи ще я фалираме.
82
1
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
До зазо По времето на Станишев и Масларова масово хората не бяха осигурявани а Масларова заявяваше най-безцеремонно,че хората трябва сами да се оправят защото държавата не можела да цпроверява навсякъде кой е осигуряван и кой не.И нали се сещаш какво ще стане ако заявиш на работодателя си да те осигурява и няма кой да те защити нито Профсъюзи нито държамата-изхвърчаш на улицата.Така управляват комунистите
81
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Вече е ясно. Хунтата на Рундю готви Виденова зима 2. Ама този път като ги свалим ще има трепане на място, не като януари-февруари 1997г.
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а огромната почти едномилионна паразитираща живковистка администрация с дублиращи функции защо никой не смее да пипне.богата нидерландия с население 18 млн.души има 50 000 държавна даминистрация.бедна българия с население 6 млн.има близо 900 000 държавна администрация.фундаментални реформи са необходими на най-високо равнище...а не да вземаме цървулите на босия
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Влатко вуйчовото?Който мъкнеше 60 млн откупване от Бошков на вожда? Ако така се управлава,закривай такава държава!
78
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не разбирате ли, че хората нямат пари! 80% от работещите са на 500 лева! И моля ви, не казвайте, че взимаме допълнително на ръка! Тези с малките фирми, и тези с големите не дават нищо допълнително, особено сега в пандемията! Да не мислите, че като вземат кредит, нас ще ни огрее нещо! Като не мога да вляза в магазина, ветър го вее търговеца: и с кредит и без кредит от държавата!
77
2
 
9
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Малките и средни фирми...не искат кредити...искат държавата да ги остави да се развиват сами !!! Да се спре постоянния тормоз от институциите върху тях ...най вече от еничарите от НАП !!! Стара поговорка : "Колкото по-малко си имаш работа с държавата - толкова по-малко си има работа тя с теб " !!!!
76
1
 
14
 
! Отговори
Виденови времена преди 2 години
Жан Виденов ден иде. Хора на опашки не за ваксини, а за купони за храна пред празни витрини на магазини. На есен с песен високи, такси, цени, данъци за обикновените хора, които ще трябва да изплащат държавни дългове и разните заеми по евро фондове пари раздадени на богатите туроператори, хазарт, хотелиери, ресторантьори. Кризата иде на есен ще удари много обикновени и бедни хора, а богатите ще богатеят. Криза и жестока зима се задава Виденови времена.

Спонсорирани публикации