Министърът на икономиката: Ако 5 г. бюджетът се изразходва правилно, България ще е богата

По думите на Кирил Петков трябва да махнем корупцията и да изразходваме правилно държавните средства
257
Министърът на икономиката: Ако 5 г. бюджетът се изразходва правилно, България ще е богата
Снимка: БГНЕС

"Ако средствата, които се вземат от малкия бизнес, се приложат в посока иновации и конкурентноспособност, в това малки компании да се създават, които да завладяват световните пазаи, тогава ставаме богата държава много бързо. Гарантирам, че ако след 5 г. бюджетът се изразходва по правилния начин, и програмите са направени така, че да не защитават корупционни интереси, България е в перфектните условия да бъде богата държава. Ние сме в ЕС, където имаме достъп до целия пазар там". Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му единствено трябва да махнем корупцията и да се фокусираме към борбата за експортните пазари.

Икономическият министър коментира и моментната ситуация в държавата.

"Ние трябва за всеки нов харч да вземем отнякъде другаде за да укрепим бюджета. Например, всяко едно министерство трябваше да ореже от бюджета си, за да дадем на пенсионерите, заяви Кирил Петков.
 
Той посочи, че на бизнеса например му трябват нови средства за възстановяване.

Още по темата
"Бизнесите трябва да започнат да работят силно, а за да го направят, им трябват средства", заяви Петков.

"Седнахме да мислим откъде да дойдат средства. В момента търговските банки имат много високи нива на ликвидност в тях, те се страхуват да дават парите си в сектор туризъм, защото сега е високо рисков. ЕК ни каза до 50% от портфолиото на банките вие можете да сложите държавна гаранция и така техните пари да влязат в икономиката, за което благодаря на ЕК", каза още Петков.

Когато държавата казва на малкия бизнес спрете да работите защото това е в обществения интерес чисто медицински, тогава обществото е длъжно да обезвъзмезди за тази забрана. Защото те не затварят заради пазарни причини, а заради здравни. Когато бизнесите са отворени, в този момент трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, но не е хубаво да се дават пари дългосрочно на калпак, защото това изкривява пазара, заяви още Петков.

"Когато държавата взема, тя има задължението да даде тези пари по най-ефикасния начин, защото не са нейни пари. Колкото повече трябва държавата да дава грантови пари, толкова повече тези пари трябва да се вземат от бизнеса. Ние трябва да помагаме на бизнеса с ликвидност, но бизнесът да имат отговорност дори след 7 г. да си върнат кредита например", каза още Петков.

По отношение на американските санкции Петков коментира, че всеки, който оперира с "Божков, Пеевски и третия човек", се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице САЩ и техните финансови партньори искат да замразят средствата и да вкарат това ново лице в този асоцииран списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
13
 
! Отговори
izh преди 2 години
Знаем, знаем вие така хубаво управлявахте бюджета като бяхте на власт, че 80% от държавното имущество се оказа във ваши ръце. Сега понеже ви смъкнаха процента пак сте решили да поизточите това което се успя да се спастри последните години. Давайте, Повече медийна пукотевица и сте успели. Въпроса е после народа какво ще яде????
169
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички българи да се обединим и да гласуваме за ГЕРБН!! Това е спасението от сегашната ситуация
168
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОЛИТИК който умее да те разсмее
167
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако баба беше Мъжка сега нямаше да пиша тук
166
2
 
5
 
! Отговори
troll-detector преди 2 години
Направо се възхищавам на стройната организация на всички *** и на плиткоумните опорки, които повтарят така самоотвержено :)Много е плитко и едва ли някой се връзва, но все-пак, браво за усилията - и вие душици носите, макар и дребни и мижави... Ако труда ви бъде вкаран в някоя по-смислена схема, ще изкарвате 10-20 пъти повече, ама от къде толкова акъл...
165
14
 
13
 
! Отговори
Бай Танас преди 2 години
Този човек е болен !
164
13
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Като го слушах и се чудих какъв Харвард бе?Този е пореден мечтател,който обещава да ни направи Швейцария на Балканите я за 800 дни,я за 5 години.Той там случайно да не специализирал в областта на фентъзи или sci-fi литература?Иначе говори диалектно "ще направимЕ","ще разнищимЕ".Ех,Харвард,Харвард...
163
11
 
13
 
! Отговори
Айде разкарай се. преди 2 години
Наглост в петилетки, то правителствата са с 4 годишен мандат, явно си мисли да е министър поне 10 г. Ко праим с културиста?
162
10
 
11
 
! Отговори
до 180 преди 2 години
на какъв принцип го определи като комунист, щото явно Боце комуниста не ти е пречел като те е крал, май си му се радвал
161
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем ви комунистите, приказките ви само лъжи, действията ви само кражби. Власт можете да вземете само служебно или с преврат, защото никой не ви вярва от 20 години.
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако .. това много пречи и никога няма да се случи. Това да не е Швейцария където хората са отговорни, това е БГ блатото кудето всеки гледа как по малко да работи и повече да открадне.
159
16
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Тоя да смени дрогата. Тази, дето взема не му понася. Финансовия и той да помисли с какво се друса
158
6
 
12
 
! Отговори
Stoedin преди 2 години
5 г. са малко! Поне 800 дни трябват!
157
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да махнеш корупцията, трябва да хвърлиш 2-3 атомни бомби на територията. Иначе няма да стане.
156
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя взе да говори в петилетки. Тъъъп комунист. На вас крадливите комунисти няколко месеца са ви достатъчни да фалирате държавата!
155
6
 
19
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Един дърт комарджия преди 20 години ни обещаващи, че ще ни оправи за 800 дни. Той се оправи и за по-кратко, но ние не!
154
7
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
Подобни на това момче комунисти навремето са лъгали, че комунизма в СССР ще бъде построен през 1980 година. И то горското сега лъже та се къса!
153
2
 
5
 
! Отговори
555 преди 2 години
По въпроса за корупцията - в България , както и във всички останали страни винаги е имало корупция , а корупциометър още не е измислен , но ние сме малки и големите могат като на чеверме да ни въртят и да ни обвиняват , че отвсякъде сме омазани , без ние да имаме адекватен отговор към тях и техните рафинирани методи за отклоняване на големи парични потоци следствие лобистки манипулации от най-високо ниво .
152
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип съм съгласен, но той изпуска нещо много важно. Трагично ни куца мениджмънта!!! От калпавото образование и липсата на традиции е... Живея в Англия и разликата е потресаваща! Тези хора тук умеят да управляват.. За да правиш бизнес с тях, трябва да разпознаят своето ДНК отсреща... За съжаление сме балканци за добро или лошо... Но определено за бизнес сме зелени.
151
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То това е вярно, само че всички говорят така, а когато вземат властта почват да крадат. Забравихте ли какво беше при царя и Станишев? Тогава всички европари бяха спрени и нищо не се строеше. И пак беше мизерия.