Министърът на икономиката: Ако 5 г. бюджетът се изразходва правилно, България ще е богата

По думите на Кирил Петков трябва да махнем корупцията и да изразходваме правилно държавните средства
257
Министърът на икономиката: Ако 5 г. бюджетът се изразходва правилно, България ще е богата
Снимка: БГНЕС

"Ако средствата, които се вземат от малкия бизнес, се приложат в посока иновации и конкурентноспособност, в това малки компании да се създават, които да завладяват световните пазаи, тогава ставаме богата държава много бързо. Гарантирам, че ако след 5 г. бюджетът се изразходва по правилния начин, и програмите са направени така, че да не защитават корупционни интереси, България е в перфектните условия да бъде богата държава. Ние сме в ЕС, където имаме достъп до целия пазар там". Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му единствено трябва да махнем корупцията и да се фокусираме към борбата за експортните пазари.

Икономическият министър коментира и моментната ситуация в държавата.

"Ние трябва за всеки нов харч да вземем отнякъде другаде за да укрепим бюджета. Например, всяко едно министерство трябваше да ореже от бюджета си, за да дадем на пенсионерите, заяви Кирил Петков.
 
Той посочи, че на бизнеса например му трябват нови средства за възстановяване.

Още по темата
"Бизнесите трябва да започнат да работят силно, а за да го направят, им трябват средства", заяви Петков.

"Седнахме да мислим откъде да дойдат средства. В момента търговските банки имат много високи нива на ликвидност в тях, те се страхуват да дават парите си в сектор туризъм, защото сега е високо рисков. ЕК ни каза до 50% от портфолиото на банките вие можете да сложите държавна гаранция и така техните пари да влязат в икономиката, за което благодаря на ЕК", каза още Петков.

Когато държавата казва на малкия бизнес спрете да работите защото това е в обществения интерес чисто медицински, тогава обществото е длъжно да обезвъзмезди за тази забрана. Защото те не затварят заради пазарни причини, а заради здравни. Когато бизнесите са отворени, в този момент трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, но не е хубаво да се дават пари дългосрочно на калпак, защото това изкривява пазара, заяви още Петков.

"Когато държавата взема, тя има задължението да даде тези пари по най-ефикасния начин, защото не са нейни пари. Колкото повече трябва държавата да дава грантови пари, толкова повече тези пари трябва да се вземат от бизнеса. Ние трябва да помагаме на бизнеса с ликвидност, но бизнесът да имат отговорност дори след 7 г. да си върнат кредита например", каза още Петков.

По отношение на американските санкции Петков коментира, че всеки, който оперира с "Божков, Пеевски и третия човек", се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице САЩ и техните финансови партньори искат да замразят средствата и да вкарат това ново лице в този асоцииран списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
1
 
! Отговори
dga преди 2 години
е това нашите западни "братя" никога няма да го допуснат, защото на българите е отредена най-примитивната ролята в ЕС
129
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдатели от ЕU преди 2 години
>> Ние сме в ЕС, където имаме достъп до целия пазар там". Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Кирил Петков. <<За съжаление, България няма какво да изнася в ЕС. Качеството на българските продукти е ***.Няма добре образовани професионалисти. И българи, които са добре обучени да напуснат страната.
128
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 2 години
На мястото на Делян Пеевски ,скоро може да бъде някой от синовете и дъщерите на американските президенти и сенатори, той да бъде свързващото звено между политиката и бизнеса!Така правят в цяла Източна Европа, чрез разни фондации източват ресурсите и завладяват икономиките на страните!И това не е случайно, като ви говорят за демокрация и каква корупция има в българското общество!А в американското как е, кои фирми печелят големите поръчки за стотици милиарди долари, чужди ли??!!Лио Каванах!ЦРУ!
127
4
 
14
 
! Отговори
Yep преди 2 години
Няма как да си спомнят сегашните гласуващи за виденов, царя и т.н като са ходили прави под масата тогава.
126
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много от коментарите са категорични, че са били по-добре при управлението на една крадлива и корумпирана партия. Аз като собственик на малък бизнес и с изрядни документи, платени данъци и т.н., как така пропуснах десетките милиони, които държавата е раздавала за подпомагане на бизнеса!!! Видяхме ги! Стига толкова! Заприличахме на Северна Корея, цял ден по медиите ни обясняваха колко сме добре и как ще умрем!!! Монолози на хора с психични отклонения....
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - важното каза АКО .Значи имаме условности .
124
5
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Абе хора ,абе българи Как може да сте толкова без паметни. Царя нали докара 'юпита българи завършили в чужбина и какво стана?!Прелива хмел от богатство. Стана това да ви напомня,защото сте забравили-мин.на финансите Велчев и брат му си направиха огромен хотел на Черноморието.Ето това стана с другите от правителството други благинки.Как не ви писна да ви правят на балъци не знам.Чудите се Как да им на пълните джобовете и след това пищите
123
6
 
9
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Едрият американски бизнес стъпи ли в България и смачка ли нашите бизнесмени, гарантилам ви, че времето по което Бойко Борисов управляваше, ще ви се струва златен век за българската държава отвсякъде погледнато, ставате още по-зависими, ще живеете само на кредити без никакво свободно време!За това е цялата борба и нищо не е случайно!Защо американските корпорации да не гушкат годишно едни 100 млрд лесни балкански регионални мангизи от стратигечското кръстовище между Европа и Азия!Джилинджър!ЦРУ
122
7
 
18
 
! Отговори
МП преди 2 години
Мръсни Популисти, казват ти това което искаш да чуеш, но задкулисно правят съвсем други нещо, червени бо клуци!
121
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя иска да каже че всички ние трябва да спасяваме с данъците си нечии милионерски бизнес щото те решили да затварят икономиката. Ами що не го решим това на референдум да видим кво ще стане ? Тоз некадърник от коя смотана партия е ? Трябва да има фалити за да се завърти колелото на икономиката .Само да смениш надписа ,,България еър ,, с Карго еър и вече си създал работни места и инвестиция ;) Тоест със същия обем пари завъртени по бързо по голямо БВП .Тва с надписа е майтап ве :))))
120
1
 
11
 
! Отговори
Другари преди 2 години
Дайте да дадем.....толкова си можем все пак.
119
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да чакаме пет години? Крадливите политици да върнат парите и заедно с тях "бизнесмените", които станаха милионери с държавни пари.
118
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До и те такаТе вече са взели властта и харчат нашите пари. Две трети от министрите и насначенията им в администрацията са членове на БСП.
117
3
 
14
 
! Отговори
И този като Радев преди 2 години
Само празни приказки, пожелания за бъдещето и кухи фрази ! Хайде от сужебното правителство, започвайте да работите, стига сте приказвали !!!
116
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 2 години
На Херо Мустафа й дреме за българите, през оная работа й е на еврейската ш.унда , дали ще са добре или зле, важното е на това стратегичско място и територия да има американскки корпорации, американски енергийни компании и военни бази, така се контролира икономиката и целия регион!!!Агент Итън Алварес!ЦРУ!!!
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГеоргиА, само 4 пъти, не са ли вдигнати 50 пъти?
114
3
 
11
 
! Отговори
и те така преди 2 години
ако бсп вземе властта , за 5 месеца хазната ше е опоскана !
113
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мене Кембрич по ме кефи от Оксфорт!
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е източване на държавата по схемата на кредитните милионери от 90 тте. ,естито на гласувалите за тези червени .....!
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се харчи за отглеждането на нови прасета като Божков, Пеевски, Домусчиев, Ковачки, Вълка и тн.