Министърът на икономиката: Ако 5 г. бюджетът се изразходва правилно, България ще е богата

По думите на Кирил Петков трябва да махнем корупцията и да изразходваме правилно държавните средства
257
Министърът на икономиката: Ако 5 г. бюджетът се изразходва правилно, България ще е богата
Снимка: БГНЕС

"Ако средствата, които се вземат от малкия бизнес, се приложат в посока иновации и конкурентноспособност, в това малки компании да се създават, които да завладяват световните пазаи, тогава ставаме богата държава много бързо. Гарантирам, че ако след 5 г. бюджетът се изразходва по правилния начин, и програмите са направени така, че да не защитават корупционни интереси, България е в перфектните условия да бъде богата държава. Ние сме в ЕС, където имаме достъп до целия пазар там". Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му единствено трябва да махнем корупцията и да се фокусираме към борбата за експортните пазари.

Икономическият министър коментира и моментната ситуация в държавата.

"Ние трябва за всеки нов харч да вземем отнякъде другаде за да укрепим бюджета. Например, всяко едно министерство трябваше да ореже от бюджета си, за да дадем на пенсионерите, заяви Кирил Петков.
 
Той посочи, че на бизнеса например му трябват нови средства за възстановяване.

Още по темата
"Бизнесите трябва да започнат да работят силно, а за да го направят, им трябват средства", заяви Петков.

"Седнахме да мислим откъде да дойдат средства. В момента търговските банки имат много високи нива на ликвидност в тях, те се страхуват да дават парите си в сектор туризъм, защото сега е високо рисков. ЕК ни каза до 50% от портфолиото на банките вие можете да сложите държавна гаранция и така техните пари да влязат в икономиката, за което благодаря на ЕК", каза още Петков.

Когато държавата казва на малкия бизнес спрете да работите защото това е в обществения интерес чисто медицински, тогава обществото е длъжно да обезвъзмезди за тази забрана. Защото те не затварят заради пазарни причини, а заради здравни. Когато бизнесите са отворени, в този момент трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, но не е хубаво да се дават пари дългосрочно на калпак, защото това изкривява пазара, заяви още Петков.

"Когато държавата взема, тя има задължението да даде тези пари по най-ефикасния начин, защото не са нейни пари. Колкото повече трябва държавата да дава грантови пари, толкова повече тези пари трябва да се вземат от бизнеса. Ние трябва да помагаме на бизнеса с ликвидност, но бизнесът да имат отговорност дори след 7 г. да си върнат кредита например", каза още Петков.

По отношение на американските санкции Петков коментира, че всеки, който оперира с "Божков, Пеевски и третия човек", се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице САЩ и техните финансови партньори искат да замразят средствата и да вкарат това ново лице в този асоцииран списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
2
 
1
 
! Отговори
Тити преди 2 години
Винаги с критики, преди още да се е случило нещо! Първо, човека дава мнение и то не е ГОЛОСЛОВНО! Второ, всички тук коментиращи са "вещи" икономисти и политици!Трето, когато си професионалист, едва ли ти е необходимо много време за да разбереш какво се случва! Но нали ВСИЧКИ СМЕ МНОГО ГОРЯМИ СПЕЦИАЛИСТИ - КОМЕНТИРАМЕ И СИ ВЯРВАМЕ В СОБСТВЕНИТЕ УБЕЖДЕНИЯ!ПОГЛЕДНЕТЕ КОРУПЦИЯТА, КРАЖБИТЕ И ИЗНЕСЕНИТЕ ФАКТИ, ЧЕ СЕ ПЛАЩА ЗА НЕЩО ЗА КОЕТО ДОРИ ПРОЕКТ НЯМА???
189
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата работа на харвардския манекен беше да ограничи сериозно и да нападне държавната банка за кредити. После да пренасочи средства към частните търговски банки. Направи на проблем факта, че държавата ще получи лихви върху 2 млрд. Веднага се вижда кой му е платил и какви са му зависимостите. В първия си ден започна с атаките и пренасочванията на пари.
188
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харвардският манекен се бие в гърдите, че кредит в размер на 70% от едногодишен оборот на малка фирма, ще оправи държавата. И че този кредит ще стигне за 5 години. Че това е сума за приличен малък ремонт на апартамент. Какви дивотии само.
187
8
 
4
 
! Отговори
Европа преди 2 години
Браво.веднага си личи западното образованиеУспехБългарите в Бг проспаха много
186
4
 
5
 
! Отговори
да преди 2 години
До Не знам защо, но-в пъти е по-читав от дебелия селски тарикат с чекмеджетата...
185
0
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
Ако се КОНФИСКУВА имуществото на незаконно забогателите-ЗАКОН ПРИЕТ ОТ ГЕРППП,но не спазващ се,много по-бързо ще се стабилизираме.цацароки и каскетури да се самосезират-ха дано ама надали.
184
7
 
8
 
! Отговори
Корморан преди 2 години
Един ни направи за 800 дни. Този за пет години и после ще се обяснява, че му трябват още 5 години . С всезнаещи, мрънкащи , слабограмотни и мързеливи хора няма как да стане.
183
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава държава! Tрябва първо да бъдат вкарани поне 100 политика от последните 30-50 години в затвора, та дори и за малко. Всеки знае кой краде с милиони, само институциите се ежат на дребния човечец, но не пипат олигарсите. Какъв в Доган, че даже НСО го пази!?
182
11
 
10
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Слушах интервю-то. Този е супер, личи си че си разбира от работата. Личи си че е завършил Харвард. Дано остане и към ИТН като министър
181
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя много хитър се пише. Ей, мушморок. Нема ги баламите, отидоха си по къщята след последното комсомолско събрание на тема, чии са мръсните *** на трънката в селския парк. Аре бегай - 5 години. А 45 не искаш ли и накрая с парад пред царския дворец да помахал великодушно на мравките.
180
6
 
11
 
! Отговори
Амонимен преди 2 години
Не ни хвърляй прах в очите с предизборни измами. Не сме балъци! От вас само криза се очаква! Ти знаеш ли, че ще сме с евро след три години и какво става тогава? Тогава дано да те няма!!!!
179
3
 
10
 
! Отговори
Имаше преди 2 години
Имаше един като тоя дето обещаваше същото за 800 дни
178
7
 
13
 
! Отговори
Не знам защо, но преди 2 години
Като го гледам тоя, ми прилича на някакво лукаво провинциално тарикатче ! Просто усещане някакво , нищо не твърдя.. !
177
2
 
6
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Другари управляващи, пощите без пари останаха, къде блее другарят Рашков - защо не пази държавните пари, така ли мислите да "забогатеем" !!!
176
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя комсомолец се зае да харчи.обещава за петилетка ще построи комунизма с евросредства.
175
4
 
16
 
! Отговори
Robinzon преди 2 години
Абе вие за един месец работа и бюджета вече е на дефицит а той за правилно харчане ще ми говори.Първо трябват пари и после се разпределя бюджета.Лошото е че като дойдат комунистите и приходите резко намаляват .Никой не иска да дава пари на комунисти ,лицемерии.
174
5
 
8
 
! Отговори
ssss преди 2 години
А добър ден, ако не се крадеше и носеше по чекмеджета, щеше отдавна да е станало. Справка Румъния.
173
3
 
16
 
! Отговори
Льольо преди 2 години
Напомня ми на Милен Велчев дори и визуално.И Милено така наперено дойде с образование и кариера и набързо преобразува доларов външен дълг за няколко млрд в евров когато долърът беше 2.30 лв. На колко се изчисляваха загубите от тази блестяща сделка някой помни ли ххаххаха.
172
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тоя ще преизпълни петилетката за 2 месеца.
171
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в НАСА да е работил някой .. и още 5 университета от Бръшляновата лига да е завършил .. наш *** винаги ще намери нещо да оплюе и смачка кадърния човек. Докато не стигнем тоталното дъно на простотия и арогантност и не разберем че така не става, не трябва да идват такива хора като този министър.Защото бай ви *** не е име или герой на Алеко. Тва е диагноза и някой хора са я прозряли преди много години !!!