НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!

Служители с отворено писмо в подкрепа на пенсионирания професор
8 юни 2021 18:21, Петя Славова
180
НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Проф. д-р Тодор Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Превърна го в жив организъм". Това пише в отворено писмо от служителите на центъра в подкрепа на професора, адресирано до президент, премиер, здравен министър и партийни централи.

"Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ", се казва в писмото.

Още по темата

Там пише още, че отсъствието му без никакво съмнение, ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ.

"Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти“, казват служителите в НЦЗПБ. Те посочват още, че овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. "Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на Ковид-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес", пише в писмото. В него освобождаването на професора от поста се определя като ненавременно, неадекватно и неконструктивно.

"Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция! Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!", завършват служителите на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От въпросното отворено писмо разбрах само ,че ако не е проф. Слънце, никой в това учреждение няма необходимите езикови познания и квалификация, за да приключи текущите международни проекти! В такъв случай, защо ние гражданите да плащаме на некадърници, май най добре е да ви закрият изцяло
67
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Радев е аут..стига си са напинял/а бе/***!..Толкова ли не вдена до сега,че времето ви изтече?..Или да са гърчите в злобата и безпомощността си е единственото "удоволствие",което ви остана?!
66
5
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Абе да взема пенсията и да си пие мастиката у кварталната тенекия.
65
5
 
11
 
! Отговори
Радев е аут преди 2 години
С това темпо с което Радев и кликата му вършат глупост след глупост верно ще направят чалагаря от Учин Дол президент. Народа го намрази
64
9
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
.."НЕЗАМЕНИМ"..лекар,..там и другото..?!?!..А къде остана ПРАВИЛОТО :-"НЯМА незаменими хора!"?!..ЗАЩО е "незаменим"?!..Той самия как ЗАМЕНИ тоя преди него?!..Какви са тия ОТКАЧЕНИ ЛОЗУНГИ от хора,които БИ ТРЯБВАЛО да са "по-трезви" от другите ,а не да се правят на надрусани тийнейджъри??!!!!!
63
3
 
8
 
! Отговори
лаик преди 2 години
тогава се скарайте, сбийте се за него! сега е свободен агент! дайте му двойно!
62
4
 
10
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Жалко за вас заблудени анонимници , които нямате морал и оплювате всички , независимо от принадлежността! Не дай си да попаднете в ръцете на такива хора , без време ще ви уморят! Но какво да се прави това донесе чалгаджийството , джендърството , неуспелите политици и прочие! Но помнете Господ бави , но не забравя!
61
8
 
12
 
! Отговори
Радеф червен маймун преди 2 години
Трябват незабавни мерки срещу бандитизма на Радевата хунта. Всичките радеви калинки ще бъдат изправени пред Народен съд през август. Резидентът ще избяга в Дубай при спонсора си.
60
4
 
3
 
! Отговори
Кантарджиев преди 2 години
си свърши отлично и незаменимо работата. И другите от щаба бяха много добри. Мориарти накрая се молеше по телевизиите, някой да го смени, но никой не се намери. Нали това е дефиницията на незаменим.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак да кажа - в БАН също някои хора се пенсионират в момента, в който навършат годините за пенсиониране, други - не. Защото всеки директор си пенсионира, който му харесва. Така че преди да вием на умрял за Кантарджиев, трябва да знаем че това се прави навсякъде. И навсякъде е еднакво неправилно.
58
10
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
Няма незаменими хора.Кантраджиев да не се прави на умрял котак.Като е толкова кадърен-работа на частно ,ама ги няма огромните заплати и привилегии.Колкото до персонала,който протестира,всички знаем как става.Излизат шефовете от обкръжението му,смеят ли подчинените да не излязат.Синът на Кантраджиев е шеф на кожното във ВМА.Навързани са като свински черва.
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратителни хора пишат гнусни неща за Кантарджиев.
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантара е незаменим? Въй, ами ако почине - какво? Затваряме държавата и чакаме да се появи нов Кантар? Айде стига сте ме разсмивали :) Гербаджийски изцепки.
55
6
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Прав си донякъде. Решенията ги взимаше правителството или министъра, а щаба нямаше бюджет и не получаваха заплати за участието си в щаба. Работата обаче е там, че всичко си мислят, че щаба е решавал какво да се прави и си мислят, че щаба е виновен за неадекватните мерки при епидемията, а не правителството и те от щзба, оставиха хората да си го мислят. В това е вината им, че се оставиха да ги употребят за политически цели.
54
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този който е с Герб е корумпиран, точка.
53
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая където я назначиха на негово място е абсолютно бездарна лекарка!Водил съм си детето преди години при нея. Съмнения за Лаймска болест.Тя е тотално недоразумение!
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сори на 82. Репликата беше към 81.
51
7
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Кантарджиев е БСП, бе истерик! То човек трябва малко да следи новините, а не да се изпразва преждевременно където му падне.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука все ооще гъмжи от недоразумения, които не разбраха за 15 месеца, че ЩАБА не издаваше заповеди. Това го правеше правителството. Дори в много случаи противно на съветите на ЩАБА.
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви млади, какви кариери неумни дебели!Такива учреждения, се развиват от такива като професора. Контакти в цял свят, признат и познаваем всред научните среди, без конфликти с законно избрания политически елит, уважаван вътре в академичните и професионални и среди. Няма млади, които да се справят на такава позиция. Назначен може само да заема мястото и изгони и разбие екипите в тази структура. Което вероятно е и целта.