НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!

Служители с отворено писмо в подкрепа на пенсионирания професор
8 юни 2021 18:21, Петя Славова
180
НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Проф. д-р Тодор Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Превърна го в жив организъм". Това пише в отворено писмо от служителите на центъра в подкрепа на професора, адресирано до президент, премиер, здравен министър и партийни централи.

"Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ", се казва в писмото.

Още по темата

Там пише още, че отсъствието му без никакво съмнение, ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ.

"Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти“, казват служителите в НЦЗПБ. Те посочват още, че овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. "Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на Ковид-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес", пише в писмото. В него освобождаването на професора от поста се определя като ненавременно, неадекватно и неконструктивно.

"Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция! Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!", завършват служителите на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
5
 
! Отговори
Мориарти каза днес преди 2 години
.... Професор Кантарджиев обърна врага в бягство, а го простреляха в гръб....
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 4 бона като падне на 1 и нещо, ще му угасне усмивчицата и шегите с народа.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои се чудят как ще се пенсионират, други не искат да се пенсионират от държавната ясла. Не сме чували за миньор, който не иска да се пенсионира.
45
1
 
2
 
! Отговори
До 34 Двойни стандар преди 2 години
Лъжеш!
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, хора! Значи все пак човек може да получи признание, ако е достоен, почтен и човечен!
43
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Най вероятно казаното от подкрепящите проф.Кантарджиев е вярно/направил е много за работното си място/.Кадърните хора на млади години могат да постигнат много,но след като вече си го направил и я няма властта която те е подкрепяла е редно да се отстъпи ръководното място на млад енергичен човек,койтодокато е ентусиазиран също ще постигне нещо.Смятам че досегашния шеф ще е плах и неактивен като ръководител,което не е в интерес на обществото.Може да е полезен като опит но не и на ръководна позиция.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съмнявам се, че някой ще забележи остро липсата на незаменимия.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма незаменими. Има незабравими. Тоя не знам дали ще е от незабравимите.
40
4
 
9
 
! Отговори
Х преди 2 години
Голяма трагедия, че проф. Кантарджиев е освободил директорския стол. В пенсионна възраст е, вече му е време за това. Няма вечни и незаменими. Никой не оспорва, че е много добър лекар, учен, професор, посветил много години на медицинската професия. Но никой не е вързан за директорския пост во веки веков. Няма драма.
39
5
 
6
 
! Отговори
Iozeff преди 2 години
До АнонименЕееее,стига толкова! Голяма работа че са го пенсионирали този смешен човек! Типична герберска мисирка!
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Националния център по параззитни и заразни болести да подготви мавзолей за своя Лидер, Идол и Вожд.........................Той ще е Вечен председател на Центъра по паразитти, както Ким Ир Сен е Вечен председател на Северна Корея, както Доган и Бойко и Слави са Вечни председатели на Партията.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето от коментиращите нямат никаква представа какво всъщност работят тези хора в НЦЗПБ. Невежи сте.-----======----- Нормално. Не сте осигурили прозрачност на дейността си.
36
3
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Вкички пенсионери вън от държавната администрация!Незаменимите частния сектор ще ги "глътне" веднага!А истинските ръководители ПОДГОТВЯТ своите "наследници" преди пенсионирането си!
35
4
 
4
 
! Отговори
Iozeff преди 2 години
До АнонименГ-н Радев леко, с чувство,без насилие,с усмивка го наби на Буци с 300/триста/! Но най-хубавото предстои! Скоро и каскета ще бъде изчегъртан и веднага след него и самия Буци! 99% съм сигурен че ще отидат в затвора!
34
7
 
7
 
! Отговори
ме преди 2 години
Кацаров да си ходи. Подкрепям протеста срещу пенсионирането на професора. Тези, които са срещу него май плачат за специалистите от времето на Чернобил, когато никой нищо не ни казваше и ядохме и пихме радоактивна храна. Тогава бяхме оставени на произвола и който оцелее.
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е мерзко отмъщение. Не е пенсиониране. И е точно характерно, за назначен, а не изборен министър.Много се наплодиха мерзавците. Трябва да се вземат мерки. Освен приказки пред медии и интриги, рушат и отговорни и създателни структури. А това си е престъпление срещу организираното в държава общество. А то има структури с които да отговори. И е длъжни да го направи, защото се руши вярата в държавата, ако не може да се защити смислен посветен на обществото живот.
32
6
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Айде стига с тоя Кантаржиев , бе !
31
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти--------==========---------//// Мъгляво заглавие на център без тясна специализация - каца без дъно, в която да потъват бюджетни пари, а директорът да лап ка комисиони и подкупи. Списък на десетките научно-изследователски проекти? Дайте да видим за какво харчите пари?
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев не е никакъв учен и учител, защото не е подготвил свои заместници и се е направил незаменим.................................... Ще пламнем от заразни и паразитни болести без Кантарджиев, защо не е подготвил като учител другите от този Център за *** и зарази?
29
4
 
13
 
! Отговори
Iozeff преди 2 години
Нали Буци ще дава път на младите! Какво толкова че този е пенсиониран! Да идва някой друг! По-млад и по-кадърен!