Засилва се натискът за връщане на проф. Кантарджиев, той е разколебан

Няма да е добре нито за мен, нито за НЦЗПБ, смята той
11 юни 2021 01:10, Анисия Иванова
81

Продължава подкрепата към пенсионирания директор на Националния център по заразни и паразитни болести - професор Тодор Кантарджиев. Вчера протести в негова защита се проведоха в София и Шумен. Учени, лекари и граждани искат вирусологът да бъде върнат обратно на работа.

Десетки лекари се събраха пред многопрофилната болница в Шумен. В декларация медиците посочиха, че не приемат начина, по който професорът е пенсиониран и разкритикуваха служебния здравен министър.

Според медиците е обиден начинът, по който пенсионират проф. Кантарджиев.

Още по темата

"Къде беше министърът по време тази епидемия, защо сега има становище и ни обявява за убийци, защото сме на челните места по смъртност в Европейския съюз", настоя Росица Страшимирова от МБАЛ-Шумен.

Недоволство има не само сред колеги на проф. Кантарджиев, а и сред обществото. На протест пред здравното министерство граждани заявиха, че искат проф. Кантарджиев обратно на работа. Част от тях упрекнаха здравните експерти в реваншизъм.

Главният държавен здравен инспектор - доц. д-р Ангел Кунчев, коментира, че освобождаването на проф. Кантарджиев е законно, тъй като всеки може да бъде пенсиониран без негово съгласие, но изтъкна заслугите на емблематичния вирусолог.

Самият Тодор Кантарджиев приема подкрепата на колегите и обществото, но е разколебан дали би се върнал на старото си работно място, в случай, че здравните власти отговорят на общественото недоволство.

"Не съм мислим по въпроса. Мисля, че няма да е добре нито за мен, нито за Центъра. Винаги повече мисля за хората от Центъра и за Центъра. 140-годишна институция не трябва да оставяме в нечестни ръчички и за кратко да бъде съсипано нещо, което нашите деди са го правили от 1881 г.", каза вирусологът.

Петицията за връщането на проф. Кантарджиев като директор на НЦЗПБ вече е подписана от над 5000 души.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
15
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
70% от служебното правителство отдавна са пенсионери. Проверете ги поименно от кога са в пенсия. Някои от тях дори са освидетелстване със старческа деменция. А Бойко Рашков на всичко отгоре за капак освен, че е пенсионер е поразен от параноя.
9
5
 
21
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Айде стига ни занимавахте с този пенсионер.Дай боже всекиму да се пенсионира здрав, млад и с толкова пари заделени настрана.
8
11
 
12
 
! Отговори
ВМА преди 2 години
Кога ще тикнете престъпната ОПГ на веселия катранджиеф- син дженералито Мутрафчиеф и вехтия интригант -паразитолог при Бай Ставри, да им изправи Ауспусите ,да ги олаби, да им разшири / райберова кръгОзОра, да станат ШирОкОскрОени Ора,? Гешев Спиш,где си Бе Лешояд на Кривосъдиетиу?
7
7
 
22
 
! Отговори
Да преди 2 години
Трябва да се спазва правилото, след навършване на пенсионна възраст всички служители на държавна работа да бъдат пенсионирани. Който е способен и може да продължи да работи, има много място в частния сектор.
6
9
 
22
 
! Отговори
Handel преди 2 години
За ГЕРБ април месец за гласували 837,000 души. И от тези 837 хиляди само 5,000 искат паплачта да не бъде изметена. И това се нарича "обществено недоволство".Интересно журнашлюхите на ПИK като се видят в огледалото не им ли се повдига от себе си?
5
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво означава обратно на работа!? Бил е на някаква позиция и вече не е. Може да си работи в Националния център по заразни и паразитни болести, но не като директор. Трябва да се въведе мандатност в България! Няма такива позиции "вечен директор". Има разни почетни титли, но не може да има вечни позиции в държавни учереждения.
4
4
 
25
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Вуйчо ВаньоАми той директно си го призна - 39 хиляди лева месечна заплата. След което се усети и каза че се бил шегувал, а милионите по сметките му били от "застраховка на жена му"
3
27
 
9
 
! Отговори
Ей преди 2 години
Кому нягии, мас тии долни, броени дни ви остават да правите ми зерии !
2
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незаменими хора няма.................има и други добри специалисти, не е само професора!!!
1
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затвор за Кантарджиев! Няма никакъв натиск.