Засилва се натискът за връщане на проф. Кантарджиев, той е разколебан

Няма да е добре нито за мен, нито за НЦЗПБ, смята той
11 юни 2021 01:10, Анисия Иванова
81

Продължава подкрепата към пенсионирания директор на Националния център по заразни и паразитни болести - професор Тодор Кантарджиев. Вчера протести в негова защита се проведоха в София и Шумен. Учени, лекари и граждани искат вирусологът да бъде върнат обратно на работа.

Десетки лекари се събраха пред многопрофилната болница в Шумен. В декларация медиците посочиха, че не приемат начина, по който професорът е пенсиониран и разкритикуваха служебния здравен министър.

Според медиците е обиден начинът, по който пенсионират проф. Кантарджиев.

Още по темата

"Къде беше министърът по време тази епидемия, защо сега има становище и ни обявява за убийци, защото сме на челните места по смъртност в Европейския съюз", настоя Росица Страшимирова от МБАЛ-Шумен.

Недоволство има не само сред колеги на проф. Кантарджиев, а и сред обществото. На протест пред здравното министерство граждани заявиха, че искат проф. Кантарджиев обратно на работа. Част от тях упрекнаха здравните експерти в реваншизъм.

Главният държавен здравен инспектор - доц. д-р Ангел Кунчев, коментира, че освобождаването на проф. Кантарджиев е законно, тъй като всеки може да бъде пенсиониран без негово съгласие, но изтъкна заслугите на емблематичния вирусолог.

Самият Тодор Кантарджиев приема подкрепата на колегите и обществото, но е разколебан дали би се върнал на старото си работно място, в случай, че здравните власти отговорят на общественото недоволство.

"Не съм мислим по въпроса. Мисля, че няма да е добре нито за мен, нито за Центъра. Винаги повече мисля за хората от Центъра и за Центъра. 140-годишна институция не трябва да оставяме в нечестни ръчички и за кратко да бъде съсипано нещо, което нашите деди са го правили от 1881 г.", каза вирусологът.

Петицията за връщането на проф. Кантарджиев като директор на НЦЗПБ вече е подписана от над 5000 души.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
11
 
! Отговори
д-р Циц преди 2 години
Няма нищо обидно в пенсионирането на Кантарджиев! Просто трябва да се спазва закона !!!
29
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително разочароващо поведение на проф. Тодор Кантарджиев, бивш член на БКП и администратор с 33 (?) годишен стаж. Два пъти са му изказани благодарности от министерството, но той продължава да върти очи като мало умен и да агресира. Не съм очаквал такова поведение от учен с титла. Вероятно малигненото заболяване (рак на кръвта), с което е наказан, се отразява на неговият поведенчески модус.
28
10
 
11
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 26 Мангъров пък е последният човек когото да сочиш за пример. На него му възложиха допълнителна работа и му намалиха заплатата, но той не се оплаква. Каза че работи за удоволствие. Той има частна практика от която изкарва много повече пари. И да го освободят няма да загуби нищо, но го използват като "работно мaгape", все някой трябва да върши черната работа, нали? За протокола: Не съм фен точно на Мангъров.
27
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
до 30 Не са лекарите виновни, а политиците. И не са само политиците от ГЕРБ, а и тези преди тях. Помня още Мими Виткова като беше министър (и тя лекар, но в ролята на политик) се говореше за проблемите в здравеопазването. Проблемът е че само се говореше.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има милиони а събира дарения.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе да си пие водката с доматен сок срещу коронавирус в къщи и да се радва на пенсията! Няма да пие на работното си място я! Нали водката съдържа ликопен?Пенсионирането е нещо съвсем нормално. Съгласен съм, че може би начина по който е направено не е много приятен. Така светкавично че да не може даже да се сбогува с колегите си. Но Стойчо Кацаров има много малко време да управлява до 11-ти юли. Може би затова е бързал...
24
6
 
8
 
! Отговори
до лекарите преди 2 години
Ако не сте убийци защо смъртността продължава да е висока дори при 100 заразени на ден.Не.Вие не сте убийци а нека-дърници.Няма нито един осъден лекар за лекарска грешка.Ако ви съдеха нямаше да се мислите за богове щото видители здравето ти е в моите ръце и един вид ти си зависим от мен.Истинските лекари специалисти се броят на пръсти.Множеството от лекарите за нищо не стават и за това стават грешки и умират хора.
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият скандал се подклажда от банкянския Толуп, защото той така остава в сянка до изборите. А пък бай Шиле е дърт садистичен нарцис и няма против да е в светлината на прожекторите и да занимава обществото с противната си натура. Освен това задължително кешира и по некой леф от чекмеджето.
22
2
 
8
 
! Отговори
Киро Брейка преди 2 години
Плачат за Бай Шиле!
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Мангър защо не го пенсионират, след като е по-възрастен от Кантарджиев. Нали министърът е уставняк! Или Мангъров е наш човек и той може да остане по целесъобразност, обаче Кантарджиев не ни е много приятен и го махаме и да си ходи в пенсия.
20
6
 
17
 
! Отговори
В държавата преди 2 години
законите са за всички! Както мен пенсионираха и ми подадоха документите, така и този професор ще пенсионират, а той като иска да работи, пуска си молбата и го назначават като пенсионер, но тогава заплатата му няма да е като досегашната, затова толкова подскача. А заплатите се плащат от удръжките на работещите, искат младите да работят, за да има пари за алчни професори в пенсионна възраст, които не искат да се пенсионират, а искат още да лапат?!
19
5
 
10
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Моля сайта да съдейства за отварянето на дарителска сметка на името на Бай Тошо Кантарджиев. Ура за този титан на науката, изключителен талант и човеколюбец.
18
5
 
19
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Когато уволнят кадърен специалист, той още на следващия ден си намира нова работа. Не виждам към Кантарджиев да валят предложения. Дори от болницата в Шумен не са му предложили работа. Ха-ха!
17
5
 
15
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Тошо ,наборе кротни се бре.Гордостта и лакомията са грехове а ти се превръщаш в клоун тържествено обикаляйки студиата на платените ***.Досадна ни е вече твоята личност. И други достойни професионалисти има но за разлика от теб не ни тикат в носовете величието си.Айде със здраве.
16
2
 
10
 
! Отговори
Пълна излагация преди 2 години
Доколкото знам, проф. Ива Христова, която поепоста, е лично протеже на Кантарджиев, а не наМинистъра. Нейни ли са "нечестните ръчички"? Тоя пак не знае какви ги говори.
15
7
 
20
 
! Отговори
аааа не преди 2 години
Никакво връщане, до памперс ли ще получава хилядарки за тази негова "работа"?!
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се върне. Хората не протестират, а изразяват подкрепа за него. Нещо, което за доста е непонятно!
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам и се чудя, ли чудя...този човек само директор ли може да работи? Какво му пречи като с е пенсионира да си прибира пенсията и да продължи да си бачка като специалист на частно? калинки, които сега плачат да го върнат обратноказват колко бил способен и незаменим. Но май така здраво се е срастнал с разни схеми в държавата за толкова години, а покрай него и много други, които сега плачат да го върнат обратно.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незаменими са тия полюционери, ще векуват Скапаха държавата, разбиха обществото и си мислят, че са назаменими.
11
8
 
18
 
! Отговори
Вълканов преди 2 години
Стига с тия *** заглавия, че станахте смешни. Един пенсионер искат да го хполутат. Стотици хиляди са тези, които се пенсионират. Да реват ли и те? Специалисти има, да ги ринеш с лопата. Цялата дандания е, че като се започне подробно разглеждането на неговата работа, ше излязат доста калинки. И те, калинките реват най-много. Даси одят в къщи.