Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29

Министърът за първи път намекна за грешка при командването
26 юни 2021 11:56, Елка Василева
161
Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29
Снимка: архив, БГНЕС

"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение – те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение“, заяви служебният военен министър Георги Панайотов пред bTV за катастрофата с изтребителя МиГ-29 в Черно море.

„Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда“, допълни Панайотов.

Още по темата

Още не установено защо движещата мишена, която е преследвал майор Терзиев е падала по-бързо. Сред възможните причини според Панайотов е проблем с парашута ѝ, дори той да е бил възпламенен и затова да е падала по-бързо.

Мишената е спусната от 7000 метра, както предвиждат нормативните документи, а стрелбите са се провеждали на между 4000 и 7000 метра. Следствието ще установи защо не е било прекратено учението, след като мишената е започнала да пада по-бързо и под определената височина. В тази ситуация учението е можело да бъде прекратено и от пилота, и от неговия командващ, отбеляза Панайотов.

Когато изтребителят изчезва от радарите, е бил на 1200 м височина и се е движел по последни данни, без информация от „черната кутия“ с 950 км/ч. „Не съм пилот, но бях уверен от моите подчинени във ВВС, че не е критично ниска височина. 1200 м е една доста ниска височина и на това учение пределната височина е била 2000 м, но 1200 м е височина, от която пилотът може да се измъкне, може да вземе решение, но все пак става дума за непрогледна нощ и няма хоризонт. Тук идва ролята на тези, които го командват къде се намира над земята“, каза Панайотов.

С тези думи за първи път военният министър намекна за грешка на командването. Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка. В никакъв случай не става дума за това, категоричен бе той. Но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина, обясни министърът.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър.

Последните думи на майор Терзиев са били „Поразих целта, излизам от атаката“, а според неговия командващ е звучал спокойно, разказа служебният военен министър.

Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, обяви министър Панайотов.

С майката и с брата на загиналия пилот се е видял, тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

"Защо се скатаваме в миши дупки, оставят вас да говорите пред обществото празни приказки, г-н министър", написа му тя снощи във Facebook.

Жена, която скърби и има моето пълно съчувствие, отвърна Панайотов. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

Да обещае на Димитрина Попова, че вината няма да бъде стоварена върху загиналия й съпруг, призова го водещата.

Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда, отвърна министърът. Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можеше да има към 60 часа нальот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той.

Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният министър на отбраната. Даде за пример и "Пилатос".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Интересно защо бойните му "другари" си траят."-------------------------------Защото в армията се говори само след дадено разрешение от висшестоящ.
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има генералска грешка на парашутиста на фигуранта радев.Представям си ако каракачанов беше министър какъв вой щеше да има от мисирките.Сега тишина и замитане.Радев уби един прекрасен пилот
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен45 Драпат за пенсия!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1200 м може и да не са критични, но много зависи дали на 1200 м почваш да теглиш нагоре или тепърва осъзнаваш, че трябва да теглиш. Това не е Цесна с 200 км/ч, а ютия с 900. А и не всеки може да издържи претоварването.
42
1
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Напротив,има!Като пенсионират всички натовски русофил-генерали и полковници,и "великата"Русия ще изреве на умряло!И без това за нищо не стават!
41
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
Нека познаем дали други НАТОвски държави, когато имат инциденти с остатъчните им МиГове от времето, когато са били под ботуша на Русия, изпращат тази високочувствителна информация на руснаците да я разкодират: например, германци или поляци.
40
1
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Щом военна полиция са се заели, пази боже. Всеки военнослужещ знае, колко *** има там.
39
1
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Не говори глупости пубере.Не стига че казарма не сте видели ,ами и вещи във военното дело се пишете мушмороци голобради!Гугъл поколение ,гащите си не може да загащите,от всичсо разбирате!Д.р.и.с.л.ьо!Чел недочел,разбрал неразбрал ,изказва се анонимника!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А твоите самолети които ти договори те кога пристигат?
37
6
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 44 "Това ще бъде разгадано на територия вражеска за НАТО и натовските генерали, а именно в бишия и настоящ *** Съюз." Всеки истински русофил знае, че най-доброто място за анализ на авиационен инцидент като този е в Русия. Те въобще нямат никакъв интерес да знаят подробности за тези неща. Мдаааа.
36
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев е физическия убиец на нашия пилот.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сат Н Възможно е да си прав, макар че е прекалено опитен и от дълго време в политиката, за да го прави за единия манталитет. Още повече че заиграването с определни неща може да му докара доста неприятни последици. Истината е, че допреди няколко години да сменяме самолетния парк със западен беше немислимо. Руснаците със зъби и нокти държат всичко до което са се докопали в България и не се свенят да прибягват до корупция, атентати и убийства, за да остане така.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм чул някой да говори за пилотска грешка! Причината е некомпетентност на управлението бивше и настояще на българските ВВС
33
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
САЩ ни налагат санкции защото искат да ни оправят. Добре че дадохме на САЩ да приберат милиардите за новите 60 годишни модернизирани F-16, иначе корупцията щеше да ги открадне. Мене ми прави много кеф кога американците ни оправят. Поклон пред САЩ. Навеждам се още по дълбоко.
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко му е ясно на министъра на войната, само не му е ясно защо стария *** самолет се е взривил докато си е летял. Това ще блъде разгадано на територия вражеска за НАТО и натовските генерали а именно в бишия и настоящ *** Съюз.
31
10
 
7
 
! Отговори
F-16 преди 2 години
А новите модерни 50 годишни американски F-16 кога пристигат?
30
7
 
4
 
! Отговори
Истината. преди 2 години
Путин има дистанционно за всички руски самолети.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което изчетох по пресата ме навежда на мисълта, че някой му е "помогнал" да падне. Цитирам : когато е бил на 11000 метра самолетът изведнъж изчезва от радара. Не само не го виждат как пада, него въобще го няма. Това не може да се случи вследствие на пилотски действия. Въпросът е КОЙ му помогна да падне? Въпросът е стршен - кой може да се бърка в българските учения и с каква це? За да ни покаже, че може да си прави с нашите военовъздушни сили каквото си поиска?
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
генерали без армия...е това е днес българската армия.преди имаше администрация,но имаше и армия.сега има само администрация.един куп генерали,които не искат да се пенсионират в мо и военната академия и държат кокала със засукани секретарки.пък после защо нямало пари за военнослужещите.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17, безспорно, но скоростта 950 км/ч. е строго дозвукова на 1 200 метра височина. Тази скорост е 2 пъти по-ниска от максималната на МиГ-29. Мисълта ми беше дали е възможно при тези оптимални праметри един 20-тонен изтребител да се разруши във въздуха например от критичен ъгъл на атака?

Спонсорирани публикации