Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29

Министърът за първи път намекна за грешка при командването
26 юни 2021 11:56, Елка Василева
161
Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29
Снимка: архив, БГНЕС

"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение – те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение“, заяви служебният военен министър Георги Панайотов пред bTV за катастрофата с изтребителя МиГ-29 в Черно море.

„Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда“, допълни Панайотов.

Още по темата

Още не установено защо движещата мишена, която е преследвал майор Терзиев е падала по-бързо. Сред възможните причини според Панайотов е проблем с парашута ѝ, дори той да е бил възпламенен и затова да е падала по-бързо.

Мишената е спусната от 7000 метра, както предвиждат нормативните документи, а стрелбите са се провеждали на между 4000 и 7000 метра. Следствието ще установи защо не е било прекратено учението, след като мишената е започнала да пада по-бързо и под определената височина. В тази ситуация учението е можело да бъде прекратено и от пилота, и от неговия командващ, отбеляза Панайотов.

Когато изтребителят изчезва от радарите, е бил на 1200 м височина и се е движел по последни данни, без информация от „черната кутия“ с 950 км/ч. „Не съм пилот, но бях уверен от моите подчинени във ВВС, че не е критично ниска височина. 1200 м е една доста ниска височина и на това учение пределната височина е била 2000 м, но 1200 м е височина, от която пилотът може да се измъкне, може да вземе решение, но все пак става дума за непрогледна нощ и няма хоризонт. Тук идва ролята на тези, които го командват къде се намира над земята“, каза Панайотов.

С тези думи за първи път военният министър намекна за грешка на командването. Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка. В никакъв случай не става дума за това, категоричен бе той. Но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина, обясни министърът.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър.

Последните думи на майор Терзиев са били „Поразих целта, излизам от атаката“, а според неговия командващ е звучал спокойно, разказа служебният военен министър.

Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, обяви министър Панайотов.

С майката и с брата на загиналия пилот се е видял, тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

"Защо се скатаваме в миши дупки, оставят вас да говорите пред обществото празни приказки, г-н министър", написа му тя снощи във Facebook.

Жена, която скърби и има моето пълно съчувствие, отвърна Панайотов. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

Да обещае на Димитрина Попова, че вината няма да бъде стоварена върху загиналия й съпруг, призова го водещата.

Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда, отвърна министърът. Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можеше да има към 60 часа нальот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той.

Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният министър на отбраната. Даде за пример и "Пилатос".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Какъв цинизъм,отвратитено- Радевите посредственици и безхаберници убиха майор Терзиев и сега го провъзгласявате за герой много важно.Нищо няма да стане както нищо не е станало когато по вина на Радев се е разбил самолет и всичко е потулено
65
4
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Следващото изречение от публикацията изтрепва рибата: """...1200 м е височина, от която пилотът може да се измъкне, може да вземе решение, но все пак става дума за непрогледна нощ и няма хоризонт. Тук идва ролята на тези, които го командват къде се намира над земята, каза Панайотов.""" --- "Непрогледна нощ" за съветските летящи бракми е като да шофираш ЛАДА без фарове със 100 км/час по по тъмен път обвит в мъгла. Катастрофата - гарантирана 100%.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добре, дай да видим, какво е направено от Радев. От това, което е зависело от него, де."-------------------------Поискай справка от военното министерство.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че ще покрият случая, нали са военни :)) Нема да се излагат пред публиката, нали те са тези които ни пазят :)
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 "Каквото е зависело от Радев е направено" Добре, дай да видим, какво е направено от Радев. От това, което е зависело от него, де.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо чудно, че жена му изпадна в истерия. -----/////------ Жена му не е изпадала в истерия, напротив - много зряло и философски и с достойнство реагира. Моите съболезнования и уважение, за което.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Значи искаш да кажеш, че Радев е бил безполезен през цялото това време и нищо не зависи от него."-----------------------------------------------Каквото е зависело от Радев е направено, крайните решения се взимат от министрите, с какво разполагат ВВС зависи от военния и икономическия министър. Кое не ти е ясно, да ти го обясня ли като на 5 годишен?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има напредък!Когато радев беше шеф на ВВС пилоти не загиваха защото не летяха .той приземи въздушните сили .нямаше и един годен самолет.Парите отиваха за заплати на деса и естествено пълни пликове
58
1
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
"ДНЕС" МИ ИЗТРИХА КОМЕНТАР, В КОЙТО СЕ КАЗВА, ЧЕ ЩУРМАНИТЕ ОТ ЗЕМЯТА, УПРАВЛЯВАЛИ ПОЛЕТА, ИМАТ СЪЩЕСТВЕН ПРИНОС В СИТУАЦИЯТА. ЗАЩО ТРИЕТЕ???
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 62/66 Значи искаш да кажеш, че Радев е бил безполезен през цялото това време и нищо не зависи от него. Ами, тогава за какво избощо е заемал тия позиции? Излиза, че някой, който сади картофи, има също толкова заслуги за армията ни.
56
2
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 62 Подобрило се е положението във ВВС, откакто е назначил ПР-ката си на две ведомости на работа ! Доказал ,че в цялото ВВС нямало по-добра от нея! Не се разбрало в какво...?
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне за малко спрете с политиката, за какво е винове Радев не разбрах. Ученията не ги планира той, нито е щурман.
54
6
 
7
 
! Отговори
Монката преди 2 години
До58Полетите ги ръководи генералчето направено от фигуранта радев за сервилност а не за заслуги или качества.пък и то има за жена една журналистка която се изявява като глашатай на дивотиите на фигуранта
53
3
 
9
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Главнокомандващ на ВВС не значи шеф на ВВС. Той може да прави само препоръки, а крайните решения досега се вземаха от гербавите министри! Ако не си доволен от състоянието на ВВС, тогава знаеш кого да обвиняваш.
52
8
 
0
 
! Отговори
Рекапитулация преди 2 години
Руска бангия: паднала 2) руска техника: на скрап 3) руски безаналогови системи за спасяване на пилота: за нищо не ставащи и дефектни 4) обучаван по руски стандарти пилот: с грешки
51
1
 
6
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Май ще се окаже, че всички знаят каква е истината, но никога няма да я кажат на глас! Права е жената, изпокриха се в миши дупки
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгатронското правителство вън от управата !
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 58/60 Я кажи ЕДНО нещо, което да се е подобрило в авиацията ни и да е по някакъв начин заслуга на Радев, откакто е шеф на ВВС и след това като "главнокомандващ". Само едно.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитен пилот и грешка .... ? :)) Некой е объркал нещо по веригата, което му е коствало живота на челяка ::( Нищо чудно, че жена му изпадна в истерия.
47
3
 
10
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
"Радев уби един прекрасен пилот"........................IQ-то ти е като на торен бръмбар, типичен гербаджия. Радев е главнокомандващ армията, а не щурман. Не той е издал заповедите в този момент, нито е направлявал полета.

Спонсорирани публикации