Какво да правим, ако срещнем мечка в природата?

Вижте какво съветва експертът
4 юли 2021 13:41, Ния Христова
51
Какво да правим, ако срещнем мечка в природата?
Снимка: БГНЕС
"При среща с мечка най-важно е да запазим самообладание и да не бягаме. Мечката е хищник, въпреки че диетата й включва растителна храна, и едно бягане или движение би я провокирало да преследва бягащия обект. Затова запазете спокойствие, бъдете с лице към нея, но не я гледайте право в очите, и бавно, бавно отстъпете назад. Ако пък е на място, където тя не може да премине по – нататък, осигурете й място, където тя спокойно да се оттегли и да се почувства сигурна". 
 
Това каза пред БГНЕС експертът по фауна в Природен парк "Витоша" Никола Дойкин по повод инцидентът край парка за танцуващи мечки в Белица, където жена беше ранена от мечка.
 
"Най-важното е да направим така, че да не се срещаме с мечка или други диви животни, които биха могли да бъдат опасни за нас, като преди това трябва да известим за нашето присъствие в гората. За целта е нужно да вдигаме малко шум – един нормален разговор е напълно достатъчен, за да бъдете чути от дивите животни и те да се оттеглят", съветва експертът.
 
И добавя, че Витоша е едно от местообитанията, където се срещат мечките. Заради пренаселеността на северната й част, кафявата мечка се среща най-често в южните части на планината.
Още по темата
 
"Някои от туристическите пътеки в планината минават през местообитания на мечки и съответно е имало такива срещи, при които двете страни са поизплашени и след кратко съзерцаване всеки си поема по своя път и досега не се е стигало до инцидент", коментира той и добави, че животните избягват срещите с човека, защото повечето от тях не завършват добре за тях и тези срещи са по-скоро случайни.
 
Дойкин обяснява, че зрението на мечките е слабо развито заради местообитанието им, но за сметка на това те имат силно развито обоняние и слух.
 
"Човекът не се възприема от мечката като храна, а само за източник, около който може да бъде набавена храна", подчертава експертът и призова къмпингуващите на места, където има диви животни да не хвърлят отпадъци и хранителни такива около лагера, защото това може да привлече всякакви диви животни, не само мечки.
 
Никола Дойкин коментира и инцидента, при който жена беше ранена от мечка край парка за танцуващи мечки в Белица. По думите му в тази ситуация няма правилно или грешно поведение и добавя, че една възрастна женска мечка може да достигне между 130 и 150 кг.
 
"Предните й лапи са изключително мощни. С тях копае бърлоги, отбранява се и има доста големи нокти, които служат за намиране на храна и маркиране на дървета", обяснява експертът.
 
По отношение на искането на кмета мечката да бъде отстреляна той каза, че в момента тече разписаната по закон процедура и ще се прецени дали да бъде удовлетворено искането на кмета или да се остави мечката да се оттегли. От думите на Дойкин става ясно, че в годините назад е било издавано разрешение за отстрел на мечки, но не може да предположи как ще се действа в този случай.
 
Независимо от решението обаче данните на Изпълнителната агенция по околна среда и води показва, че популацията на мечките у нас е намаляваща.
 
"Генофондът на мечките е доста добър, така че ако положим достатъчно грижи може да запазим стабилна популация и занапред да им се радваме", заяви той.
 
А иначе планината Витоша е дом на много други животни, сред които се срещат вълци, сърни, елени, язовци, лисици, диви прасета, дива коза, която след много усилия отново се завърна в планината, лалугер – европейски застрашен вид гризач, скален орел, орел змияр, риба главоч и мн.др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 11 месеца
Ристу, *** си, като гъбена чорба.
33
23
 
4
 
! Отговори
Ристу преди 2 години
По-спокойно щеше да е да няма мечки в горите. Мисля, че трябва да се намали бройката им в България. Които иска да гледа мечки, да ходи в цирка или в зоологическата градина. Има и хубави документални филми за мечките в Северна Америка. Казвах ви, че не е далеч времето, когато ще четем новина тук - "Мечка рани/уби човек". Скоро и във Витоша.
32
2
 
4
 
! Отговори
Хижар преди 2 години
Студенти, слушайте внимателно. Ако срещнете мечка почвате да се мажете с пресни ла, абе ***
31
0
 
10
 
! Отговори
Планинар преди 2 години
Ако ходите през диви места, където има вероятност да срещнете мечка, носете си ЗВЪНЧЕ, вързано някъде за раницата. Мечката ще ви чуе и няма да се уплаши, когато се появите внезапно около нея. Малките мечета са много любопитни и могат да ви приближат. В никакъв случай не ги приближавайте и вие, а вдигнете малко шум (но не прекалено!) и се оттегляйте в посока, обратно от малкото мече. Ако майката лещи, че застрашавате малкото й (ако тръгнете да го снимате) това ще са последните минути от живота ви
30
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Носите си въже и нож. Като срещнете мечката, навивате въжето около лявата си ръка (или около дясната, ако сте левичар). Мечката се изправя на задните си крака и почва да реве. Вие си пъхате ръката с въжето дълбоко в гърлото й, а с ножа почвате да я мушкате, докато издъхне от кръвозагуба. Забравих да кажа, че трябва да сте с дебели дрехи, за да не ви нарани с ноктите си. В случай, че не разполагате с въже и нож, вземете пушката си.
29
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Между другото препоръчвам ви да си изтеглите филма Мечката на гениалният режисьор Жан Жак Ано.Ретро филм е но е страхотен.Да ви кажа имам вила в планината на диво и безлюдно място.Със жена ми се скрихме там през 2020 когато затвориха държавата.Намирал съм мечи следи недалеч от вилата ми но жива мечка не съм срещал.Виждал съм сърни,елен,диви ***,но мечка никога.
28
0
 
17
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ходите ли в гората там където се очаква да има мечки носете оръжие със себе си.Ако нямате една две пиратки биг тайгър.Гърмят много силно.Ако и за това не ви се дават пари водете бъбрива жена със себе си да вдига шум.Бъдете кавалер,пуснете я да върви напред.
27
0
 
14
 
! Отговори
Владимир преди 2 години
Не знам какво толкова написах, че ми премахнахте поста!? Вие сте най- цензориращият сайт! За всяко второ нещо - "брадва"
26
0
 
4
 
! Отговори
селянин преди 2 години
при среща с мечка се мажете с фекалий и тя ви оставя на мираа дали ке има........... със сигурност
25
0
 
3
 
! Отговори
ЖЕНА ми бяга по- преди 2 години
Във Аляска освен пушката всеки носи и един пистолет голям калибър защото в бързината пушката може да не играе и като го навали хапе не хапе стреля със патлака от упор. Ди Каприо ги прави тези неща със нож .
24
0
 
2
 
! Отговори
ЖЕНА ми бяга по- преди 2 години
Ако мечката почне да бяга в кръг около вас ,ви плаши . При нападение бяга с ниско наведена прикрита глава директно към вас ,ако спрея не ви е в ръката няма да можете да го ползвате ,затова трябва да се преценя степента на опасност .и трябва да се вдига аларма ,че да не се стига до кой -кого...
23
0
 
7
 
! Отговори
Айларипи преди 2 години
Неслучайно са измислили планинарските песни. Иначе разни миришещи на мечка се пъхат по бърлогите да берат гъби, тули, джица, халюмин.
22
0
 
6
 
! Отговори
ЖЕНА ми бяга по- преди 2 години
--бавно от мен ,това е достатъчно .Оставям маитапа --един голям спрей за мечки към 130 лв трябва да е готов за пръскане в дивото ,ако сте двама или повече и те да имат - мечката е адски бърза и можеш да не успееш дори да видиш нападението другия ще я напръска ,във природата тя се слива със храстите и може да е неподвижна докато не те нападне защото я застрашаваш ,като е с малко също ,ако е разгонена ,,,, колко ловци след като са яли дървото казват ,че не са имали време да стрелят ,а са на лов.
21
0
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Мечките могат и се катерят по дърветата. Ако си в планината, бягаш надолу. Ако не, квото стане.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като срещнете мечка в гората това означава,че не Ви се пише добро какво и да правите.
19
2
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Какво да правим, ако срещнем мечка в природата?... Почваш да викаш... "Ваксина, безплатна ваксина..." и гарантирано кЕ избЕга.Да не е Улава, бре... :))
18
0
 
3
 
! Отговори
Гъбар преди 2 години
Срещал съм мечки и в Бългория и вПолша и в Чехя но това са мечки свикнали хората да ги хранят .
17
5
 
7
 
! Отговори
Рушофил преди 2 години
По времето на Соца мечките си знаеха мястото и не закачаха хората.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навеждаш поглед виновно, за да не я дразниш и почваш да се мажеш с лаина, за да се отврати да те яде. А откъде лаина ли? Лаина ще има много...
15
0
 
15
 
! Отговори
серсемин преди 2 години
Веднъж пътувах някъде в Родопите и по някое време ми се приходи по малка нужда. Та спирам така малко в страни да си свърша работата и нещеш ли баба Меца стои срещу мене. И в следващия момент си казвам така или иначе съм спрял, що ли не взема да се изкакам...