Няма разрешение за отстрел на мечката, нападнала жена в Белица

Състоянието на пострадалата е добро
3 юли 2021 14:52, Петя Славова
67

Все още няма разрешение за отстрел на мечката, която вчера нападна жена в гората над Белица. Продължава и процедурата, в края на която, ако експертите преценят че е нужно, министърът на земеделието трябва да издаде заповед за отстрел.

Състоянието на жената е добро, няма опасност за живота ѝ, предава Bulgaria ON AIR.

Цяло денонощие измина от нападението на мечката, а в Белица все още чакат разрешение за отстрел на дивото животно. В градчето се опасяват, че се губи ценно време, в което мечката може да се скрие дълбоко в гората.

"Мечката не е хваната и не е вързана на място и да чакаме да натиснем спусъка, ние чакаме разрешение да можем да я търсим, но всички сами предполагаме, че диво животно особено в момента е избягало далече в гората, но пък практиката показва, че когато се успокои положението, тя се връща обратно надолу", заяви кметът на Белица Радослав Ревански.

Още по темата

Без отговор остава и въпросът как при евентуално разрешение ще се разпознае коя мечка е извършила нападението, за да бъде отстреляна, при положение, че гората над Белица е обитавана от десетки такива животни.

"Горите над Белица са населени с кафява мечка, мечки са забелязвани многократно през години, но, за съжаление, това е първият случай, когато се стига до такъв инцидент", посочи Димитър Иванов от Парка за танцуващи мечки.

Междувременно въпреки инцидента, днес берачите на гъби отново тръгнаха в гората.

"Гладът е по-силен от страха, хората отиват в гората не защото им се ходи, те отиват да си изкарат прехраната и дори мъжа на жената днес отново е в гората и каза: Кмете, няма кой да ми гледа децата, аз трябва да работя", изтъкна кметът на Белица.

Паркът за танцуващи мечки отново е отворен за посетители. Достъпът до него беше забранен за няколко часа вчера след инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Един път да ми кацне на мушката ....
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кучетата хапят хората по улиците и да не би да ги стреляме. Не пипайте мечката! Не ви е срам. Полудяхте покрай тези избори. Готови сте да унищожите всичко за да могат гласоподавателите ви да ходят спокойно да секат гората за огрев или да берат гъби.
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да се съглася да се убиват животни, които са в червената книга.Мечката е сред изчезващите видове в България. Смятам, че въпросното лице е навлязло в територията на животното - следователно е предизвикало само реакцията на мечката. Мечката не е слязла в населеното място и там да извърши нападение. Ще бъде безумно, безотговорно и нечовешко да се посегне на живота, заради неразумните действия на хора, които или са на сеч в гората или по друга причина. Отговорността изцяло си е тяхна.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това тъмното, дебелото и клъстото не е ли некоя фамозна тиква преоблечена и нагиздена мечка за хеловвината бе? правилно да не се трепа защото сумати инфо ще иде под земата.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе както сте тръгнали я направо избийте всичко дет хапе по горите че да могат ромите да събират гъби без проблеми. То са видя че нищо не става от тази държава направо да я закрием както подобава.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
koi krade hranata na mechkite?
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ,който убие мечка, заради такова нещо ,трябва да бъде разтрелян на секундата. Значи отива някаква *** при мечката и защото се е защитила ,трябва да я убием? какво трябваше да направи мечката? Да посрещне пачата с торта ли? Горите са на животните, а не на скапаните гъбари. Ами утре ще кажат ,че и дърветата са опасни за гъбарите, дай да изсечем цялата гора за да не падне клон и да удари някой по ми яр по главата.
39
0
 
9
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Каква е тази цензура,бе dnes.bg?? Ако някой критикува електората веднага бива изтриван...Следващата година-на последно място по свобода на словото..
38
0
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Мечката най-вероятно е била с малко мече. Ако е искала да я изяде, нямаше да я остави жива. Хората трябва да знаем, че гората е домът на тези животни! Когато се ходи по горите, се вдига шум за да се отпъдят животните. Туристите хвърлят пиратки, подсвиркват, имат и звънчета по обувките някои...
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Да заловят мечката и да я пратят на Брижит Бардо.
36
0
 
4
 
! Отговори
мечка страх мен не преди 2 години
Тази сигурно е бракониерка и е брала гъби незаконно
35
7
 
14
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Мечето е трябвало да я изяде тая. Убиете ли животинката, излизаме на протест. Смърт за боядисаната баба!
34
6
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Еиий боже ! Бря кък нимоа и язе а срещна мечка у горътъ та дъ и опна кожата на стената у нас.От и язе одъ за гъби у горътъ.Па от лапите и ква убава супа стаа малииий !
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да обстрелят жената тогава.За обстрел на човек няма затвор.
32
3
 
19
 
! Отговори
До Евала преди 2 години
Ами няма да ме нападне мечка защото няма да и навлизам в хабитата има си място за хора има си място за животни да не говорим че сме превзели и изсекли много повече от колкото трябва
31
15
 
6
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Както винаги, във форума ври от протестърски ***, недоучили, но заредени с модерни опорки , тип :"Няма Ковид", "Кучетата на улицата и мечките в гората са по-важни от хората", "Половете са 77" и т.н. Зер, плаща им се на публикувана гнусотия. А, че тази мечка едва не е убила жената, на вас, троловете не ви пука. Нека животното да нападне самите вас, да видим какви ще ги дъвчите.Ама вие не ходите в гората, света познавате само от компа.
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боневa Защо се правите на умна, като не сте?! Мечка веднъж нападнала човек, няма връщане назад! Само отстрел!!! Много избирателно тълкувания на понятието ``стръвница`` имате! Не мястото на нападението определя това. А и ако бяхте чели малко по темата, щяхте да знаете че за нападението се предполага че е отговорно 3 годишен млад мечок.
29
3
 
18
 
! Отговори
Боневa преди 2 години
Мечката си е в гората!Друго щеше да е ако беше нападнала жената в село,развиба кошери или кошара с овце.Тогава е стръвница!Гъбарите не знаят ли ,че в гората има мечки?! Всички знаят,че край Белица има мечки!Вземат по едно звънче и вдигат шум за да няма изненадващи срещи.Когато вятъра е насрещен, животните не могат да усетят близостта на човек по друг начин,освен ако той вдига шум.Мечка с малки може да е била.Трябва да и се даде възможност да се отдалечи навътре в гората.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...а данъци плащате ли... --------------------------------Льольо, как ги хвана! Всеки знае, че гладуващите лузъри като си купуват хляб и мляко, не плащат ДДСто.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе и аз това се чудех как ще разберат коя мечка е нападнала? То в гората да няма само една мечка?