Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция

Българските работници са сред най-бедните европейци
2 авг 2021 18:00, Анисия Иванова
209
Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция
Снимка: БГНЕС

Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Работниците с ниски доходи у нас са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа" посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са лукс.

28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като близо 60% от тях са с доходи под прага на бедността, съобщава БНР.

Според данните най-лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента.

За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

Европейската конфедерация подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне.

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от европейският парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.


 


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
4
 
! Отговори
Рашко преди 1 месец
1 милион X 1000лв от чекмеджето на тулупа от Банкя = 1 милиард. А Бойко е откраднал поне 20 млрд. , т.е. има и за почивка за няколко години на по-бедните, има и за пенсионерите , има и за магистрали , има и за саниране на панелки, има и за язовирите.
197
3
 
1
 
! Отговори
Възможност преди 1 месец
Няма нужда да искат да почиват бедняците! Ето , след 5 дни ще имаме ново правителство и новият мин.-председател ще раздаде на всички бедняци по един шнорхел и плавници. Така бедняците ще могат да джапат в блатото на Фигуранта колкото си искат ! Честито , бедни мЪдурковци ! Гласувайте с машини ! После само ще ви останат само шнорхелите !
196
0
 
2
 
! Отговори
Супер преди 1 месец
Че ние сме супер. 7-мо място, браво.
195
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
правителството на Румен Радев вдигна тока водата парното горивата ... тежка зима ни чака
194
2
 
4
 
! Отговори
тъп атакиз преди 1 месец
До Словянин През соца 85 % почиваха лятото и 25 % през зимата. .................. да, почиваха в миризливите бунгала с изтърбушени легла, "банята" и "тоалетната" няма да ги описвам, че ще ми изтрият коментара.
193
1
 
7
 
! Отговори
Така е! преди 1 месец
Нали за това уж има Инспекция по-труда!Нека да тръгнат,да проверят особенно "честните частници-работодатели",какви заплати дават,колко дни отпуска разрешават,за да може един обикновен човек - работник или служител, да си позволи почивка,без значение на море или на планина!?!Най-големият блъф е,че отпуската се заплаща!И тази Инспекция,която също е на държавна хранилка и поилка,става за смях и подигравка,като позволява или разрешава,да и пробутват фалшифи ведомости за заплати,като вносните домати!
192
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите които не могат да си позволят почивка за тези които не работят, вечно мрънкат и все някой друг за нещо им е виновен. Сори. Така е.
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко пък да си умен като наричаш ваксоните биопродукт? Първоначално си помислих, че са измислили някакъв нов крем за слънце. Био.:-D
190
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 189Няма нищо готино в морето, освен това че на масите им е промит мозъка, че е готино. Какво му е готиното да се буташ сред тълпите за да седнеш на някакъв пясък и да се пържиш на жегата няколко часа? Освен това, на планина е много по-хладно от на плаж.
189
3
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
1 милион работещи + 3 милиона пенсионери а ? За един приятел питам ...
188
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Итн са дошли за да се нахранят с милиарди.
187
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"При положение че имаме такива прекрасни планини и гори, не разбирам защо всички трябва да се бутат на море."Защото на Морето е готино. Особено на северното черноморие край Варна. В тази жега ако не си на море не е готино.
186
5
 
8
 
! Отговори
Нека да позная преди 1 месец
Тези един милион Българи гласуваха за ИТН.
185
2
 
11
 
! Отговори
1111 преди 1 месец
Почивка ,я погледнете с това постоянно покачване на цените и не вдигане на доходите ,колко хора могат да си позволят приличен живот (качествена храна ,добро лечение и т.н.)
184
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При положение че имаме такива прекрасни планини и гори, не разбирам защо всички трябва да се бутат на това пусто море.
183
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
невероятно. на кое място сме в ЕС?
182
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СловянинТи си варненец та... Сестра ми се дореди до лагер на море един път, аз нито един път. Първото ми море бе на 23години във ведомствени бунгала на северното черномирие. Родителите ми въобще не са ходили през живота си на море. Майка ми дори не го е виждала на живо. Семейството на сестра ми от северозапада тръгнаха на море и то всяко лято без миналото откакто са"гадните"ГЕРБ на власт. Но ги подлъгаха, че ГЕРБ щели да вдигнат пенсионната възраст и гласуваха за ИТН на последните избори.
181
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До какво се чудим!!!! Интересно колко трябва да си просттъ, за да си сложиш експериментален биопродукт за една седмица море?
180
6
 
8
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 месец
Това можеше да бъде стимулът за ваксинация на хората .Кото има ваксинационен сертификат -една седмица беизплатно на море. Тъкмо и хотелиерите ще престанат да мрънкат
179
6
 
16
 
! Отговори
Словянин преди 1 месец
Реалното заглавие е: САМО ПОД 1 МИЛИОН БЪЛГАРИ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ЛЯТНА ПОЧИВКА! То само пенсионерите са над 2 мил, от тях под 5 /пет/ % могат да отидат на почивка. През соца 85 % почиваха лятото и 25 % през зимата. Като варненец нямах нужда от лятна почивка, но съм бил по месец в Каварна, в Балчик, в Китен. А почти всяка зима в Боровец. С 350 лв заплата, сега това са 1350. Помним.