В пандемията бизнесът търси служители за дистанционна работа

Спад в търсенето на кадри е отчетен през юли в почти всички сектори
28
В пандемията бизнесът търси служители за дистанционна работа
Снимка: Pixabay

Фирмите търсят служители за работа от вкъщи, въпреки че повечето компании отвориха отново своите офиси. Това показва анализ на платформа за търсене на работа през юли. Според данните всяка десета обява през юли е била с опция за работа от вкъщи или дистанционно, информира „Труд“.

Още по темата

Все пак в отпускарския месец търсенето на кадри намалява. Новите предложения в средата на лятото, публикувани във водещите сайтове за търсене и предлагане на работа у нас, са намалели със 7% спрямо юни, но спрямо същия месец на миналата година са се увеличили със 70%.

Спад в търсенето на кадри е отчетен през юли в почти всички сектори, с изключение на ИТ бранша, при който има 9% ръст на обявите. В разгара на летния сезон най-много намаляват предложенията в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” (-20%), следван от “Логистика и транспорт” (-14%) и “Маркетинг и реклама” (-13%).

По-малко търсене има и на работници в строителството, производството и търговията и дори администрацията.

Все пак всяка четвърта обява е за продавачи и персонал в хотелите и заведенията, показват още данните. След тях най-търсени са кадрите в производството и ИТ специалистите.

Делът на обявите за работа в София е нараснал спрямо юни и възлиза на 43% от всички, публикувани през месеца. 10 на сто са предложенията за работа в Пловдив и Варна. Броят на обявите обаче във всички големи градове намалява, като в столицата те са с 6 на сто по-малко, в Пловдив - 5 на сто, а във Варна - с 9 процента.


 


28
Още по темата: фирмиработапандемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
До 17 : Израстнал съм в Люлин през 80те, когато от сутин до вечер се биехме по улиците. Просто нямаш идея с какво се захващаш, приятелю. А като я придобиеш ще е късно.
25
1
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 3 месеца
1/3 от нас ходят реводно на фитнес, някои дори на бойни спортове, храним се добре, всички сме на креатин и трибулус.
24
0
 
2
 
! Отговори
Рабин преди 3 месеца
Аз съм програмист фермер, копам с фрезата домати.
23
1
 
2
 
! Отговори
Друг програмист преди 3 месеца
В сънищата ти може би да. Но за твое нещастие, с всяка изминала година нуждата от каквито и да е ИТ специалисти се увеличава, именно заради дигитализацията. Ние от години наемаме куцо, кьораво и саката. Знам, че не може да ме разбереш, няма нищо :)
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
колкото повече се дигитализира светът, толкова по-евтина става професията програмист и толкова по-скъпа ще стане професията доматокопач
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
'Не си правете погрешни изводи - дистанционната работа е привилегия на високо образовани, квалифицирани, отговорни и организирани хора' ----- ОБРАЗОВАНИ КРЕДИТНИ РОБИ НА ЗАПЛАТА ВЪРШЕЩИ ЧУЖДИЯ ТРУД. ХАХАХАХАХАХАХА !!!!!
20
2
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
До Анонимен 19 : Знам че ви се иска. Ама не смеете.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До програмист: С туй прекрасно тяло и този интелект пробвай в някой порно сайт. Не си за тук .
18
1
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
До Анонимен 16 : Мама и тате ме издържаха преди 30 години. Сега аз издържам тях.
17
1
 
2
 
! Отговори
До програмист преди 3 месеца
И накрая някой ниско квалифициран ще ти извие врата от глад, някой път, когато си излязъл да потичаш, облечен в пълен спортен екип по последна мода...
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 15: Теб те издържат мама и тате. А ти зяпаш филми и седиш у вас, щото си некадърен да работиш каквото и да е.Комплексар.
15
3
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
До 12 : Точно така ще стане, драги. Общественият транспорт ще се автоматизира, а шофьорите - на борсата. Вече има напълно автоматизирани ферми с изкуствен интелект. А фермерите - на борсата. Строителството ще става с 3д принтирани елементи, вече се прави в китай. А строителите - на борсата. Фабриките се модернизират и роботизират, а работниците - на борсата. Изобщо нискоквалифицираните ще го ядат. Да бяха учили на времето, вместо да ни се смеят че сме зубрачи.
14
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
не ми викоте НЕ че копам от къщи , пардон пише се вкъщи
13
2
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Не си правете погрешни изводи - дистанционната работа е привилегия на високо образовани, квалифицирани, отговорни и организирани хора. Не е за бай Еди-кой-си, дето само гледа как да се скатае и да излъже системата, и после се чуди защо не му стигат парите.
12
1
 
1
 
! Отговори
До: 10 преди 3 месеца
Не само това! Дистанционно работят строителите по строежите, тоест кранистите ще управляват крановете дистанционно. Ами кофражистите? Арматуристите? И те дистанционно? Дистанционно ще управляват автобусите, тролейбусите и трамваите от градския транспорт... Фандъкова още не е закупила такива превозни средства, не че няма, които се управляват дистанционно. Новите влакове от новата метролиния ще могат да се управляват дистанционно, ама старите не.
11
2
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
До Анонимен 8 : Не е ***, приятелю, обикновен дразнител, който нарича нещата с истинските им имена, и на нискоинтелигентните форми на живот им избива пяна на устата от това.
10
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
дистанционно ще копаем и гледаме зеленчук, дистанционно ще изработваме мебели, чинии, блендери и т.н.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"След тях най-търсени са кадрите в производството и ИТ специалистите." Много ми е чудно, като как така някой търсен кадър в производството ще му предложат дистанционна работа??? Ще си вземе струга или фрезата в къщи, ще му изпратят заготовките (примерно алуминиеви или железни) в къщи по Еконт, той ще ги обработи и пак по Еконт ще ги изпрати на работодателя си ли???Много малoyмие, много идиoтизъм, малко логика и разум във всичко това...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 4Тоя е ***, не му се връзвай.
7
2
 
2
 
! Отговори
Друг програмист преди 3 месеца
Хляб не ям, на кето съм.