Проф. Ганчо Ганчев: Предложената актуализация е приемлива

Според него тезите, че тя ще доведе до хиперинфлация, са спекулация
27 авг 2021 23:30,
14

„Актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство, е приемлива“, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според него има нужда от нея, тъй като има промяна в икономическите условия в сравнение с времето, в което е правен той.

По думите му проблемът е, че зад това правителство не стои парламентарно мнозинство.

"Тези приоритети, които това правителство е вкарало в тази актуализация, те не са съгласувани предварително с народните представители и има много партии с различни приоритети. Трудно е да се постигне консенсус. Радвам се, че на първо четене бюджетът беше одобрен. Но предстои второто четене, където ще чуем повече подробности", допълни проф. Ганчев.

Още по темата
Той е категоричен, че експертите трябва да са обективни и да се абстрахират от интересите от партията, която представят в парламента.

"Но това е малко вероятно. Така че експерти, които да са напълно независими и обективни, е трудно да се намерят. Но дори и експертите са обективни - те имат свои собствени предпочитания и виждания. Трудно ще намерим двама икономисти, които да имат едно и също мнение по даден въпрос. Не може да се намери разпределение на бюджета, което да удовлетворява всички", подчерта експертът.

Попитан дали сегашното разпределение прилича на нова джипка, той отговори: "Тази теза беше доста добре развита от ДПС. Но критиката им не е добре обоснована, тъй като става въпрос за служебно правителство. То има нужда от по-голяма гъвкавост и по-голям ресурс, който да използва, тъй като няма парламент."

Проф. Ганчо Ганчев коментира и темата за преизчисляването на пенсиите.

"Това, което предлага служебното правителство, е приемливо. Другите варианти би следвало да предполагат преструктуриране и реформиране на целия модел как се финансира пенсионната система. Тези, които искат по-добра система, нека да спечелят изборите и да предложат реформа на пенсионната система. Но за момента е най-важно да имаме една актуализация на бюджета, която да компенсира пенсионерите, да има пари за здравеопазването и пари за компенсации на бизнеса", добави той.

Икономистът смята, че тезите, че актуализацията на бюджета ще доведе до хиперинфлация са спекулация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тоя *** ли е или професор.
5
4
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Структурирането на "Бюджета"--е същото като при ГЕРБ---- БЕЗКОНТРОЛНО, безотчетно и корупциоонно и дали ще се хвърлят пари от джипки или от самолет н СМРАДЕВ , НЯМА РАЗЛИКА....ТОВА го казаха от ИТН И от ДПС!.
4
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Истината е, че никой не иска да се нагърби да управлява!
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** пак се отличи с простотията си
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това име на фигуранта щеше да му Утива повече
1
4
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тоз дъртак кат разбира що не е сложен за министер а Киро канадеца :)))