От полунощ влизат в сила новите противоепидемични мерки: Ето какви са те

Рестрикции са в сила до 31 октомври
Обновена: 7 сеп 2021 06:25 | 6 сеп 2021 23:00, Нели Христова
173
От полунощ влизат в сила новите  противоепидемични мерки: Ето какви са те
Снимка: БГНЕС

От 7 септември на територията на цялата страна влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки, които целят забавяне темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Според новите мерки, които вече ще действат на национално ниво, ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а в сряда предстои и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ясно е! Запада не може да ви свърши работата. Лустрацията трябваше да я направим ние, не Запада. Запада не ти е виновен, че си мишка. Запада и в момента ви помага да не се вкарате в червена диктатура, но вие упорито си я искате .... и ще си я получите. И после пак обвинявайте "Запада", за избора си.
79
1
 
13
 
! Отговори
Емката преди 2 години
По повод на тези мерки си го местя от левия в десния.Други мерки трябват, антикорупционни, в подкрепа на бизнеса, законодателни, работещи институции в услуга на гражданите и бизнеса.Почти всичко предприето до момента за борба с грипа е било глупаво и безрезултатно, но с тежки последици за бизнеса и качеството на живот на хората.
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До И пак до 83/86 Личи ти колко си го "ръководил". Така го ръководиш, че си безсилен срещу тривиални проблеми и си на дъното. Ако не осъзнаваш, че нещата, които си надраскал, че са ти проблем за нормалните хора въобще не съществуват, значи си по-зле, отколкото даваш вид досега.
77
0
 
2
 
! Отговори
И пак до 83 преди 2 години
Защото аз изобщо не ръководех живота си по тоя начин, през всички десетилетия, предхождащи тая велика пандемия!
76
3
 
12
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
До ваксаджия, Как можеше да ни мине през акъла че на десети ноември, тъй наречения Запад, не ни освободи от комунизма, а просто бяха подготвили още по-страшен и по-близък до предсказанията на месията Дж.Оруел, пореден опит. Много интелигентни хора у нас почнаха да се усещат, виждайки как приеха всичките ни комунисти и агенти в структурите на ЕС. А и преди това тъй наречения Запад не си мръдна пръстта да ни помогне да се отървем от тях. Един Призрак броди из Европа и САЩ. И затворени граници- пак
75
0
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 2 години
"Свободата да си ръководиш живота"В контекста на случващото се в последната година и осем месеца, предполагам, че това е някаква гавра, нали?
74
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77 Свободата да си ръководиш живота и да носиш отговорност. Обаче ти съвсем си изпуснал краищата като ти чета драсканиците.
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ваксаджия Започнахте бесните анти-ваксърчета да си намирате извинения защо хвърляте в коша всичко, което сте приказвали. Дотам с пенявенето по форумите. То беше ясно, че ви е поръчано да драскате, а сега вече го виждаме и реално.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай бе, нямаше ли нови мерки вече миналата седмиа??
71
2
 
7
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
В Швеция никога не са носени маски, никога локдауни, дискриминация, уволнения на тези които не вярват на точно тия ваксини. Е? И? Иначе и аз си сложих вазелина..ваксина, де. Не че вярвам в този гнилоч, а само заради привилегии. Също както вас ваксинираните и политиците ви, дето ставахте партийни членове, ангенти на ДС и доносници, не защото вярвахте в комунизма им, а за привилилегии. И насилие и терор над свободните хора.
70
3
 
3
 
! Отговори
Кан преди 2 години
Вчера 677 или 50% увеличение, днес може да чукне 3000 нови случая. Но за да стане 100 хиляди ще трябват много седмици по 50%.
69
2
 
0
 
! Отговори
GOD преди 2 години
ДО ЦРУ: ВИРУСЪТ Е С НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕН ПРОИЗХОД. НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ ИЗЛЯЗОХТЕ С ДОКЛАДА ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА. ЯВНО ВЯРАТА ВИ В БОГ НЕ Е ДОСТАТЪЧНА, НО ОТ МЕН ДА МИНЕ ТОЯ ПЪТ. :) БЕШЕ МИ ПРИЯТНО, ГОСПОДА! :) GOOD NIGHT!
68
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 души на маса си е инкубатор.Персонала и да е ваксиниран каква полза.Да извиняват ресторантьорите,но в Гърция в заведение клиент влиза само със сертификат за ваксинация.Персонала също ваксиниран.Това е!А тези казина и игрални зали,които реално казина с друго име да спестят данъци,докога с тези обиржийници?Като сме най "бедни" в Европа затова ги нацвъкаха повече от училищата и по 2-3 минимум в жилищен квартал,все едно милионер до милионер разпуска с пачки.Така се размножиха по Божково време
67
2
 
0
 
! Отговори
GOD преди 2 години
ДАННИТЕ ВИ СА ГРЕШНИ. ВЕЧЕ СТЕ 6МЛРД.НАМАЛЯХТЕ С 1МЛРД ОТ 2010 ДО СЕГА.
66
4
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Това го кажи на русофила Редник Радев.
65
1
 
5
 
! Отговори
GOD преди 2 години
МИНУСИТЕ СА ЕДИНСТВЕНО ВЪВ ВРЕДА НА ПОСТАВЯЩИЯ ГИ. ДА НЕ СЕ ЧУДИ, АКО УТРЕ СЕ СЪБУДИ В ГУЛАГ.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До GOD откакто е почнала ковид пандемията, човечеството се е увеличило със 70 милиона. Та нещо си объркал пак.
63
3
 
10
 
! Отговори
GOD преди 2 години
И ЕДНО ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: НЕ МЪТЕТЕ ВОДАТА НА БЪЛГАРИЯ. НЕ СИ ПОМИСЛЯЙТЕ ДА Й ВРЕДИТЕ. ТУК Е МОЕТО СЕМЕЙСТВО И СЕ СТРЕЛЯ НА МЕСО.
62
6
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Днес имате повече свобода,от когато и да е било. 45 г комунизъм, 500г робство,300г влияние, другото е история.Демокрацията е низ от правила. Ако ги няма майкоо...ардаушПлюете полицая,но ако паднете в беда, звъните там,плюете по пожарникаря, но не дай си Боже викате ги, плюете лекарите, но един ден отиваме при тях, иска се съвест за да имате почит и да се отдалечим от егоизма.
61
4
 
2
 
! Отговори
GOD преди 2 години
СПЕЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ ЗА РУСНАЦИТЕ И РУСОФИЛИТЕ НЯМА ДА ИМА. ДА НЕ СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ТУК И ДА НЕ ИЗПИТВАТ ТЪРПЕНИЕТО МИ. ЗАЩОТО АЗ НАКАЗВАМ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО.