От полунощ влизат в сила новите противоепидемични мерки: Ето какви са те

Рестрикции са в сила до 31 октомври
Обновена: 7 сеп 2021 06:25 | 6 сеп 2021 23:00, Нели Христова
173
От полунощ влизат в сила новите  противоепидемични мерки: Ето какви са те
Снимка: БГНЕС

От 7 септември на територията на цялата страна влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки, които целят забавяне темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Според новите мерки, които вече ще действат на национално ниво, ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а в сряда предстои и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакай бе, нямаше ли нови мерки вече миналата седмиа??
71
2
 
7
 
! Отговори
ваксаджия преди 1 месец
В Швеция никога не са носени маски, никога локдауни, дискриминация, уволнения на тези които не вярват на точно тия ваксини. Е? И? Иначе и аз си сложих вазелина..ваксина, де. Не че вярвам в този гнилоч, а само заради привилегии. Също както вас ваксинираните и политиците ви, дето ставахте партийни членове, ангенти на ДС и доносници, не защото вярвахте в комунизма им, а за привилилегии. И насилие и терор над свободните хора.
70
3
 
3
 
! Отговори
Кан преди 1 месец
Вчера 677 или 50% увеличение, днес може да чукне 3000 нови случая. Но за да стане 100 хиляди ще трябват много седмици по 50%.
69
2
 
0
 
! Отговори
GOD преди 1 месец
ДО ЦРУ: ВИРУСЪТ Е С НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕН ПРОИЗХОД. НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ ИЗЛЯЗОХТЕ С ДОКЛАДА ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА. ЯВНО ВЯРАТА ВИ В БОГ НЕ Е ДОСТАТЪЧНА, НО ОТ МЕН ДА МИНЕ ТОЯ ПЪТ. :) БЕШЕ МИ ПРИЯТНО, ГОСПОДА! :) GOOD NIGHT!
68
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6 души на маса си е инкубатор.Персонала и да е ваксиниран каква полза.Да извиняват ресторантьорите,но в Гърция в заведение клиент влиза само със сертификат за ваксинация.Персонала също ваксиниран.Това е!А тези казина и игрални зали,които реално казина с друго име да спестят данъци,докога с тези обиржийници?Като сме най "бедни" в Европа затова ги нацвъкаха повече от училищата и по 2-3 минимум в жилищен квартал,все едно милионер до милионер разпуска с пачки.Така се размножиха по Божково време
67
2
 
0
 
! Отговори
GOD преди 1 месец
ДАННИТЕ ВИ СА ГРЕШНИ. ВЕЧЕ СТЕ 6МЛРД.НАМАЛЯХТЕ С 1МЛРД ОТ 2010 ДО СЕГА.
66
4
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Това го кажи на русофила Редник Радев.
65
1
 
5
 
! Отговори
GOD преди 1 месец
МИНУСИТЕ СА ЕДИНСТВЕНО ВЪВ ВРЕДА НА ПОСТАВЯЩИЯ ГИ. ДА НЕ СЕ ЧУДИ, АКО УТРЕ СЕ СЪБУДИ В ГУЛАГ.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До GOD откакто е почнала ковид пандемията, човечеството се е увеличило със 70 милиона. Та нещо си объркал пак.
63
3
 
10
 
! Отговори
GOD преди 1 месец
И ЕДНО ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: НЕ МЪТЕТЕ ВОДАТА НА БЪЛГАРИЯ. НЕ СИ ПОМИСЛЯЙТЕ ДА Й ВРЕДИТЕ. ТУК Е МОЕТО СЕМЕЙСТВО И СЕ СТРЕЛЯ НА МЕСО.
62
6
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Днес имате повече свобода,от когато и да е било. 45 г комунизъм, 500г робство,300г влияние, другото е история.Демокрацията е низ от правила. Ако ги няма майкоо...ардаушПлюете полицая,но ако паднете в беда, звъните там,плюете по пожарникаря, но не дай си Боже викате ги, плюете лекарите, но един ден отиваме при тях, иска се съвест за да имате почит и да се отдалечим от егоизма.
61
4
 
2
 
! Отговори
GOD преди 1 месец
СПЕЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ ЗА РУСНАЦИТЕ И РУСОФИЛИТЕ НЯМА ДА ИМА. ДА НЕ СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ТУК И ДА НЕ ИЗПИТВАТ ТЪРПЕНИЕТО МИ. ЗАЩОТО АЗ НАКАЗВАМ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО.
60
6
 
8
 
! Отговори
Кал-Ел преди 1 месец
Видяхте ли някъде да пише заповед, заповядвам, закон, легални? Мерките са пожелателни. Въпроса е, дали ще се съгласите да ги спазвате? Плашат ме ковцете с маски, има нещо зловещо в тях. След 3 поколения в библията ще пише : И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде. И първото нещо което им даде, бе маска.
59
3
 
1
 
! Отговори
GOD преди 1 месец
ИЗБРАНИТЕ СА В ЕС И САЩ. ЗА ДРУГИТЕ - НЯМАМ ПОВЕЧЕ АНГАЖИМЕНТ КЪМ ТЯХ. НЕ СТАВАТ.
58
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Тия цифри как се сменят тъй...До 60 ти писах
57
3
 
2
 
! Отговори
GOD преди 1 месец
ТОВА Е ПЛАН ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЕСТЕСТВЕН ОТБОР ПО ПРИЗНАК ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ЕМПАТИЯ, НАРЕЧЕН КОВИД 19.
56
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
58 ти си свободен да напуснеш строя))И свободно да крачиш към затора.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради политиците не ходим на избори! Заради поповете не ходим на църква! Заради генералите мразим армията! Само едни бармани ни останаха
54
2
 
3
 
! Отговори
GOD преди 1 месец
ЩЕ ВИ РЕДУЦИРАМ ДО 1МЛРД. И ЩЕ ОСТАВЯ САМО ДЕЦАТА НА ЧИТАВИТЕ. БЛАГОДАРЕТЕ НА АЛЧНАТА СИ, ...ПА И ЛАКОМА ПОРОДА.
53
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Аз съм свободен да не крада, аз съм свободен да не убивам, аз съм свободен да не вземам твоята свобода.Аз съм свободен да пазя мен семейството си и ако служа Родината си. Свободен съм да съхраня и пазя ценностите и традициите на културната ни идентичност. Ако куче нападне детето ти, няма ли да го спреш и да пазиш детето си? Ще отнемеш свободата на кучето, но ще запазиш живота и здравето на детето ( примерно)Така е и с държавата