От полунощ влизат в сила новите противоепидемични мерки: Ето какви са те

Рестрикции са в сила до 31 октомври
Обновена: 7 сеп 2021 06:25 | 6 сеп 2021 23:00, Нели Христова
173
От полунощ влизат в сила новите  противоепидемични мерки: Ето какви са те
Снимка: БГНЕС

От 7 септември на територията на цялата страна влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки, които целят забавяне темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Според новите мерки, които вече ще действат на национално ниво, ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а в сряда предстои и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
0
 
! Отговори
Та историята преди 1 месец
В сериала беше - какво щеше да стане ако нацистите бяха спечелили войната и какъв щеше да е светът под нацистки флаг.Много е гадно като хората в България да преживееш тоя филм и гледаш българския флаг и герб с трите лъва и все едно гледаш да се вее свастика.Все едно тия хора се опитаха да върнат колониалния режим на Фердинант и третата българска държава дето всъщност е времето на социализма, а не времето на Фердинант. Да ама гоненията на интелигенция, смъртта на образованието, кражбите, убийства
111
2
 
1
 
! Отговори
То едно събитие преди 1 месец
Поражда по себе си цяла динамична верига от събития. Не можем да предполагаме дали създаването и приемането на християнството като официална религия от Римската империя е фактор който е предопределил Инквизицията, изгарянията на кладите, кръстоносните походи, конкистите и реконкистите, колониалните и неоколониалните режими .... Но е било ключов фактор за тези събития, които са донесли славата на най-кървавата религия в света... Но ако не я бяха приели? Имаше един сериал за високия замък!
110
3
 
0
 
! Отговори
Аз съм честен човек преди 1 месец
Смятам,че тези събития случили се преди 2021 години и в последствие променили до корен не само тяхната,но и цивилизованата съдба на другите народи и цивилизации особено на моя в никакъв случай не могат да се отричат-те са исторически факт,но да им се обръща повече внимание отколкото досега е напълно безмислено,тая глупост ще си отмре сама, когато и дойде времето и колкото повече навлиза информационната епоха той все повече идва.Записа наНатаняху беше краят му,лудостта в очите му от древна вражда
109
1
 
1
 
! Отговори
Аз ли? преди 1 месец
Тяхната историческа съдба на Еврейте е резултат от египетска моноистична недемократична грешка за която обаче защо другите трябва да носят отговорност ... И защо нали тази хиперболизирано пропаганда надделява над местните вярвания и обичай е съвсем друг етнически въпрос ... В смисъл ако не се бъркат на останали може само да ги съжалявате, но при условие, че са на всяко гърне мерудия единственото, което цивилизования свят може да направи за да не повтаря стари грешки е пълното безразличие към тях
108
0
 
1
 
! Отговори
Мисълта ми е: преди 1 месец
Че една лисица ще ти усети намеренията, ще ти усети емоцията, ще усети всичко това, което казваш без да го казваш! И изобщо не и дреме кво и говориш. Тя ще те усети на съвсем друго ниво ... Енергийно ниво, духовно ниво, резонансно ниво , ще те усети как се държиш с нея , какво и мислиш да и направиш ....Колкото за Израел и Еврейте смятам, че беше грешка Холокоста им, смятам, че беше грешка тяхното как да го кажем очерняне... Беше грешка и да им се дава ядрено оръжие .... Историческа съдба...
107
2
 
0
 
! Отговори
Опира въпроса преди 1 месец
За антропоморфна илюзия за летоброене ... Кажи на една лисица на едно животинче примерно през 1204 година. Тя ще те разбере ама друг път ... Тя ще ти се зарадва ако и дадеш малко месце или таралеж също ще ти се зарадва на ядки или месце-ама никога мляко - таралежите имат лактозна непоносимост ....та идеята ми е, че на животинките - тоест другите природни духове на тая планета освен нас изобщо им не дреме дали месеца има 28 дни или че с тринадесет месеца по 28 дни няколко минути ще са непреброени
106
2
 
0
 
! Отговори
Та някъде през: преди 1 месец
500 година се появила брилянтната възможност монотеистите да си го върнат на Рим по времето на тъпото *** Константин, което е било свързано с философията на Амарр - подтисничество чрез религия, йерархия и много така да се каже обединяващо звено - не беше толкова лошо копилето не требваше да го разпъваме на кръста, ще го боготворим вече. И докато политеизма пресъздава аспекти на природата като им дава антропоморфна форма, човекобога е Зайо Байо тип Бъгс Бъни и всичко за него е хиперболизирано
105
2
 
0
 
! Отговори
Каската преди 1 месец
По-късно през 500 година от новата ера принципно не можем да се съгласим как да номерираме тия години, според някой това е пълна глупост за едно маловажно събитие касаещо две племена и Римската империя да определя календара на света и на цялото човечество за което Викингите имат смело предложение с 13 месеца всеки с по 28 дни и да отпадне високосната като незначително отклонение, което е по-добре да се губи отколкото отчита - но кое събитие ако не смъртта на м.е.л.е.з.а да е летоброенско начало
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Въпрос- Навремето на такива като като Алтерниращия им викахме, Авангарда на Партията. И тогава Партията им позволяваше да пътуват зад граница. Другите ги стреляха по границите или им искаха партийни сертификати и партийно решение. Същото бе и за постъпване на работа.
103
1
 
0
 
! Отговори
Каската преди 1 месец
Та след Дарии и Ксеркс пак станало грозно за монотеистичният еврейски народ. Появили се и римляните по едно време там те пък били над тях и над палестинците. И се случвали както и сега постоянни конфликти до раждането на един м.е.л.е.з, който наполовина палестинец, наполовина израелец, обаче понеже бил *** на един богат израелец от бедна палестинка баща му му свил сърмите. Разговорно казано - то да използваш врага да те отърве от вътрешен враг не е нова идея!
102
0
 
10
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Болниците са пълни но повечето са леки случаи заради клинична пътека ги вземат много 1200 лв на пациент
101
1
 
0
 
! Отговори
И трябвало преди 1 месец
Да се чупят от там ... Мен ако ме питаш фараона е трябвало да ги пусне да ходят на майната си , ама тръгнал да ги преследва ....Обаче тия примитиви дето твърдели че има само един бог явно не мислещи трезво и промити тежко от реформите на Аменхотеп IV познат и като Ехнатон се оказали сред едни племена по-малко развити от тях известни като палестинци и им начупили каските. И оттогава почнали да се държат като предишните си робовладелци бихме могли да ги наречем... Обаче се намесил Дарий и Ксеркс
100
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
До Алтерниращ веганист 108. Ами то вече ти личи, че ваксините ти са си свършили работата, бе мунчйю. Ти за жив човек ли се броиш? 1
99
1
 
0
 
! Отговори
С каската преди 1 месец
Не знам кой ходи, някой имаше синя каска по едно време. Това не ме бърка в момента оздравявам може да си поговорим ако искаш ... Израел - от времето когато едни египтяни са се скарали с други египтяни и са избягали да търсят по-добър живот в обещаната им земя е минало много време. Времето когато са били роби на други подобни от тях е минало - те били монотеисти пък другите били политеисти и станало едно по времето на Ехнатон, че за малко били на власт и после ги поломили жестоко и трябвало да
98
1
 
0
 
! Отговори
Черта която обаче преди 1 месец
Определя посоката на тяхното развитие:Едната черта е религиозната.Втората черта е технократскатаТретата черта е непокорността.Четвъртата черта е демократичността. Някой твърдят, че тиранията и тоталитарния режим, ще надделее над нея, обаче тя се оказва по-силна.
97
2
 
0
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 месец
До Ей веганиста: от всичкото което си написал само "Израел са прецакани по рождение" има някакъв смисъл евентуално. Останалото ме води до подозрението че си като оня който вече само с каската си ходи и си се усмихва.
96
1
 
0
 
! Отговори
Исландци преди 1 месец
Толкова начетени хора - случили са на поробител да ти кажа! Та едни хора преди време - остави Азимов с тая Фондация твърдяха и го заложиха, че като цяло човечеството отърсвайки се от етническите разделения влизайки в информационната епоха има вероятност да се раздели на четири групи антропологически. Във всяка една от тези групи ще остане по една черта от миналата епоха, която тя няма да може да заличи, поради обстоятелства и факти независещи от тях, а от предшестващи събития.
95
0
 
0
 
! Отговори
Ей веганиста преди 1 месец
Недей да бъдеш толкова сигурен. В смисъл една от любимите ми фрази е: Недей да използваш стереотипи... Тоест да поставяш всички под един общ знаменател. Израел са прецакани по рождение ... И има много фактори заради които колкото и да се опитват никога няма да станат цивилизована страна, народ, държава, генотип ...Ксенофобни завоеватели като поведение не виждат скритата опасност в това! Има и друго - не са Минматар, по-скоро са Амарр и понеже не знаеш кво значи това само ти се усмихвам!https://youtu.be/PsbI2hS5HZQ
94
9
 
4
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 месец
До 3333 Аре бе... нали трябваше до шест месеца вакснатите да умрат. девет месеца минаха вече нещо умирането на ваксинираните все се отлага. А за израел - кресливите антиваксери честичко за израел пищят, а не са разбрали че това става като се ваксинират само възрастните и всички мерки се махнат. Почват да имат по десет хиялди заразени и да им измират младите хора, включително от втори ковид. България е също интересен случай - тъn народ, руска пропаганда и слабо правителство.
93
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези мерки не унищожават вируса. Те само забавят неговото разпространение. Так или иначе, всеки ще се срещне с вируса и ще останат тези които придобият естествен имунитет.